Gyllene durrasallad med pumpa, masserad kål, nötig avokadoröra och lingonvinägrett – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Gyllene durrasallad med pumpa, masserad kål, nötig avokadoröra och lingonvinägrett

fav

Det här med att namnge rätter. Typ svårt. Man vill ju hinta om allt gott liksom. Men samtidigt får du ju inte somna halvvägs in i rubriken. Vi håller tummarna för att du höll dig vaken, för det här är en riktigt god durrasallad. Inget du snor ihop med förbundna ögon en vanlig tisdag kanske, men en fredag, lördag eller söndag (ögonbindel så klart inget måste).

durrasallad

Durran kokas med färsk gurkmeja både för färgens, smakens och näringens skull. Pumpan bakas tills den blir mjuk och söt, kålen masseras med olja, vinäger och salt för att bryta ner de hårda cellväggarna och göra den mjukare och mer lättsmält. En krämig röra på denna vintersallad och dina husdjur i grovtarmen applåderar!

Gör så här! (Hela receptet hittar du som vanligt längst ner.)

durrasallad pumpa

Värm ugnen till 100 grader. Tvätta pumpan, dela på mitten, gröp ur kärnorna och skär resten i bitar. Skalet behöver du inte ta bort, välj själv om du tycker det är godast med eller utan. Ringla över lite olja och ställ in mitt i ugnen. Baka i cirka 50-60 minuter, tills bitarna är mjuka och söta. Ju mindre bitar = ju kortare tid i ugnen. Enkel matte!

durrasallad durra

Koka durran enligt anvisningen på förpackningen, med 2 tsk riven färsk gurkmeja och 1/2 tsk havssalt.

durrasallad grönkål

Ta bort den hårda stammen på grönkålen, skär bort rotbiten från brysselkålen och ta bort de grövsta stjälkarna på persiljan. Skölj och hacka grönkål och persilja grovt, strimla brysselkål.

durrasallad grönkål

Ringla över olivolja, vinäger och strö över en nypa salt. Massera väl, tills kålen blir len och glansig.

durrasallad avokadoröra

Dela, gröp ur och kärna ur avokadon. Hacka mandlarna grovt. Pressa clementinjuicen. Mosa ihop allt till en bitig röra, smaka av med salt och peppar.

durrasallad äpple

Skär äpplet i skivor.

durrasallad

Blanda den masserade kålen, durran och pumpan. Fördela på fyra tallrikar. Toppa med äpple, avokadoröra och ringla över vinägretten. Garnera gärna med lite extra persilja.

Ja, du ser ju själv hur löjligt gott det ser ut!

Print

Gyllene durrasallad med pumpa

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 stor butternutpumpa

2 dl durra

2 tsk färsk gurkmeja

200 gram grönkål

100 gram brysselkål

1 näve färsk persilja + extra till garnering

1 tsk äppelcidervinäger

1 stort rött vinteräpple

2 msk kallpressad olivolja

flingsalt

Nötig avokadoröra:

2 avokados

1/2 clementin

1 dl sötmandlar

havssalt och nymalen svartpeppar

Lingonvinägrette:

2 msk lingon

2 msk kallpressad rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk honung

havssalt

Instruktioner

Värm ugnen till 100 grader. Tvätta pumpan, dela på mitten, gröp ur kärnorna och skär resten i bitar. Skalet behöver du inte ta bort, välj själv om du tycker det är godast med eller utan. Ringla över lite olja och ställ in mitt i ugnen. Baka i cirka 50-60 minuter, tills bitarna är mjuka och söta. Ju mindre bitar = ju kortare tid i ugnen. Enkel matte!

Koka durran enligt anvisningen på förpackningen, riven färsk gurkmeja och havssalt.

Ta bort den hårda stammen på grönkålen, skär bort rotbiten från brysselkålen och ta bort de grövsta stjälkarna på persiljan. Skölj och hacka grönkål och persilja grovt, strimla brysselkål.

Ringla över olivolja, vinäger och strö över en nypa salt. Massera väl, tills kålen blir len och glansig.

Dela, gröp ur och kärna ur avokadon. Hacka mandlarna grovt. Pressa clementinjuicen. Mosa ihop allt till en bitig röra, smaka av med salt och peppar. Skär äpplet i skivor.

Blanda den masserade kålen, durran och pumpan. Fördela på fyra tallrikar. Toppa med äpple, avokadoröra och ringla över vinägretten. Garnera gärna med lite extra persilja.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.