Ny studie: Fem typer av diabetes – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Ny studie: Fem typer av diabetes

Dags att rapportera om en av de mest spännande matnyheterna från den gångna veckan: Det har kommit en ny studie som pekar på att det finns fem typer av diabetes att ta hänsyn till, och inte två som man tidigare trott.

Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 känner de flesta av oss till, men nu har forskare vid Lunds universitet alltså kommit fram till att det finns ytterligare tre stycken varianter. En paradigmskifte, enligt forskarna.

Enligt studien som kallas ANDIS och som publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology, tittade forskarna på drygt 13.000 diabetespatienter i åldern 18 till 97 år som nyligen diagnosticerats. Genom att registrera insulinresistens, insulinavsöndring, blodsockernivåer, ålder och sjukdomsuppkomst, kunde forskarna urskilja fem typer av diabetes – tre allvarliga och två mildare allvarliga former.

Den stora skillnaden jämfört med i dag är att man hittat flera undergrupper till typ 2-diabetes, som även kallas åldersdiabetes.

– Det här det första steget mot individanpassad behandling vid diabetes, säger Leif Groop läkare och professor i diabetes och endokrinologi vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Ungefär 425 miljoner människor lider i dag av diabetes, och antalet väntas bara stiga de kommande åren. Vi välkomnar denna typ av upptäckter som vi hoppas kan leda till bättre och tidigare behandlingar.

Andra inlägg om diabetes på bloggen:

Ny studie bekräftar: Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes

Kostfondens nya mål: utvärderingar av kost vid fetma och typ 2-diabetes

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.