Kokosquinoa med ugnsbakad tofu och citrondressade grönsaker

Therese Elgquist, Recept

Post image
fav

Kokosquinoa med marinerad tofu och citrusdressad råsallad

fav

Förra veckan bjöd vi SvD Perfect Guides läsare på ett recept på ugnsbakad tofu med kokosquinoa. Kanske fnyser du med näsan nu? Kanske har du missat vårt inlägg om hur man börjar gilla tofu? Du måste inte ändra dig, men visst vore det synd om du gick miste om det här receptet bara för att du har en dålig misosoppa eller två i bagaget.

I det här receptet kommer vi att marinera tofun, och om du har tid är det en god idé att lägga tofun i press innan du marinerar den. Detta görs enklast mellan två hushållspapper och under något tungt (bibel? bebis?) i cirka 15 minuter. Vill du börja laga mat NU går det fint att lägga hela tofubiten mellan hushållspapper och själv trycka ut så mycket vätska som det går.

Misstänker att du börjar bli hungrig, så nu är det dags för själva matlagningen.

Värm ugnen till 100 grader. Riv tofun i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med tamari, sesamolja, ingefära och citron. Låt stå i minst 10 minuter (men gärna längre). Lägg sedan bitarna på en plåt och baka i ugnen i 25 minuter. Vänd gärna runt efter halva tiden – är du lika snurrig som vi så ställ klockan på telefonen.

Koka quinoan i kokosmjölk och vatten enligt instruktionerna på förpackningen. Dra av från värmen och låt ånga av i 5 minuter. Fluffa upp din kokosquinoa med en gaffel.

Strimla zucchinin med en julienneskalare* eller en vanlig potatisskalare. Strimla spetskålen och hacka persiljan grovt. Lägg i en skål tillsammans med mangolden, pressa över halva citronen, ringla över 1 msk kallpressad olivolja och strö över lite flingsalt. Blanda runt väl, ställ åt sidan.

Lagom till att du är klar med din kokosquinoa och salladen så bör det vara dags att ta ut tofun från ugnen. Ah! Fördela världens fluffigaste kokosquinoa i fyra skålar och gör samma sak med salladen och tofun. Strö gärna över lite sesamfrön och släng på en näve färsk koriander. Servera med resterande del av den färska citronen skuren i klyftor – som förutom god smak även hjälper kroppen att ännu bättre ta upp allt järn i de färska örterna!

Julienne-vadå?
En Julienneskalare är en fiffig typ av skalare, inte helt olik en potatisskalare, med vilken du enkelt kan få perfekta strimlor av exempelvis morot och zucchini. Ett smidigt sätt att göra “grönsaksspagetti” om du inte har plats för en grönsakssvarv hemma!

 

Andra spännande ting du kan hitta på med tofu:
1 Steka den
2 Smula den (över en sallad eller i en gratäng eller en lasagne)
3 Läs mer här

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Print

Kokosquinoa med marinerad tofu och citrusdressad råsallad

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

2 dl vit quinoa

1 dl kokosmjölk

3 dl vatten

1 förpackning ekologisk fast naturell tofu

3 msk tamari

2 msk kallpressad sesamolja

2 msk färsk ingefära

1 ekologisk citron, zest

1 stor zucchini

1 spetskål

1 kruka mangold

2 stora nävar färsk kruspersilja

2 msk kallpressad olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Sesamfrön, gärna en blandning av svarta och vita

Färsk koriander

Färsk ekologisk citron

Instruktioner

Värm ugnen till 100 grader. Riv tofun i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med tamari, sesamolja, ingefära och citron. Låt stå i minst 10 minuter (men gärna längre). Lägg sedan bitarna på en plåt och baka i ugnen i 25 minuter. Vänd gärna runt efter halva tiden – är du lika snurrig som vi så ställ klockan på telefonen.

Koka quinoan i kokosmjölk och vatten enligt instruktionerna på förpackningen. Dra av från värmen och låt ånga av i 5 minuter. Fluffa upp din kokosquinoa med en gaffel.

Strimla zucchinin med en julienneskalare* eller en vanlig potatisskalare. Strimla spetskålen och hacka persiljan grovt. Lägg i en skål tillsammans med mangolden, pressa över halva citronen, ringla över kallpressad olivolja och strö över lite flingsalt. Blanda runt väl, ställ åt sidan.

Lagom till att du är klar med din kokosquinoa och salladen så bör det vara dags att ta ut tofun från ugnen. Ah! Fördela världens fluffigaste kokosquinoa i fyra skålar och gör samma sak med salladen och tofun. Strö gärna över lite sesamfrön och släng på en näve färsk koriander. Servera med resterande del av den färska citronen skuren i klyftor – som förutom god smak även hjälper kroppen att ännu bättre ta upp allt järn i de färska örterna!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.