Ett recept till alla hypokondriker – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Ett recept till alla hypokondriker

I vår senaste krönika i SvD Perfect Guide förklarar vi varför hypokondriker bör äta massor av grönt.

Som de hypokondriker vi är har vi nojat över det mesta när det kommer till sjukdomar. Det var därför mer regel än undantag att vi ringde och konsulterade vår bästis Runken, som alltid var nära den stora läkarboken, redo att ställa en diagnos. I princip har vi haft varenda sjukdom. Såhär i efterhand kan vi skratta åt det, men där och då var det allt annat än roligt och det jobbigaste av allt var nog känslan av maktlöshet.

Men så en dag fick vi lära oss att alla de där sjukdomarna som vi oroat oss över har en gemensam komponent – kronisk (även kallad låggradig) inflammation. Till skillnad från en akut och övergående inflammation som ger tydliga tecken (tänk svullet nagelband eller tandkött), är kronisk inflammation långvarig, diskret och svårare att upptäcka.

I skrivande stund sitter vi och läser om en studie som publicerats i tidskriften Public Health Nutrition. I studien sammanställde forskarna resultat från 18 studier, och fann att personer som följde en vegetarisk kost i minst två år minskade sina nivåer av kronisk inflammation, jämfört med personer som inte åt en vegetarisk kost. En markör för låggradig inflammation är CRP (ett protein i blodet som används för att undersöka om du har en infektion eller inflammation i kroppen), och i studien märkte man att CRP-värdet minskade när man åt vegetarisk kost. Forskarna tror att det är fytosteroler och fibrer i frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter som dämpar inflammationen.

Vi tänkte därför ge ett tips till alla hypokondriker där ute: ät massor av grönt. Varför inte börja med vår gröna antiinflammatoriska supersmoothie med persilja?

Grön antiinflammatorisk supersmoothie med persilja
(2 stora glas)

1 näve persilja
5 selleristjälkar, med blast
1 äpple, med skal och kärnhus
5 romansalladsblad
1 avokado
1/2 citron
Vatten, cirka 1/2 liter

Blanda alla ingredienser i en mixer. Klart!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.