4 goda saker att göra med tofu – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

4 goda saker att göra med tofu

Tillhör du de människor som rynkar på näsan när de hör ordet tofu? Voilà, några enkla tips för att ändra åsikt.

Marinera
A och O när det kommer till tofu. En nakenfistofu är lika tråkigt som Mariah Carey utan vibrato. Att köpa färdigmarinerad tofu är förstås ett alternativ när det måste gå undan, men vi föredrar alltid att marinera den själva. Gärna i tamari, sesamolja, ingefära och vitlök.

Stek
I vår kokbok som vi inte är direkt o-stolta över, steker vi tofu två gånger. Dels som “scrambled eggs” – där vi låter tofun marinera i tamari och sedan river den i bitar och steker den i kokosolja – och dels som “fiskpinnar” – där vi skär tofun i fiskpinnestora bitar och doppar den i tamari, ägg och riven kokos.

Frys
Att lägga tofun i frysen några timmar sägs göra susen för konsistensen. Om du dessutom är noga med att krama ut den överflödiga vätskan ur tofun efter att den tinat så lär den suga åt sig marinaden mycket bättre (gäller för övrigt även tofu som inte besökt frysen). Detta görs enklast mellan två hushållspapper och under något tungt i cirka 15 minuter. Eller så lägger du den helt enkelt bara mellan två hushållspapper och trycker ut så mycket vätska som det går med dina händer.

Smula
Om du eller någon i din närhet verkligen inte fixar konsistensen på tofu trots ovanstående åtgärder så finns alternativet att smula den förstås alltid. Antingen rå över en sallad, men ännu hellre i en lasagne. I vår kokbok (där kom den igen) har vi ett makalöst gott recept på lasagne där vi smular ner den i en färs och mixar den tillsammans med bland annat soltorkade tomater, tamari, valnötter och färsk basilika. Mycket gott och väldigt, väldigt långt ifrån den där smaklösa tofun som guppar runt i var och varannan misosoppa.

Fler inlägg om tufu:

Ny följetong om soja.

Följetong om soja – del 2.

Läsarfråga: Vad är normalkonsumtion av soja?

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Alexandra skriver:

  Off topic detta inlägg men här kommer en liten fråga.

  Utesluter i största möjliga mån gluten, kött, mjölk och socker. Kött och socker är relativt lätt att undvika överallt tycker jag. Men ibland, till exempel om man blir bjuden på mat eller ses ute på restaurang några stycken för att äta, vad skulle ni säga är “värst” (för tarmbakterierna och ur inflammationssynpunkt)? Och t.ex. om man är på ett event och det serveras t.ex. pizza och man inte vill stå över helt, vad är då värst, att äta den vanliga pizzan om man utgår ifrån att degen är bakad för hand med vetemjöl eller att be om ett glutenfritt alternativ då degen med säkerhet är “bakad” av industriella tillsatsämnen?

  Allt ovan är saker som jag till vardags och när jag bara rår mig själv helt utesluter,… men undrar ändå vad som är det bästa valet? Hur resonerar ni i sådana situationer?

 2. Hej på er!! Jag fastar på morgonen fram till någon gång på förmiddagen men ofta så tar jag en gurkmeje- och ingefärsshot när jag går upp på morgonen. Vad tror ni om de? Förstör den organvilan?! Den är sötat med lite äpple.
  Tack för all intressant läsning 🙂

 3. Linnéa skriver:

  Hej! Vad är er åsikt om bönpasta? Är det något ni äter eller skulle rekommendera? Skulle bli glad om ni tog upp i podden. Med vänlig hälsning, limp

 4. Ulla Wikström skriver:

  Min mamma som var vegetarian i över 60 år, från 1963 och fram till sin död vid 91 års ålder gjorde egen tofu. Jag minns den stora kitteln där hon kokade sojabönor och silade mm. Förutom att marinera tofun och äta till sallad så gjorde hon efterätter till barnbarnen genom att mixa tofu med bär, vanilj och jag minns inte riktigt vad mer. Det blev som en rosa (av hallonen) kräm som barnen fick dekorera med russin och kokos.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.