4 goda saker att göra med tofu – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

4 goda saker att göra med tofu

Tillhör du de människor som rynkar på näsan när de hör ordet tofu? Voilà, några enkla tips för att ändra åsikt.

Marinera
A och O när det kommer till tofu. En nakenfistofu är lika tråkigt som Mariah Carey utan vibrato. Att köpa färdigmarinerad tofu är förstås ett alternativ när det måste gå undan, men vi föredrar alltid att marinera den själva. Gärna i tamari, sesamolja, ingefära och vitlök.

Stek
I vår kokbok som vi inte är direkt o-stolta över, steker vi tofu två gånger. Dels som “scrambled eggs” – där vi låter tofun marinera i tamari och sedan river den i bitar och steker den i kokosolja – och dels som “fiskpinnar” – där vi skär tofun i fiskpinnestora bitar och doppar den i tamari, ägg och riven kokos.

Frys
Att lägga tofun i frysen några timmar sägs göra susen för konsistensen. Om du dessutom är noga med att krama ut den överflödiga vätskan ur tofun efter att den tinat så lär den suga åt sig marinaden mycket bättre (gäller för övrigt även tofu som inte besökt frysen). Detta görs enklast mellan två hushållspapper och under något tungt i cirka 15 minuter. Eller så lägger du den helt enkelt bara mellan två hushållspapper och trycker ut så mycket vätska som det går med dina händer.

Smula
Om du eller någon i din närhet verkligen inte fixar konsistensen på tofu trots ovanstående åtgärder så finns alternativet att smula den förstås alltid. Antingen rå över en sallad, men ännu hellre i en lasagne. I vår kokbok (där kom den igen) har vi ett makalöst gott recept på lasagne där vi smular ner den i en färs och mixar den tillsammans med bland annat soltorkade tomater, tamari, valnötter och färsk basilika. Mycket gott och väldigt, väldigt långt ifrån den där smaklösa tofun som guppar runt i var och varannan misosoppa.

Fler inlägg om tufu:

Ny följetong om soja.

Följetong om soja – del 2.

Läsarfråga: Vad är normalkonsumtion av soja?

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.