fbpx

Recept

Post image

Så här bakar du eget tunnbröd – på bara två ingredienser

Det här, kära du, är livets tunnbröd. Det är gott, nyttigt och utomordentligt busenkelt att göra eftersom det bara innehåller två (2) hemliga ingredienser: potatis och bovetemjöl. Och 1/2 tsk salt, men det räknas väl inte riktigt som en ingrediens?

Men försök att hålla ingredienslistan för dig själv innan du låter någon annan smaka på det. Låt dem gissa först. Och var så säker på att de gissar fel. Hittills har ingen i vår närhet lyckats pricka in den kokta potatisen.

Vi tar det steg för steg:

tunnbröd potatis

1 Koka fyra potatisar. Låt svalna.

tunnbröd mjöl

2 Blanda med 2 1/2 dl bovetemjöl och 1/2 tsk salt.

tunnbröd baka deg

3 Work it, baby.

tunnbröd

4 Låtsas för en sekund att du är en pizzabagare och forma runda bottnar av degen. Ta lite mer bovetemjöl så att degen inte fastnar.

5 Stek i en torr gjutjärnspanna, på låg temperatur. Vänd brödet efter 2-3 minuter, typ som en pannkaka.

 tunnbröd

6 Låt svalna och rulla ihop med familjens favoritinnehåll. Ååå så smaskigt!

Recepttack till härliga bloggen Nillas Kitchen!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Hur gör jag med potatisarna?
    Finns ingen beskrivning mellan hela potatisar och färdig deg…

    1. Mosa potatis tror jag

    2. Jag hade mosat dom när de kallnat

    3. Gå till Nillas Kitchen, där finns en utförlig beskrivning. <3

    4. Lillian skriver:

      Potatisen kan kokas och kylas en dag i förväg.
      Skala potatisen. Bäst blir det om man arbetar ihop potatis, bovetemjöl och salt i en matberedare men det går också bra att och pressa potatisen i en potatispress eller riv den fint på ett rivjärn.
      Arbeta ordetligt ihop potatisen med salt och mjöl. Degen ska vara lite seg och klibbig och gå att forma till en rund boll med mjölade händer men fortfarande kännas Tunnbröd med Bovete & potatis (glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, jästfritt)2”smidig” och lite klibbig.
      Låt degen vila i ca 15 min.
      Dela degen i ca 8-10 delar.
      Använd extra bovetemjöl till utbakningen så att degen inte klibbar fast. Rulla delarna till bollar och kavla ut varje del till en rundel på ungefär 15-20 centimeters diameter, ca 1,5-2 mm tjock.
      Hantera de utkavlade bröden försiktigt. Innan de är stekta faller de lätt isär men tillagade håller de ihop väldigt bra!
      Grädda tunnbröden i en medelhet torr stekpanna ca 3 min på varje sida. När det bildas bruna fläckar på undersidan och det har bildats en del luftbubblor i degen är det dags att vända.
      Ät bröden helst samma dag.

  2. Ser gott (och lättlagat) ut! Hur är det med kolhydraterna i det här brödet, blir de långsamma pga att potatisen är kokt eller snabba när det bara innehåller potatis och mjöl?

  3. åsa i åsele skriver:

    Låter enkelt, till å med jag borde ju kunna mosa å blanda potatis å mjöl utan större ansträngning 🙂
    Ska absolut testa.

  4. Härligt
    min mamma åt ofta en kall skivad potatis på en torr rågbrödsmacka, tror inte bovetemjöl fanns på 60 talet när jag växte upp. Receptet ska jag prova…tack! Låter superenkelt.

  5. Jag har sedan ett år tillbaka ändrat min kost pga medicinska skäl, slutat äta kolesterolmedicin. Mår väldigt bra i kroppen men lider av att jag tappat 10 kg i vikt. Har aldrig varit överviktig. Är 167 cm lång och vägde 60 kg innan. Hur har det gått för er? Har ni nåt tips att hålla vikten? Ni ser ju också normalbygda ut.

  6. Anna Ekelund skriver:

    Och om man, av någon inte så märklig anledning egentligen, skulle köra med Paleo Aip kan man använda kokt sötpotatis och cassavamjöl i stället. Också busenkelt, nyttigt och galet gott!

  7. Testade med sötpotatis ist och funkade utmärkt. Använda cirka 3 dl bovetemjöl då sötpotatisarna är något vattnigare 🙂

  8. Vad läckert det låter, det ska jag prova 🙂 Vad tror ni om att byta bovete mot havre?

  9. Gjorde precis dom här till min broccolisoppa, jättegoda!!!

  10. Så enkelt och shit va gott det var! Kommer aldrig mera köpa “vanligt” bröd!

  11. Kanske det hade varit gott att ha lite brödkryddor och kanske ett uns honung i? Tycker de blev lite smaklösa… men jättekul att testa!

  12. Goda och lättgjorda. Påminner om norska lumpor tror jag kanske de heter..

  13. Lovisa skriver:

    Funkar det bra med en helt vanlig stekpanna också?

  14. Janettankokettan skriver:

    Detta äter vi nu på helgerna! Igår (fredagsmys), gjorde vi stavar, rörorna, stekte små chilikryddade kycklingtärnor och rullade i detta bröd. Som en mezemåltid! Såå gott och enkelt! Nu ska vi se om man kan använda överbliven deg idag till frukost 🙂

    1. Janettankokettan skriver:

      Måste bara säga oxå att man behöver inte ta fram bakbordet och kavel! Bara platta ut små plättar i händerna!

  15. Maria skriver:

    Går det att använda durramjöl istället för bovete? Jag tycker att bovete kan vara lite best i smaken.

  16. Någon som testat kikärtsmjöl?

  17. Gott! Liknar en sorts bröd som kallas “tyta” som äts som ett tunnbröd fyllt med stekt sill, och serveras till enbärsdricka i Dala-Järna i Västerdalarna

  18. Så enkelt och så gott!!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Bästa receptet!

  19. Jennifer skriver:

    Går det att frysa färdiga brödrundlar?

    1. Anna Lindelöw skriver:

      Hej Jennifer! Vi har faktiskt inte testat, men det kan ju säkert gå bra. Låt oss gärna veta hur det går om du testar! // Anna, Food Pharmacy

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.