fbpx

Recept, Therese Elgquist

Post image

Hipp som happ-soppa på rester

I dag ska vi laga en soppa på rester. Alltså håller vi oss borta från mått och vikter i dag, och vilka grönsaker du ska använda är inte heller lagstiftat. Hela poängen med att laga en soppa på rester är ju att receptet anpassas efter vilka grönsaker du har hemma. Lite hipp som happ med andra ord, men ganska härligt!

I vår kyl hittar vi följande i dag: 1/2 fänkål, 1/4 butternutpumpa, vitlök och en liten kvarglömd sötpotatis. Vi tänker att tillsammans med en förpackning krossade tomater från skafferiet och några frivilliga statister från kryddskåpet så kan det inte bli något annat än succé?

Dessutom sitter vi inte på ett riktigt smart tips som gör att soppan alltid blir helt perfekt krämig, oavsett vilka grönsaker och hur stora mängder du använder. Titta lite längre ner i receptet så får du se!

Hipp som happ-soppa på rester
(antal portioner: ningen naning)

1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald ingefära
1 krm chiliflingor
1/4 butternutpumpa
1 liten sötpotatis
1/2 fänkål
vatten
kokosmjölk
500 g krossade tomater (under sommarhalvåret använder vi gärna 2-4 stora färska tomater)
1 tsk honung (valfritt)
kallpressad olivolja
1 näve färsk persilja (eller 1 msk fryst)
1 tsk-1 msk äppelcidervinäger
salt och nymalen svartpeppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Låt svettas i lite olja i en kastrull tills mjuka. Tillsätt kryddorna och låt allt bekanta sig i kastrullen tills kryddorna börjar dofta härligt. Tvätta och hacka grönsakerna i jämnstora bitar. Lägg ner dem i en blender tillsammans med lökfräset och de krossade tomaterna och fyll på med vatten tills allt täcks och har cirka 1 cm vatten över sig.

(Förlåt att vi avbryter oss själva med detta är alltså det snudd på briljanta tricket för att få till en riktigt krämig soppa. Inga som helst mått behövs – mängden vatten baseras bara på den aktuella mängden grönsaker. Alltid 1 cm vatten ovanför grönsakerna. Lätt som en plätt!)

Mixa ihop allt nu på högsta hastigheten tills du får en slät soppa och tillsätt gärna en skvätt kokosmjölk om du råkar ha det hemma för extra krämighet. Tillsätt persiljan och pulsa några gånger. Häll över soppan i kastrullen (om du inte har en blender med sopprogram) och låt sjuda i 1 minut för lite värme. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar och kanske honungen? Färdigt! Toppa gärna med vad som helst, typ rostade kokosflingor, hempafrön, granatäpplekärnor eller färsk persilja.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Dela

Kommentarer

 1. Bokmode skriver:

  Älskar bloggen! Kortare recension av Food Pharmacy-böckerna på nouw.com/Bokmode

 2. Catarina skriver:

  Vad är hemafrön?

 3. Skall potatisen och pumpan vara rå när den mixas? Inte kokas eller rostas i ugn innan? 🙂

 4. Katarina skriver:

  Jag misstänker att tangenterna slant en smula och att det ska vara hampafrön… 🙂

 5. Hej!
  Det verkar som att man bara ska värma på grönsakerna en minut..? Sötpotatis måste väl tillagas mer än så? Tack för en suverän sida!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.