Food prepping: Morotsstavar – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Food prepping: Morotsstavar

Hittade inget bra ord för “food prepping” på svenska. Oavsett vad man väljer att kalla det på svenska (Matplanering! Där satt den va?) så är det en himla bra grej att ägna sig åt då och då.

För några veckor sedan började vi följa ett väldigt färggrant Instagramkonto som ägs av vad som verkar vara drottningen av just food prepping, och vi insåg snabbt att en vanlig missuppfattning är att “preppa mat” och “laga stora mängder mat samtidigt” är samma sak. Stort missförstånd! Att preppa mat kan precis lika gärna bara vara att skölja och skiva råa grönsaker inför de kommande dagarnas behov – du anar inte vad mycket enklare (och roligare) det är att sedan laga maten om du har förberett några av ingredienserna i förväg.

Ta morötter, till exempel. Alla som har försökt förvara skalade morotsstavar i kylen vet hur snabbt de torkar och skrumpnar. Stort misstag! Men om du skalar dem, skivar dem i stavar och lägger dem i vatten så håller de i flera dagar. Något du inte kommer att ångra några dagar senare när du står i köket med barn som skriker av hunger och inte är i närheten av att vara färdig med middagen. Det är nämligen då du langar fram de färdigpreppade, krispiga morotsstavarna (funkar lika bra med till exempel gurkor eller paprikor) och känner dig som världens bästa förälder.

Vi hör dig. Hur jobbigt är det egentligen på en skala att skära morotsstavar à la minute?

Svinjobbigt. Och jobbet du sparar i ansträngning och disk, kommer vara värt sin vikt i guld just där och då.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Maria skriver:

  Hade varit trevligt om ni bjussade på länken till den ni inspirerats av. Netikett!

 2. Sandra skriver:

  Behåller grönsakerna sin ordinarie näring på detta sätt också?

 3. Ulrika skriver:

  Insåg av en slump att citron inte bara förhindrar att rivna morötter ändrar färg de håller sig ok ngn dagi kylen

 4. Tack för tips! Det där borde jag verkligen lära mig mer om :-). Vad var det för instagramkonto?

  1. Gissar på Green kitchen stores @gkstories

   1. Food Pharmacy skriver:

    Faktiskt inte den här gången utan ett amerikanske konto (tror vi?) som heter hellonutritian

 5. Helena Dahlgren skriver:

  Kockarna preppar löpande inför nästa arbetsdag/kväll ????

 6. Smart tips! Men jag undrar hur man fixar snabb mat som en ettåring och en treåring äter när man många kvällar är ensam med dem och då värmer på köttfärssås från frysen, eller steker fiskpinnar. Vi är helt inne på att försöka oss på er mat, men börjar få lite snabbmatspanik.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.