Nyttig Dumlekola
Vissa ord trodde vi aldrig att vi skulle få kombinera. Ful hundvalp är ett sådant exempel. Lång snabbis ett annat. Nyttig Dumlekola ett tredje.
Men efter att ha dekorerat halva köket med chokladsås (vi var tre som ville baka varav två var minderåriga) hade vi plötsligt paradoxen framför oss. På ett fat, blanka av att just ha badat i choklad.
De nyttiga Dumlekolorna. Du milde så goda.
Nyttig Dumle
(cirka 20-25 stycken)
Botten:
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
6 färska dadlar, gärna medjool (dadlarnas Rolls Royce)
1 msk kakaopulver
1 msk kokosolja
1 nypa salt
Kola:
12 färska dadlar gärna medjool
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
2 nypor salt
Choklad:
1 dl smält kakaosmör (finns på bl a hälsokosten
drygt 1/2 dl kakao
1 msk smält kokosolja
1 nypa salt
Topping:
Kakaonibs (frivilligt så klart men gott)
Mixa ihop ingredienserna till botten. Klä en kakform med bakplåtspapper och tryck ut botten tills den blir lagom tjock, mellan 1/2 och 1 cm blir bra.
Dags att göra kolan. Släng ner ingredienserna i en mixer eller, ännu bättre, matberedare och kör lääänge. Alltså, mycket längre än du tror. Nöj dig inte förrän du har en riktigt seg och glansig kola i bunken. Bred ut kolan jämnt över botten och ställ in i frysen.
Nu är det bara chokladen kvar! Smält kakaosmöret och kokosoljan och blanda med kakaopulvret och saltet. Ta ut kolakakan ur frysen när den svalnat och skär upp den i små munsbitar. Ta hjälp av en gaffel när du doppar de i chokladen. Toppa gärna med kakaonibs. Ställ in i kylen och låt stelna.
Mums!
Just det ja, höll nästan på att glömma:
Receptet kommer från kokboken till vänster i bild – underbara “Green Sweets and Treats” av Erika Billysdotter.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här.
PrintNyttig Dumlekola
- Portioner : 20–25 stycken 1x
Ingredienser
Botten:
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
6 färska dadlar, gärna medjool
1 msk kakaopulver
1 msk kokosolja
1 nypa salt
Kola:
12 färska dadlar gärna medjool
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
2 nypor salt
Choklad:
1 dl smält kakaosmör (finns på bl a hälsokosten)
1/2 dl kakao
1 msk smält kokosolja
1 nypa salt
Topping:
Kakaonibs (frivilligt så klart men gott)
Instruktioner
Mixa ihop ingredienserna till botten. Klä en kakform med bakplåtspapper och tryck ut botten tills den blir lagom tjock, mellan 1/2 och 1 cm blir bra.
Dags att göra kolan. Släng ner ingredienserna i en mixer eller, ännu bättre, matberedare och kör lääänge. Alltså, mycket längre än du tror. Nöj dig inte förrän du har en riktigt seg och glansig kola i bunken. Bred ut kolan jämnt över botten och ställ in i frysen.
Nu är det bara chokladen kvar! Smält kakaosmöret och kokosoljan och blanda med kakaopulvret och saltet. Ta ut kolakakan ur frysen när den svalnat och skär upp den i små munsbitar. Ta hjälp av en gaffel när du doppar de i chokladen. Toppa gärna med kakaonibs. Ställ in i kylen och låt stelna.