fbpx

Recept

Post image

Nyttig Dumlekola

Vissa ord trodde vi aldrig att vi skulle få kombinera. Ful hundvalp är ett sådant exempel. Lång snabbis ett annat. Nyttig Dumlekola ett tredje.

Men efter att ha dekorerat halva köket med chokladsås (vi var tre som ville baka varav två var minderåriga) hade vi plötsligt paradoxen framför oss. På ett fat, blanka av att just ha badat i choklad.

De nyttiga Dumlekolorna. Du milde så goda.

Nyttig Dumle
(cirka 20-25 stycken)

Botten:
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
6 färska dadlar, gärna medjool (dadlarnas Rolls Royce)
1 msk kakaopulver
1 msk kokosolja
1 nypa salt

Kola:
12 färska dadlar gärna medjool
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
2 nypor salt

Choklad:
1 dl smält kakaosmör (finns på bl a hälsokosten
drygt 1/2 dl kakao
1 msk smält kokosolja
1 nypa salt

Topping:
Kakaonibs (frivilligt så klart men gott)

Mixa ihop ingredienserna till botten. Klä en kakform med bakplåtspapper och tryck ut botten tills den blir lagom tjock, mellan 1/2 och 1 cm blir bra.

Dags att göra kolan. Släng ner ingredienserna i en mixer eller, ännu bättre, matberedare och kör lääänge. Alltså, mycket längre än du tror. Nöj dig inte förrän du har en riktigt seg och glansig kola i bunken. Bred ut kolan jämnt över botten och ställ in i frysen.

Nu är det bara chokladen kvar! Smält kakaosmöret och kokosoljan och blanda med kakaopulvret och saltet. Ta ut kolakakan ur frysen när den svalnat och skär upp den i små munsbitar. Ta hjälp av en gaffel när du doppar de i chokladen. Toppa gärna med kakaonibs. Ställ in i kylen och låt stelna.

Mums!

Just det ja, höll nästan på att glömma:

Receptet kommer från kokboken till vänster i bild – underbara ”Green Sweets and Treats” av Erika Billysdotter.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Dela

Kommentarer

  1. Ska man ta samma antal dadlar om man kör med vanliga? Har fått för mig att medjooldadlar är större till storleken?

  2. Liselotte skriver:

    Jag tar 2vanliga på 1 medjol????

  3. Tänkte testa att göra dessa nu, men fastnade på ”kakform” – menar ni springform, dvs en form med löstagbara kanter?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Faktiskt inte i det här fallet utan en mer traditionell kakform, en sån där avlång du vet.

  4. Finns det nåt alternativ som funkar istället för mandelmjöl? Är allergisk ????

  5. Er det meget vigtigt at det er friske dadler? Jeg ved ikke hvor jeg finder friske medjool dadler.

  6. Gjorde med 1 msk lakritspulver i kolan. Kan verkligen rekommenderas till alla lakritstroll!!!

  7. Elisabeth skriver:

    Min mixer är hopplös och jag saknar matberedare men vill gärna köpa. Tips på matberedare av mindre storlek som kan hantera denna typ av utmaningar (och kanske även funkar till nötsmör?) mottages tacksamt 🙂
    Pris oviktigt.

  8. Hej, har precis köpt er receptbok och inser att ni använder en hel del dadlar, så även i detta recept. Hur hänger det ihop med ert tänk om lågt GI, då GI för dadlar är 99? Och kolhydrat innehållet är i princip 100= dvs nästan bara socker.
    Är det någon viktig kunskap jag missat om sockret i dadlarna, eller är dadlar ett undantag från ert annars sockerfria tänk. lär mig gärna 🙂

    Älskar era böcker, tack för allt!
    Mvh/ linda

    1. Food Pharmacy skriver:

      Åh, vi skriver ju om det i bägge böckerna. Att dadlar hör hemma i sinnevärlden, dvs något vi inte äter varje dag, men ändå är mycket bättre än vitt socker eftersom det åtminstone innehåller fibrer och andra nyttigheter. De flesta recepten i kokboken (minus kolabollarna) innehåller rätt få dadlar, och slår man ut det per munsbit så blir det inte särskilt mycket dadlar i varje bit. Men visst har du rätt – dadlar har högt GI!

  9. Tack för ett svar, ja nu har jag hunnit läsa igenom böckerna lite mer noggrant och förstått ert tänk lite mer. även hunnit testa endel recept, så goda, och mycket nya spännande smaker. Tack för ert jobb, det ni gör är viktigt!

  10. Gjorde en laddning inför förra helgens lilla julfirande och åkte ifrån den hemma ????….hur länge vågar man räkna med att sånt här står sig i kylen? Den närmar sig två veckor på julafton.

  11. Supergott! Vi testade att toppa med flingsalt, det var toppen!

  12. Janettankokettan skriver:

    Gjorde dessa idag! Men eeeextra mkt vaniljpulver och nån nypa salt mer i kolan! Helt otroligt gott! Jag som icke älskar dadelsmaken så mkt har fått en ny värld öppnad för mig! Lördagsgodiset går även hem hos övriga i familjen! Tipsar om att göra minimini-bitar så håller de längre 🙂
    Tack! Tack!

  13. Louise skriver:

    Tack för en amazing blogg!!

    Provade dessa idag, chokladen som man täcker dem med blev väldigt lös för mig, den rann i princip bara av när jag doppade den. Är det endast jag som upplevt det?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.