Svarta bönpuckar med gyllene pumpamos och groddsallad – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Svarta bönpuckar med gyllene pumpamos och groddsallad

fav

I dag ska vi laga typ husman. Typ husman är en modern variant av vanlig husman där vi uppgraderat potatismoset till ett gyllene pumpamos  (spetsat med lite gurkmeja, bjän syr) och köttbullarna till små puckar gjorda på svarta bönor och svamp. Till detta: krispig sallad på rödkål och alla groddar vi kan komma över. Typ husman!

För extra mycket typ husman-vibes: Servera med typ rårörda lingon. Lägg 1 1/2 dl frysta lingon i en kastrull och tina försiktigt på låg värme. Tillsätt därefter 1 msk honung och mosa till önskad konsistens. Typ rårörda lingon!

Receptlistan hittar du längre ned men det du behöver är ungefär följande:

Vi börjar med bönpuckarna. Ta fram allt (inklusive avokadon som inte fick plats i bilden). Dela, skär bort skalet och kärna ur pumpan. Skär i små kuber och ånga i 10 minuter tills pumpan är mjuk. Har du ingen ångare kan du a) köpa en supersmidig insats som passar alla kastruller och finns på IKEA för en billig peng, eller b) lägga pumpan i en rostfri sil och placera den ovanpå en lagom stor kastrull med lite vatten i botten och lägga på ett lock, eller c) sjuda pumpan lätt i så lite vatten som möjligt (mindre vatten = mindre näring dras ut ur pumpan och går förlorad i vattnet).

Mixa pumpan, gurkmeja, rapsolja och lime tills helt slätt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Iiih, dags att göra ditt chiaägg! Blanda 1 msk chiafrön med 3 msk hett (alltså hett som i nyss kokat, inte varm från kranen) vatten i en skål. Akta så att du inte bränner dig! Rör om för att undvika klumpar och låt sedan svälla i 5 minuter, tills du fått ett geléliknande “ägg”.

Värm ugnen till 100 grader. Häll av och skölj bönorna. Borsta svampen och skär i mindre bitar. Mixa 2/3 av bönorna, 2 msk rapsolja, svamp, havregryn, ramslök och cayennepeppar till en bitig smet. Blanda ner resten av bönorna och chiaägget, ställ åt sidan och låt svälla i 20 minuter.

Forma bönsmeten till små puckar och lägg på en oljad ugnsplåt. Baka mitt i ugnen i cirka 50 minuter, tills puckarna fått en lätt krispig yta och hunnit bli genomvarma. Vänd runt dem efter halva tiden.

Strimla rödkålen fint på mandolin. Blanda med groddarna. Ringla över lite olja och salta lätt.

Servera moset tillsammans med bönpuckarna och groddsalladen. Tips! Servera gärna kokt quinoa, durra eller vildris till om du är av det hungrigare slaget.

Hallå där!
I receptet står det ramslök men har du ingen ramslök så har du ingen ramslök och då går det fint att välja någon annan valfri torkad ört och blanda den med 1/2 riven vitlöksklyfta.

 

Förlåt men chiaägg?
Ett chiaägg är ett substitut för ägg på så vis att det har en bindande effekt. Dessutom är chiafröet sprängfyllt av nyttigheter, där ibland den essentiella fettsyran omega-3. Se hur du gör ett chiaägg ovanför i beskrivningen.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Print

Svarta bönpuckar med gyllene pumpamos och groddsallad

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

Bönpuckar:

1 msk chiafrön

1/2 dl vatten

2 förpackningar förkokta svarta bönor

2 msk kallpressad rapsolja

200 g svamp, t ex portabello

2 dl havregryn (glutenfria om du inte tål gluten)

2 msk torkad ramslök

1 krm cayennepeppar

salt och nymalen svartpeppar

Pumpamos:

1 butternutpumpa

1/2 dl kallpressad rapsolja

1 lime, saften

1 msk riven färsk gurkmeja

salt och nymalen svartpeppar

Groddsallad:

Blandade groddar och skott

100 gram rödkål

1 msk kallpressad rapsolja

12 avokado

flingsalt

Instruktioner

Vi börjar med bönpuckarna. Ta fram allt (ink avokadon som inte fick plats i bilden, lilla plutten). Dela, skär bort skalet och kärna ur pumpan. Skär i små kuber och ånga i 10 minuter tills pumpan är mjuk.

Mixa pumpan, gurkmeja, rapsolja och lime tills helt slätt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Iiih, dags att göra ditt chiaägg! Blanda chiafrön med 3 msk hett vatten i en skål. Akta så att du inte bränner dig! Rör om för att undvika klumpar och låt sedan svälla i 5 minuter, tills du fått ett geléliknande “ägg”.

Värm ugnen till 100 grader. Häll av och skölj bönorna. Borsta svampen och skär i mindre bitar. Mixa 2/3 av bönorna, 2 msk rapsolja, svamp, havregryn, ramslök och cayennepeppar till en bitig smet. Blanda ner resten av bönorna och chiaägget, ställ åt sidan och låt svälla i 20 minuter.

Forma bönsmeten till små puckar och lägg på en oljad ugnsplåt. Baka mitt i ugnen i cirka 50 minuter, tills puckarna fått en lätt krispig yta och hunnit bli genomvarma. Vänd runt dem efter halva tiden.

Strimla rödkålen fint på mandolin. Blanda med groddarna. Ringla över lite olja och salta lätt.

Servera moset tillsammans med bönpuckarna och groddsalladen. Tips! Servera gärna kokt quinoa, durra eller vildris till om du är av det hungrigare slaget.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.