Grodda steg-för-steg – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Grodda steg-för-steg

fav

Det här med att grodda. Varför har vi inte börjat tidigare? Med rätt utrustning är det ju hur enkelt som helst. Och dessutom är det nyttigt. När frön, linser och bönor groddas blir mineraler och proteiner lättare för kroppen att ta upp än om man kokar dem eller äter dem råa. Och som körsbäret på toppen så är de flesta groddarna i sig rika på vitamin B och C.

Här nedan hittar du en idiotsäker steg-för-steg-guide till hur du kommer igång med att grodda. Printa ut den och sätt på kylskåpet, memorera den eller tatuera den på valfri kroppsdel (du har så klart sista ordet här men helst inte i svanken, blir så opraktiskt att behöva gå fram till spegeln varje gång du ska grodda).

Så här ser en sk groddburk ut, men har du ingen burk med sil så kan du använda en silduk, avklippt nylonstrumpa eller, enklast av allt, ett durkslag. Alla vägar bär till Rom (och groddar).

grodda

1. Lägg valfri böna, lins eller frö i blöt i 6-8 timmar.

grodda

2. Häll av vattnet och skölj bönorna/linserna/fröerna noggrant innan du lägger dem i en burk. Ställ burken upp och ner och låt vattnet rinna av.

grodda

3:1. Skölj groddarna två gånger om dagen, morgon och kväll, och ställ alltid burken upp och ner mellan sköljningarna.

3:2. Repeterar upp och ner-bilden för säkerhets skull.

grodda

4. Så här ser groddarna ut redan efter ett dygn. Se, det har börjat hända saker!

grodda

5. Och så här ser de ut efter två dagar (dvs efter fyra sköljningar). Ät på direkten eller förvara i kylen. Någon tumregel för hur länge de håller finns egentligen inte, men använd näsan och munnen för att avgöra om de är fräscha. Och ät upp dem så snart som möjligt.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Hej!

    Jag har länge försökt att grodda men har problem att många av de mindre fröna möglar. Alfaalfa, vit quinua m.m.
    O ja, jag sköljer dem ordentligt, häller av vattnet och de står mörkt i ett speciellt kräl jag köpt för ändamålet. Har funderat på om det är för att jag köper ekologiska frön. De större, gröna linser och mungböner går superbra!

    Kom gärna med tips! känns som ett så billigt praktiskt sätt att få i sig nyttig mat.

  2. Så bra tips! Vilka frön/linser rekommenderar ni att använda?

  3. Vart har du fått tag på den fiffiga ställningen och brukarna någonstans?

  4. För några år sedan groddade jag en hel del men slutade tvärt när det kom rön om att man bör pastöriserad frön innan man groddar… tyvärr tog latheten över… det blev för bökigt… Men hur är det Nu, hör man pastöriserad dem?

    1. Jag brukar koka upp vatten till 85 grader och hälla över fröna. Jag häller av det mesta av vattnet efter ca 30 sekunder och häller på kallvatten som fröna får stå i blöt i över natten. Då är det pastöriserade enligt instruktion på alfa-alfa fröpåsen,
      (Kung Markatta tror jag). Dock vet jag inte om man tar död på massa nyttigheter när man pastöriserar dem, det borde ju stryka med en och annan nyttighet vid upphettningen.
      Groddar är sååå gott och gillas även av barnen.

    2. Britt-Mari Dahlén skriver:

      På alfaalfapåsen står det, att man ska doppa fröna i 70-gradigt vatten, pastörisera dem. Kung Markattas frön.

  5. Charlotte skriver:

    Jag undrar också kring det där med bakterier. Det sägs att man kan få salmonella av råa groddar eftersom groddningsprocessen är perfekt för dåliga bakterier. Tydligen ska man bara köpa eko-frön/böner/linseroch helst också pastörisera för att vara på säkra sidan. Svenska groddar i butik är pastöriserade och det sägs att man ska undvika att köpa importerade. Men när man groddar själv då – Vågar man skippa upphettning och hur undviker man att bli sjuk av groddarna man får?

  6. Kan ni inte sälja groddburkar i shopen?
    /Annika

  7. Tack för fina tips! Jag skulle gärna veta var har ni hittat de där smarta burkarna?

  8. Malin W-O skriver:

    Tack för inspiration att plocka fram groddattiraljerna och variera sortimentet. Men vilken del av rödbetan groddar man? Det finns ju inga frön på rotknölen!

  9. Anna Andersén skriver:

    Vart har ni köpt era groddburkar?

    1. Tips! Återanvänder lagom stora glasburkar + nylonstrumpa som silduk.

    2. Ann-Chalotte Madsen skriver:

      Hittade liknande burkar 2 st på 0,5 l på Claes Olhson. Dock slut på lager. Burken är på 1 l och finns på Renée Voltaire

    3. Johanna skriver:

      Hej! Jag hittade groddburkar för 99 kr på Clas Olsson, https://www.clasohlson.com/se/Groddburkar/44-2029. Funkar fint 🙂

    4. Britt-Mari Dahlén skriver:

      Har också köpt dessa groddburkar på Clas Olsson. Tyvärr har ett nät lossnat från locket. Ska försöka limma tillbaka det.
      Annars bir det väl nylonstrumpa.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.