Lussebullegröt med morot och saffran – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Lussebullegröt med morot och saffran

fav

Det är fredag och det har äntligen blivit dags för oss att 1) presentera Food Pharmacys nya blogg-kock Therese Elgquist, och 2) bjuda på hennes första recept här på bloggen. Vi snackar lussebullegröt och det är absolut fritt fram att börja dregla.

Therese är som du kanske redan vet geniet bakom många av recepten i vår kokbok. Hon beskriver sig själv som en matnörd, matkreatör, kokboksförfattare och matstylist som älskar att laga, äta, prata och styla mat.

Therese lagar växtbaserad, näringsrik och spännande mat med mycket smaker, texturer och färger. Hennes utgångspunkt när hon lagar mat, förutom att hon är superdupernoga med att välja råvaror som innehåller mycket näring, är att fundera på vad hon tycker är riktigt gott. Och så lägger hon ihop det med tre (eller fyra, eller fem – ja du förstår grejen) andra råvaror som hon också tycker riktigt mycket om. Då brukar det oftast bli väldigt gott. Och mycket svårare än så behöver matlagning faktiskt inte vara.

Vi ser det här som början på en inspirerande och smarrig receptbank här på bloggen, en bästa vän med våra goda tarmbakterier som får kreativiteten i köket att kicka igång. Och eftersom julkalendern drog igång i morse känns det extra passande att inleda med en favoritgröt med luciavibbar. Lite som att äta lussebulle till frukost. Krämig, mättande, värmande och vacker att titta på. Och självklart går receptet att dubbla, trippla eller kvadruppla utan problem.

Eftersom vi är ihärdiga näringsjägare hittar vi ständigt nya sätt att få in så mycket grönt som möjligt i varje mål. I den här gröten river vi morot och slänger i precis mot slutet!

Lussebullegröt med morot och saffran
(1 portion)

Gröt:
1 dl havregryn
1 liten morot, finriven
1 nypa mald saffran
3 dl vatten
1/2 dl kokosmjölk (eller mer vatten)
1 msk chiafrön

Topping:
Rött äpple
Ekologiska russin
Rostat bovete * eller fröer
Färsk mynta (valfritt, men gör att gröten känns extra lyxig!)

Koka upp vatten, kokosmjölk och saffran. Dra av från plattan och lägg i havregrynen. Låt svälla (och gå ut på en morgonjogg, drick en kopp te, packa en väska?) i minst 30 minuter.

Skrubba och riv moroten fint (behåll gärna skalet som innehåller massvis med näring). Dra tillbaka kastrullen till plattan och höj värmen lite, så att den precis sjuder. Låt sjuda i ett par minuter. Ta av från plattan, rör ner morot och chiafrön och låt svälla i några minuter. Häll upp i en skål och toppa med skivat äpple, russin, bovete och mynta om du är på det humöret. Tänd ett ljus, ät, njut och nynna på en julvisa för bästa upplevelse!

Så här rostar du bovete snällt:
Lägg 2 dl bovete i en finmaskig sil. Koka upp vatten och häll över bovetet, skölj sedan med kallt vatten. Låt rinna av, lägg ut bovetet på en ugnsplåt, rosta i ugnen på 100 grader tills krispiga och gyllene. Tar ca 1 1/2 – 2 timmar. Rör runt då och då. Förvara bovetet i en bruk med tätslutande lock.

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här

Print

Lussebullegröt med morot och saffran

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 1 portion 1x
Scale

Ingredienser

Gröt:

1 dl havregryn

1 liten morot, finriven

1 nypa mald saffran

3 dl vatten

1/2 dl kokosmjölk

1 msk chiafrön

Topping:

Rött äpple

Ekologiska russin

Rostat bovete eller fröer

Färsk mynta (valfritt, men gör att gröten känns extra lyxig!)

Instruktioner

Koka upp vatten, kokosmjölk och saffran. Dra av från plattan och lägg i havregrynen. Låt svälla (och gå ut på en morgonjogg, drick en kopp te, packa en väska?) i minst 30 minuter.

Skrubba och riv moroten fint (behåll gärna skalet som innehåller massvis med näring). Dra tillbaka kastrullen till plattan och höj värmen lite, så att den precis sjuder. Låt sjuda i ett par minuter. Ta av från plattan, rör ner morot och chiafrön och låt svälla i några minuter. Häll upp i en skål och toppa med skivat äpple, russin, bovete och mynta om du är på det humöret. Tänd ett ljus, ät, njut och nynna på en julvisa för bästa upplevelse!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.