fbpx

Recept

Post image

Recept på Bertils häxa

Det är fredag och du trodde att du skulle få recept på ett mumsigt fredagsmys? Typ exakt tvärtom faktiskt. Du som lyssnat på vårt senaste poddavsnitt där vi intervjuar pillerkungen och Holistics grundare Bertil Wosk, har nog en liten aning om vad som komma skall. Nämligen … Bertils häxa!

bertils häxa

Det du ser på bilden ovan är alltså inget mindre än en häxa gjord på allt mellan himmel (dvs vitlök) och jord (dvs kryddnejlika). Originalet stod i en stor burk mitt på Bertils köksbord när vi intervjuade honom, och den såg verkligen ut som … som … gud vi vet inte vad den såg ut som men någon skönhetstävling bör den inte ställa upp i.

vitlök bertils häxa

Inte meningen att favorisera dig som redan lyssnat på podden men du och vi vet ju att Bertil påpekar i intervjun att det är två vitlökar i receptet. Det var dock först när vi kom hem och skulle göra häxan själva som vi förstod vad han verkligen menade TVÅ vitlökar. Alltså inte två vitlöksklyftor. Utan två vitlökar.

Nåväl, fördelen är att den gör susen för immunförsvaret. Nackdelen är att dina kolleger eventuellt kommer att hålla sig på avstånd de kommande dagarna samt vägra att åka hiss med dig.

Men det är smällar man får ta. Ändå bättre att ta trapporna.

Bertils häxa
(en megaburk)

2 dl hackad och pressad vitlök
2 dl riven lök
2 dl riven ingefära
2 dl riven pepparrot
1 dl hackad cayennepeppar
1 dl riven gurkmeja
1 tsk mald färsk svartpeppar
1 tsk mald färsk nejlika
2 dl hackad koriander
äppelcidervinäger

Fyll en burk till 2/3 och häll på äppelcidervinägern. Låt dra i två veckor. Skaka varje dag. Häll över på mindre flaskor och slut tätt. Drick typ en matsked så ofta du känner fört.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Ulrika Burvall skriver:

    Hur länge håller drycken i kylskåp?

  2. Frida skriver:

    Silar han av röran innan han häller den på flaska?

  3. Annki Bergsten skriver:

    Hej, ska den stå i rumstemperatur eller i kylskåp?

  4. Ingrid skriver:

    Hej!

    Tack för en härlig podd och blogg! Ska burken stå framme i rumstemperatur eller ska den dra i kylskåpet?

  5. bisse skriver:

    Hej
    Ska häxan silas innan den hålla på flaskor och dricks?

  6. Andreas skriver:

    Hej! Tycker det är väldigt trevligt med Food Pharmacy podden! Tyckte dom jag saknade en fråga till Bertil. Ni pratade aldrig om kvalitén på kosttillskott? Vad de framställs ifrån, har läst att det är stor skillnad mellan de olika tillverkarna. Många gör ”syntetiska” vitaminer. Har ni något bra svar på det?

  7. Spännande! Ska absolut provas.

    Funderar praktiskt över cayennepepparn:
    vad motsvarar det i köpt färdigmald?

    Likadant med gurkmejan: vad motsvarar det i pulver?

    Konkreta tillagningstips från Bertil eller er tas tacksamt emot????.

    Mycket intressant podavsnitt!

  8. Ahem.aerial skriver:

    Hej!
    Hur länge håller den?
    Förvaras den i kylskåp? ????

  9. Martina skriver:

    ???????? yeeez men måste provad

  10. Cassandra skriver:

    Jag har hört att gurkmeja ska upphettad för att man ska kunna dra ordentlig nytta av roten. Jag vet att pepparn spelar roll, men what about värmen? 🙂 tack på förhand!

  11. Linda skriver:

    Fantastiska ni!
    Jag har hittills lyssnat på sexton avsnitt av er podd och den är lärorik, härlig och inspirerande.
    Älskar Linas lugna pedagogiska röst och hennes tydliga förklaringar. Älskar Mias uppfriskande pärlande skratt. Älskar göteborgska. Älskar er entusiasm.
    Men. . . AVSKYR dessa musikjinglar med plötsligt höga ljud och ibland stressande pianospel ( som i avsnitt 16 när Mias uppläsning av ett recept ackompanjeras). Jag skulle föredra mer melodiska inslag av musik, och uppfattar de flesta musikinslag som oljud. Sorry Sebastian!

    1. Sanna skriver:

      Åh, jag älskar musiken! 🙂 Dock blir ofta volymen lite högre när musikjinglarna kommer men musiken i sig – älskar! (Precis som podden och bloggen och kokboken…)

  12. Titti skriver:

    Hej!
    Bästa podden någonsin! Har lärt mej så mycket ????Älskar er!! ❤️

  13. Sandrin skriver:

    Jag älskar er med. Men undrar vad man kan byta ut avokadon mot i tex i era super smoothies och så, är allergisk mot det. Tacksam för svar! <3

  14. Agneta skriver:

    Hej!
    Bertils häxa, ska den silas när den är klar eller tuggar och äter man allt?

  15. Cecilia skriver:

    Hej!
    Jag har en fråga om multimineral, vilket fabrikat/märke är bra att köpa, några tips på bra?
    Jag har också en fråga om d-vitamin tillskott, hur är det på sommartider, fortsätter ni att äta d-vitamin då eller räcker solljuset?

    Ha det gott

    Med vänlig hälsning,

    Cecilia

  16. Linda skriver:

    Till Andreas;
    Det jag vet är att Holistics säljer inga syntetiska produkter alls, utan allt är naturligt framställt.
    Däremot hittar du syntetiska varianter på apoteken.

    Skillnad mellan olika tillverkare på kosttillskott vet jag inte så mycket om, men de senaste tio åren har jag kört med Holistics och GreatEarth som båda är kända för att sälja högkvalitativa produkter bland hälsomedvetna 🙂

  17. Marlene Andersson skriver:

    Har aldrig fattat poängen med poddar, men har fastnat i ett slag beroende sedan någon vecka. Att lyssna på er känns som att lyssna på ett par vänner. Går med hörlurarna i och flabbar högt och ser förmodligen inte klok ut.
    Har genom åren provat alla möjliga dieter, med snabba resultat och värsta bakslaget.
    Det jag framförallt fastnade på var sambandet mellan psykisk ohälsa ( jobbar i socialpsykiatrin) och kosten, inte för att det var något nytt med att det fanns ett samband. Har länge tyckt att den maten som rekommenderas av dietister inom sjukvården är under all kritik. Särskild arg blev jag när min bästa väninna rekommenderades sockerkaka till mellanmål i när hon hade fått cancer.
    Det som varit så svårt har varit att läsa massa svåra och krångliga texter om hur det hänger ihop. Nu känns det som att ni gjort allt det här jobbiga och lär mig så att även jag förstår.
    Redan nu ser jag mig som näringsjägare och idag har maten både kryddats med kanel och ingefära förstås. Igår köpte jag boken.
    Tack för hjälpen och tacka eran supersköna praktikant med.
    Med vänlig hälsning Madde

  18. Gunilla Broberg skriver:

    Hur hittar man podden alla berömmer så? Vad heter den?

  19. Tacksam för tips vad man kan byta ut koriandern med!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Koriandern ger inte mycket smak i det här receptet men du kan nog byta till valfri ört, t ex persilja?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.