Ugnsbakad quinoagröt med kanel och äppelmos (för morgontrötta) – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Ugnsbakad quinoagröt med kanel och äppelmos (för morgontrötta)

fav

Följande recept är dedicerat till alla morgontrötta där ute som vill ha en god, mättande och näringsrik frukost på helgen med minsta möjliga ansträngning. Innan du fortsätter läsa kan du med fördel skölja 1 dl quinoa och blanda den i en skål med 2 dl kokosmjölk, 1 dl vatten, 1 msk kanel och 1 msk kardemumma som du låter stå i kylen över natten. Borsta tänderna och gå och lägg dig. Vakna. Trött? Bra, då kör vi.

Godmorgon! Hoppas att du sovit gott?

Kommer du ihåg den där quinoagröten som du rörde ihop i går? Det har blivit dags att hälla över den i en ugnsform och ställa in den i ugnen nu. 100 grader på ugnen blir bra.

Vad sa du, du är trött? Jo tack, det förstår vi. Det är tidigt på morgonen ju. Brygg en kopp kaffe eller en kopp te och kryp ner i sängen igen om det är helg, den här gröten tar cirka en timme på sig i ugnen (har du bråttom så kan du förstås höja temperaturen på ugnen, men tumregeln är att tarmfloran gillar lite lägre temperaturer).

Om du vill kan du passa på att göra eget äppelmos på 1 äpple, 4 blötlagda aprikoser och 1 tsk kanel (recept från vår kokbok) medan du väntar. Men det är inget måste så klart. Det går precis lika bra med tärnat äpple.

Det enda du behöver komma ihåg är att ta ut gröten ur ugnen efter cirka en timme när quinoan är genomkokt. Och gärna lägga över en portion i en skål som du dekorerar med lite hackade pistagenötter, äpple och valfri växtbaserad mjölk.

 

Och så äta förstås. Glöm inte det. Att äta gröten är hela grejen med det här inlägget.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här.

SparaSpara

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Ska det verkligen vara 1 msk kardemumma? Det är ju en rätt dominant krydda – så en msk lät mycket 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Gör precis som du vill – vi älskar kardemumma både pga smaken och för att den är starkt antiinflammatorisk, men tycker du att den tar över smaken så nöj dig med 1 tsk?

 2. Ert ord är min lag, har nu blandat ihop quinoa, koksmjölk med kardemumma och kanel. Tre frågor kvarstår. 1. På vilken sida hittar jag receptet på äppelmos i er kokbok? Har bläddrat igenom hela två ggr nu. En gång snabbt och en gång långsamt, hittar inte. 2. Hur vet man när man ska använda kokosmjölk och när man ska använda kokosmjölk? Alltså ni vet, de i metallburkar och de i tetra som står mellan havremjölken och mandelmjölken. Var så säker på att ni avsåg de i tetra tills jag såg bild nr 2 i detta recept. 3. Var hittar man en tillräckligt småmaskig sil som inte den rackarns quinoan rymmer igenom när man sköljer?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Haha, okej håll i dig för nu kör vi:
   1. Pannkakorna. Har tyvärr inte kokboken framför oss men står i vänster marginalen!
   2. Kokosmjölken i liten tetra/burk är krämigare än den som står mellan havre- och mandelmjölken, men den funkar säkert också?
   3. Vi har köpt vår på IKEA!

 3. Alltså- jag måste bara kommentera.
  Jag gillar er och ert tänk och livsstil. Fantastiska böcker mm. Och ack vad tarmfloran är viktig för våra liv- jag vet. Läser mycket om tarm och magar och dess påverkan på allt i vår kropp.
  Önskar att jag ORKADE göra som ni och äta som ni och laga allting som tar väldigt lång tid många gånger…..! MEN- jag måste ju bara få vara kritisk- nu kan jag inte hålla mig längre. Som detta recept tex- vem sjuttsingen har ork och tid att kvällen innan förbereda- sen gå upp och göra ännu mer- sen in i ugnen och vänta 1 timme (!), sen hacka frukt och nötter och göra äppelmos och hacka ännu mer….. Och vadå” gå och lägga sig igen” och vänta på gröten som står i ugnen…?! Inte ens på helgen så kan man väl göra det med små barn och 5 hungriga magar… Det låter ju såå bra med all mat som skall lagas lääääänge och på låååååg värme. Men- vem orkar?????? Hungriga och trötta barn och så ska maten stå i ugnen 1-1,5 timmar….(!)
  Nån gång har jag gjort det när det planerats- men alltså en helt vanlig sketen tisdag så kan jag inte vänta på middag i 1-2 timmar och kan inte vänta på denna frukost i över 1 timme. Gör ni verkligen detta??
  Tack och hej från realistisk 3-barns mamma

  1. Food Pharmacy skriver:

   Halloj! Bra poäng så vi går direkt på pudelns kärna: quinoagröten. Om du vill göra den snabbare så struntar du helt i att göra gröten i två steg, höjer temperaturen på ugnen alt gör den direkt på spisen samt serverar den med rivet äpple istället för mos. Då tar den tio minuter!

 4. Finns det någon mer anledning till att den ska stå över natten än att det blir lättare på morgonen, eller fungerar det lika bra att blanda ihop allt på morgonen?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Fungerar precis lika bra att göra allt på morgonen!

 5. Låter fint! Hur många portioner blir det av denna?

  1. Food Pharmacy skriver:

   2-4 stycken beroende på hunger/aptit.

 6. Hej Anna. Jag förstår dig, verkligen, och jag hade inte heller orkat om det inte vore för att jag stegvis börjat äta enligt denna “modell”. Jag har två barn, en snart treåring och en fyra och ett halvtåring och de är inte precis två små änglar som nöjt sitter stilla medan mamma lagar mat på låg temperatur. Man gör så gott man kan och jag tyckte verkligen inte livet blev enklare som food pharmacist men nu när jag har kommit in i det så är det denna kost som gör att jag just orkar. Jag har aldrig haft sådan energi som jag har nu. Men planering kräver det. Hoppas du orkar fortsätta göra små förändringar!

 7. Anna – Jag är ganska ny i det här med äta det som är bra för tarmhälsan och även om jag inte kommit så långt ännu så är jag övertygad om att vi kan göra massor för att må bättre och leva friskare. Men jag tänker såhär; allt jag äter med bra innehåll är bra för magen och klart mycket bättre än det jag ätit tidigare oavsett om det är tillagat på lägre temp under längre tid än högre temp och kortare tid. Så i det här fallet (eftersom jag också är en trebarnsmamma med otåliga klängande barn) tänker jag baka gröten i 20 min på högre värme och göra en större sats äppelmos att frysa in i mindre burkar så kan man ju bara ta fram färdig. 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Toppen ju!

 8. Anna-Lena Möller skriver:

  Hej! Hur jag än letar så hittar jag inte receptet på äppelmoset. Kan ni inte lägga ut det hör?
  Tack!
  Hälsn Anna-Lena

  1. Food Pharmacy skriver:

   Självklart! Mixa 4 torkade aprikoser (gärna blötlagda) med 1 tsk kanel och 1 äpple (gärna ink skal och kärnhus). Inget kok och jox utan helt raw. Mums!

 9. Hej, jag igen här som hade de tre frågorna, bl.a. en om kokosmjölk vs kokosmjölk. Jag förstår skillnaden på de två olika men jag undrar hur man ska veta vilken man ska använda när det i olika recept står kokosmjölk. Varför finns det två olika produkter som heter precis samma sak, fördömt. 🙂 Tack för svaret på de andra två frågorna! Vad det gäller denna gröt var min inne minst 1,5 h innan jag var tvungen att höja temperaturen något för att få den klar (apropå Annas kommentar om hungriga småmagar).

 10. Hej! God gröt! Men provade göra med havremjölk istället för kokosmjölk andra gången och fick inte alls samma resultat. Blev jättevattningt. Varför?

 11. Ulla-Stina skriver:

  Hej på er!
  Gröten blev fantastiskt god – len, krämig och mättande! Så idag när jag skulle handla mer chiafrön till nästa grötkok slog det mig att hjärnan spelat mig ett litet spratt och att det inte alls står chiafrön i receptet utan quinoa. (Låter nästan lite lika, eller? Nä, kanske inte…)

  Hur som så blir det jättegott! Tack snälla Lina och Mia för alla underbara råd, pepp och recept – älskar podden!

  Kram, kram!

 12. Har följt anvisningarna i receptet men någon gröt blev det inte. Det blev quinoakorn som ej svällt i en mycket kryddstarkt vätska av kokosmjölk. Inte så trevligt att äta! Något mums blev det inte för mig!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Attans, så trist att det inte blev bra. Önskar vi kunde hjälpa dig att reda ut vad som blivit fel!

 13. Spännande, tänkte jag. Är inte feg för att testa något nytt och gick loss på detta recept med röd quinoa eftersom det va det som fanns hemma. Passade dessutom på att dubbla receptet eftersom jag inte pallade att spara en halv burk kokosmjölk. Funkar absolut det med men man måste dra ut lite mer på tiden. Min gröt tog lite drygt 2h och då ökade jag på värmen till 150 grader sista stunden.
  Va lite besviken på att jag inte riktigt kände kokosmjölksmaken. Är den mer framträdande med vit quinoa?
  Blev hy massa gröt över så jag ser fram emot mellis 🙂

 14. Hej svej!
  Här sitter jag hemma i soffan i Malmö och äter denna quinoagröt, måste säga att den blev himla god. Det tog dock super lång tid för quinoan att svälla, ca 1,45 h. Ja hade mörk quinoa, det kanske var därför det tog längre tid för Anders också (?) Jag hade slut på “mjölk” så jag mixade ihop min egen hasselnötsmjölk och det var ett vinnande koncept. Tack för podden, tipsen och underbar inspiration!

 15. Felicia skriver:

  Har precis lagat gröten i varmluftsugn, vilket fungerade utmärkt, och serverade mig själv gröten med äppelmoset, pistagesnötterna, några blåbär och en skvätt mandelmjölk. Blev så gott! Det kommer från en som aldrig, aldrig äter gröt annars.
  Tack för receptet!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.