fbpx

Recept, Therese Elgquist

Post image

Nötfria granolarutor med kanel

Äntligen helg och lite mer tid att hänga i köket. Inte för att det tar speciellt lång tid att sno ihop de här små nötfria rackarna – 15 minuter vid mixern och en dryg halvtimme i kylen i väntan på att de ska stelna. Sedan är det fritt fram att hugga in.

Dessa snabbmixade små godbitar funkar lika bra till mellis på språng, fika till utflykten och fredagsmyset i favoritsoffan. Och glöm inte att granolarutor innehåller gra-no-la och därför funkar alldeles utmärkt att hacka i småbitar och toppa yoghurten med.

Sötade med några få dadlar, hopklistrade med krämig tahini (granolarutorkunskap: dadlarna gör även lite nytta här!) och smaksatta med härlig decemberkanel. Dessutom – inte en nöt så långt ögat kan nå så de passar de allra flesta.

Nötfria granolarutor med kanel
16 stycken

1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljpulver
2 krm havssalt
4 urkärnade dadlar, gärna medjooldadlar
2 msk ljus tahini
1 msk kallpressad kokosolja

Kärna ur dadlarna och mixa dem med alla torra ingredienser till ett smul. Tillsätt tahini och kokosolja (och eventuellt 1 msk vatten om degen känns för torr).

Tryck ut degen mellan ett dubbelvikt bakplåtspapper till en kvadrat, cirka 1 cm tjock. Ställ i kylen i minst 30 minuter. Ta ut och skär i rutor, cirka 16 stycken. Pudra extra kakao över. Servera väl kylda.


Tips!
Mixa gärna i 2 msk kakaonibs i slutet av mixningen för en mumsig chokladtouch!

Print

Nötfria granolarutor med kanel

  • Författare: Therese Elgquist
  • Serverar: 16 stycken 1x
Scale

Ingredienser

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl havregryn

1 dl kokosflingor

1 msk malen kanel

1 tsk vaniljpulver

2 krm havssalt

4 urkärnade dadlar, gärna medjooldadlar

2 msk ljus tahini

1 msk kallpressad kokosolja

Så här gör du

Kärna ur dadlarna och mixa dem med alla torra ingredienser till ett smul. Tillsätt tahini och kokosolja (och eventuellt 1 msk vatten om degen känns för torr).

Tryck ut degen mellan ett dubbelvikt bakplåtspapper till en kvadrat, cirka 1 cm tjock. Ställ i kylen i minst 30 minuter. Ta ut och skär i rutor. Pudra extra kakao över. Servera väl kylda.

Notes

TIPS!

Mixa gärna i 2 msk kakaonibs i slutet av mixningen för en mumsig chokladtouch!

Dela

Kommentarer

  1. Ska det verkligen vara 17 tsk Vaniljpulver?!?

  2. karoline brodin skriver:

    Låter underbart men 17 tsk vaniljpulver?? 🙂

  3. Suzan Sundell skriver:

    Hej !
    Verkar jättegott men skall det verkligen vara 17 tsk vaniljpulver i?

    Med vänlig hälsning, Suzan

  4. Anna Lena Allert skriver:

    Hej! Det står 17 tsk vaniljpuöver, stämmer det verkligen? Hälsningar Anna-Lena

  5. Hej! Vad kan man ha istället för havregryn?

  6. Hej, har precis köpt er kokbok. Det är mycket nötter i era recept och jag är allergisk mot dom. Vad ska jag använda istället?

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.