Bra tarmbakterier kan öka chansen att överleva cancer – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Bra tarmbakterier kan öka chansen att överleva cancer

Så löd rubriken på SVT Nyheter i veckan. Nu visar ny forskning nämligen att en varierad tarmflora ökar chansen att behandling mot cancer fungerar.

I en ny studie undersökte forskare patienter med hud-, lung- eller njurcancer (http://science.sciencemag.org/content/early/2017/11/01/science.aan4236) där den vanligaste behandlingsformen är immunterapi (dvs immunförsvaret aktiveras för att bekämpa tumörerna), eftersom man ville ta reda på varför en så stor andel inte blev hjälpta av behandlingen. Studien visar att de patienter som inte blev hjälpta av immunterapi saknade flera av våra goda bakterier i tarmfloran.

– Skillnaden i tarmfloran mellan de som blev friskare och de som blev sjukare var som natt och dag, säger cancerforskaren Jennifer Wargo.

Vi är inte förvånade. En rik och varierad tarmflora har visat sig vara ett effektivt vapen mot många kroniska sjukdomar och nu verkar det alltså som att den även har en positiv påverkan vid behandlingen av några av våra vanligaste cancerformer. (Passar på att understryka att de främsta forskarna i Sverige menar att forskningen på tarmfloran är i sin linda och att vi därför ska vara försiktiga med att dra för långtgående slutsatser, men de poängterar ändå vikten av en varierad tarmflora.)

Så, vad är då en varierad tarmflora? Jo, det är en tarmflora som innehåller många goda bakterier av olika stammar.

På våra föreläsningar visar vi alltid ett diagram som jämför tarmfloran i vår del av världen med ursprungsbefolkningarnas (i vårt diagrams fall Yanomami som lever i Amazonas). Diagrammet visar att vi, i vår del av världen, har tappat cirka 40 % av vår tarmflora jämfört med ursprungsbefolkningen. Det intressanta är att medan de kroniska (även kallade livsstilsrelaterade) sjukdomarna skjuter i höjden och kryper ner i åldrarna i vår del av världen, så förekommer knappt dessa sjukdomar alls hos Yanomami. Yanomami är förstås inte odödliga, men risken att de dör av ett insektsbett är förmodligen betydligt större än att de dör av diabetes typ 2.

För att få en rik tarmflora behöver vi äta mycket växtfibrer. Växtfibrer är helt enkelt våra goda bakteriers viktigaste föda. Och tyvärr räcker det inte bara att vi får i oss stora mängder fibrer, det är minst lika viktigt att vi får i oss många olika sorters fibrer vilket vi får genom att äta en varierad kost.

På jorden finns det omkring 300.000 ätliga växtarter men i västvärlden använder vi max 200 av dem. Trots att vi möts av tusentals olika produkter i mataffären innehåller de flesta av dem tyvärr samma råvaror: vete, socker och majs. Dessutom är majoriteten av dem processade vilket gör dem ännu mer fattiga på fibrer. Hos urbefolkningarna är det precis tvärtom – de har knappt en enda processad produkt men oändliga mängder av olika råvaror fulla av fibrer av alla de sorter.

Så, måste vi ta vårt pick och pack och flytta till Amazonas nu? Nej, det är nog att dra det hela lite väl långt (även om tanken är kittlande).

Däremot bör du överväga att låta större delar av grönsaksdisken flytta in i ditt kök. I alla fall om du är mån om en rik och varierad tarmflora.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Plöjjde er faktabok (och kort därefter kokboken. Och kanske Happy food också..haha) och är nu smått besatt av tarmfloran och dess samband med hälsa/ohälsa. Hela familjen är engagerad och senast igår diskuterade vi just tarmflora kontra cancer. Så detta inlägg kom perfekt i tid. TACK för ert driv och att ni lyfter detta viktiga ämne på ett sätt som väcker förändrings lust och inte motstånd! Nu är grymma.

  2. Hej, har ni bra tips om vilka synbiotika preparat som är bäst (plus om de går att köpa i Finland också) 🙂

  3. Natalie skriver:

    Finns det något bra sätt att tillsätta goda bakterier på ett naturligt sätt så som grönsaker? Eller måste det tillsättas med preparat?

  4. Hej hej, Väldigt inspirerande läsning och lyssning 🙂 Tusen tack!
    Jag undrar om det går lika bra att köra fryst grönkål i smoothien som färsk?
    Glada bakteriehälsningar /Rebecca

Comments are closed.

Kommentera

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.