fbpx

Ann Fernholm

Post image

Nu satsar Kostfonden på livsviktiga projekt

ann fernholmÅåå vilken vecka det har varit, kära läsare! Den känns smått overkligt. Förutom att OS-truppens damer sköter sig alldeles utmärkt, har Kostfonden under tre dagar offentliggjort satsningar i en rad studier där kostens effekter på olika hälsoproblem ska utredas. När vi grundade fonden var drömmen att kunna stödja forskare som med ett öppet sinne ville genomföra välgjorda koststudier. OCH NU ÄR DRÖMMEN VERKLIGHET!!!

Det är sällan jag skriver med stora bokstäver och utropstecken. Det ser så överdrivet ut. Men idag vill jag ÖVERDRIVA. Det bubblar inombords. Ni alla där ute som tillsammans har bidragit med de 1,3 miljoner (!!!) som vi har delat ut: TACK! Era donationer kan bidra till att förlänga livet på många.

Fettlever – ingen behandling finns

Det första projektet Kostfonden stödjer är en utvärdering av en strikt lågkolhydratkost och 5:2 fasta vid fettlever. Idag finns ingen behandling för de som drabbas (25 procent av alla vuxna i världen). De få veta att de behöver gå ner i vikt: dricka mindre läsk och räkna kalorier. Få lyckas och alldeles för många får sitt liv förkortat när levern blir inflammerad och till slut skrumpnar ihop. Andra får levercancer, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Får man bort fettet ur levern minskar man risken drastiskt för dessa sjukdomar. Det är utan tvekan ett livsviktigt projekt: Vilken kostbehandling är effektivast vid fettlever?

Fetma – vilken roll spelar kolhydraterna?

Nästa projekt Kostfonden satsar på är en utvärdering av olika kostbehandlingar vid fetma. De frågor som ställs i studien är: hur illa är det egentligen med smör, grädde och créme fraîche? Och vilken roll spelar mängden och kvaliteten på kolhydraterna?

Det här är frågor som har debatterats länge. Studien är snyggt utformad, en riktig pärla. Syftet med Kostfonden var att stödja forskare som vågar sikta högt. Simon Dankel vid Universitetet i Bergen, hjärnan bakom projektet, gör verkligen det: Stor utvärdering av kolhydraters roll vid fetma.

Målet i framtiden: stor nordisk studie av typ 2-diabetes

Den riktigt goda nyheten är att Simon Dankel också får pengar för att koordinera en nordisk multicenterstudie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes. Forskande diabetesläkare vid Karolinska, Lunds universitet och Köpenhamns universitet har anmält sitt intresse för att delta. Under våren ska de träffas för att diskutera hur studien ska utformas. Sedan drar vi igång processen för att få den finansierad: Nordisk studie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes.

Målet är att få till en av de största studierna hittills av hur kosten kan användas för behandla typ 2-diabetes.

(Nu får jag lust att sätta lite utropstecken igen!!!!!!!! Det är så det känns.)

Det behövs kunskap istället för åsikter

I framtiden när statliga expertgrupper gör en vetenskapliga utvärdering av området Mat vid diabetes ska det inte stå i rapporten (se sidan 318): ”När det vetenskapliga underlaget är bräckligt finns större utrymme för åsikter, därmed också för emotionellt färgade diskussioner.

Jag är trött på diskussioner. Framförallt den ”emotionellt färgade” varianten. När det gäller en av våra absolut största folksjukdomar, som varje år förkortar livet på tusentals personer, måste vi ju vara bombsäkra.

Så här ska det stå i framtidens rapporter: kostråden till personer med typ 2-diabetes vilar på en stabil grund och de som följer dem kan leva ett symtomfritt liv i princip utan läkemedel.

Tycker du också att det är en rimlig framtidsvision? Klicka på den här länken och följ instruktionerna.

Det blev bestämt rekordmånga utropstecken. De sista är för alla guldmedaljer i OS:!!!!

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm driver bloggen annfernholm.se. Då och då skriver hon här på Food Pharmacy.

Dela

Kommentarer

  1. Hejsan vackra ni.
    Det värmer i min själ allt ni gör och det är så logiskt och vettigt tänkande. Så heja er! Försöker uppmuntra och inspirera alla i min omgivning med genomtänkt mat för kropp och själ, så tack för alla råd och inspiration.
    Med värme
    Alice

  2. Jag önskar att en sådan här studie kunde göras för alla oss som lever med kroniska mag- och tarmsjukdomar där inget botemedel finns idag. Läkarna säger att vi kan äta vad vi vill för vår sjukdom är kronisk och det vi stoppar i oss spelar ingen roll. Men jag tycker att det verkar helt ologiskt. Sjukdomen sitter ju i tarmarna hur kan den mat vi stoppar i oss och som flera gånger under en dag passerar just våra tarmar inte påverka hur tarmen mår??

  3. Monique Kotterer KranioSakral skriver:

    Vad glad jag blev av dessa nyheter!
    Och tacksam!!
    Jag behöver bli av med några utropstecken!!!!!!

    Jag kommer så klart att fortsätta sprida era böcker och blogg till mina klienter som behöver dessa insikter SÅ mycket!!!!

    STOR kram!!!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.