Ny studie: Fem typer av diabetes – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Ny studie: Fem typer av diabetes

Dags att rapportera om en av de mest spännande matnyheterna från den gångna veckan: Det har kommit en ny studie som pekar på att det finns fem typer av diabetes att ta hänsyn till, och inte två som man tidigare trott.

Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 känner de flesta av oss till, men nu har forskare vid Lunds universitet alltså kommit fram till att det finns ytterligare tre stycken varianter. En paradigmskifte, enligt forskarna.

Enligt studien som kallas ANDIS och som publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology, tittade forskarna på drygt 13.000 diabetespatienter i åldern 18 till 97 år som nyligen diagnosticerats. Genom att registrera insulinresistens, insulinavsöndring, blodsockernivåer, ålder och sjukdomsuppkomst, kunde forskarna urskilja fem typer av diabetes – tre allvarliga och två mildare allvarliga former.

Den stora skillnaden jämfört med i dag är att man hittat flera undergrupper till typ 2-diabetes, som även kallas åldersdiabetes.

– Det här det första steget mot individanpassad behandling vid diabetes, säger Leif Groop läkare och professor i diabetes och endokrinologi vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Ungefär 425 miljoner människor lider i dag av diabetes, och antalet väntas bara stiga de kommande åren. Vi välkomnar denna typ av upptäckter som vi hoppas kan leda till bättre och tidigare behandlingar.

Andra inlägg om diabetes på bloggen:

Ny studie bekräftar: Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes

Kostfondens nya mål: utvärderingar av kost vid fetma och typ 2-diabetes

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej,

    Inte för att det här inlägget inte var intressant, men inlägget var högst upp och jag har en helt orelaterad kommentar. Om man som jag inte är helt såld på idén att grönkål automatiskt blir supergott i en smoothie med ingefära, utan gärna tillsätter något sött (tänk gula bananer eller diverse andra, säkert alldeles för söta, frukter) så vill man ju hitta alternativ till den söta frukten. Imorse provade jag morot, som helt klart är bäst hittills. Smoothien behöll sin gröna färg (blev alltså inte brun som när man försöker hotta till den med hallon) och ändå söt. Snälla snälla snälla säg att detta är ett bra alternativ och att jag inte morot i kombination med grönkål skulle visa sig vara det värsta jag kan äta?

    För övrigt, tack för en bra bok, blogg och pod.

    /Tove

    1. Jag gillar gröna ärtor och tycker att de tillför viss sötma. Köper frysta och slänger med i smoothien.

  2. Har en fråga angående fisk, odlad fisk rekomenderas inte men har ni några tips på vildfångad fisk? Svårt att få tag i tycker jag…

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.