Gyllene durrasallad med pumpa, masserad kål, nötig avokadoröra och lingonvinägrett
Det här med att namnge rätter. Typ svårt. Man vill ju hinta om allt gott liksom. Men samtidigt får du ju inte somna halvvägs in i rubriken. Vi håller tummarna för att du höll dig vaken, för det här är en riktigt god durrasallad. Inget du snor ihop med förbundna ögon en vanlig tisdag kanske, men en fredag, lördag eller söndag (ögonbindel så klart inget måste).
Durran kokas med färsk gurkmeja både för färgens, smakens och näringens skull. Pumpan bakas tills den blir mjuk och söt, kålen masseras med olja, vinäger och salt för att bryta ner de hårda cellväggarna och göra den mjukare och mer lättsmält. En krämig röra på denna vintersallad och dina husdjur i grovtarmen applåderar!
Gör så här! (Hela receptet hittar du som vanligt längst ner.)
Värm ugnen till 100 grader. Tvätta pumpan, dela på mitten, gröp ur kärnorna och skär resten i bitar. Skalet behöver du inte ta bort, välj själv om du tycker det är godast med eller utan. Ringla över lite olja och ställ in mitt i ugnen. Baka i cirka 50-60 minuter, tills bitarna är mjuka och söta. Ju mindre bitar = ju kortare tid i ugnen. Enkel matte!
Koka durran enligt anvisningen på förpackningen, med 2 tsk riven färsk gurkmeja och 1/2 tsk havssalt.
Ta bort den hårda stammen på grönkålen, skär bort rotbiten från brysselkålen och ta bort de grövsta stjälkarna på persiljan. Skölj och hacka grönkål och persilja grovt, strimla brysselkål.
Ringla över olivolja, vinäger och strö över en nypa salt. Massera väl, tills kålen blir len och glansig.
Dela, gröp ur och kärna ur avokadon. Hacka mandlarna grovt. Pressa clementinjuicen. Mosa ihop allt till en bitig röra, smaka av med salt och peppar.
Skär äpplet i skivor.
Blanda den masserade kålen, durran och pumpan. Fördela på fyra tallrikar. Toppa med äpple, avokadoröra och ringla över vinägretten. Garnera gärna med lite extra persilja.
Ja, du ser ju själv hur löjligt gott det ser ut!
PrintGyllene durrasallad med pumpa
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
1 stor butternutpumpa
2 dl durra
2 tsk färsk gurkmeja
200 gram grönkål
100 gram brysselkål
1 näve färsk persilja + extra till garnering
1 tsk äppelcidervinäger
1 stort rött vinteräpple
2 msk kallpressad olivolja
flingsalt
Nötig avokadoröra:
2 avokados
1/2 clementin
1 dl sötmandlar
havssalt och nymalen svartpeppar
Lingonvinägrette:
2 msk lingon
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
havssalt
Instruktioner
Värm ugnen till 100 grader. Tvätta pumpan, dela på mitten, gröp ur kärnorna och skär resten i bitar. Skalet behöver du inte ta bort, välj själv om du tycker det är godast med eller utan. Ringla över lite olja och ställ in mitt i ugnen. Baka i cirka 50-60 minuter, tills bitarna är mjuka och söta. Ju mindre bitar = ju kortare tid i ugnen. Enkel matte!
Koka durran enligt anvisningen på förpackningen, riven färsk gurkmeja och havssalt.
Ta bort den hårda stammen på grönkålen, skär bort rotbiten från brysselkålen och ta bort de grövsta stjälkarna på persiljan. Skölj och hacka grönkål och persilja grovt, strimla brysselkål.
Ringla över olivolja, vinäger och strö över en nypa salt. Massera väl, tills kålen blir len och glansig.
Dela, gröp ur och kärna ur avokadon. Hacka mandlarna grovt. Pressa clementinjuicen. Mosa ihop allt till en bitig röra, smaka av med salt och peppar. Skär äpplet i skivor.
Blanda den masserade kålen, durran och pumpan. Fördela på fyra tallrikar. Toppa med äpple, avokadoröra och ringla över vinägretten. Garnera gärna med lite extra persilja.