Hjärnhälsa – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Hjärnhälsa

Har du svårt att tänka klart och fokusera? Måste du ta foto på gatunamnet när du parkerar för annars kommer du inte ihåg var du ställt bilen? Säger du på skoj ’’gud det känns som om jag har Alzheimers’’? Känner du dig ofta låg, ledsen eller deppig? Har du märkt att du är mer orolig och nervös över saker och kan inte sluta mala runt tankar? Behöver du kaffe för att kunna tänka och mentalt fungera?

Enligt näringsperapeuten Maria Berglund Rantén kan allt det här vara tecken på att din hjärna inte fungerar optimalt. Men varför går den inte på max? Och finns det något du kan göra åt det? Här är Marias sju bästa tips på hur du tar hand om din hjärna.

Syresätter du alla dina celler?
Har du kalla händer, fötter och nästipp? Är du ofta kall och trött? Har du blodtryck som är lägre än 110/70? Fryser du ofta och har kalla händer och fötter så får inte kroppens celler tillräckligt med syre. Hjärnan är högst upp på toppen och med ett lågt blodtryck så kommer inte syret upp i hjärnan. Det är viktigt att få upp blodvolymen och syresätta hjärnan. Är du inte saltkänslig så kan du dricka flera gram Himalayasalt i mycket vatten. Man kan även träna hårt och ta vissa tillskott för att öka cirkulationen.

Anemi
Det är viktigt att ha bra värden av röda blodkroppar, hemoglobin och järn eftersom detta hjälper transportera runt syre i kroppen och upp i hjärnan, och det är otroligt viktigt att se till att en person inte har anemi. Har man det måste man kolla upp vilken form man har. Är det järnbristanemi? Har man normal värden av röda blodkroppar men högt ferritin (inflammationsdriven)? Är det B12 brist, eller är det någon annan form av anemi? Är något av detta fel så kolla upp det med din läkare.

Har du ojämnt/reaktivt blodsocker – svajar det mellan för lågt eller för högt?
Detta är ett vanligt problem hos många människor och ganska lätt att fixa till – det viktiga med blodsockerreglering är att alltid se till att hjärnan har energi. När man inte tillför hjärnan energi så svälter man neuronerna och tillslut dör de (kallas för neurodegenerering). Du kan hjälpa hjärnan att få maximalt med energi genom att balansera blodsockret. Ät frukost, lunch och middag. Ät protein (ca 1-1.5 gram per kg kroppsvikt), fetter och grönsaker främst ovan jord. Vet du att du brukar få en dipp på eftermiddagen vid tretiden så måste du äta 30 minuter INNAN du får blodsockerdippen för att behålla full hjärnfunktion. Balanserar du blodsockret under dagen så balanseras det även bättre under natten vilket resulterar i att du oftast sover bättre.

Ketogen kost
Du kan även testa äta en ketogen kost, dvs ta bort kolhydrater så att man bränner ketoner (fria fettsyror) istället för glukos – kroppen blir en fettförbränningsmaskin. När man bränner ketoner så producerar detta mer energi än när kroppen bränner glukos. Dessutom kan ketoner användas som ett utmärkt bränsle för hjärnan. Vissa personer fungerar optimalt på ketogen kost. Tillhör du denna grupp och vill äta så här under lång tid så är det viktigt att tillsätta fytokemikalier och antioxidantpulver för allmänna hälsan. Atleter måste ha mer kolhydrater så ketogen kost är oftast inte att rekommendera för dessa personer.

Metabolistisk flexibilitet
Kraschar du totalt på en ketogen kost så betyder det att du inte har metabolisk flexibilitet. I så fall kan du tillsätta minsta mängden kolhydater så att du fortfarande kan tänka och behålla full hjärnfunktion. Jag skulle nog säga att de flesta människor skulle må riktigt bra av att äta så här och leva på stor mängd grönsaker, protein och fetter. Sen kan du tillsätta mindre mängd baljväxter, glutenfria gryn, rotfrukter, squash och pumpa.

Tillfällig fasta
Vissa personer mår superbra av tillfällig fasta. Detta dämpar inflammation i kroppen och är mycket hälsosamt för både hjärnan och hälsan i stort. Tillfällig fasta kan göras på olika sätt. Man kan göra den över natten: män klarar oftast av längre perioder på 18 timmar medan kvinnor kanske bör hålla sig till 14-16 timmar. Alla vuxna bör kunna fasta i 12 timmar över natten. Hur man lägger upp fastan är upp till var och en: du kan fasta en dag i veckan eller kanske 2-3 dagar i månaden. Jag tycker inte man ska fasta längre än tre dagar utan läkare eller certifierad näringsterapeuts tillsyn för annars börjar kroppen bryta ner proteiner. Skulle du vilja fasta i 1-3 dagar så kan du dagligen brygga 1,5-2 liter grönt te och blanda det med 1,5-2 liter vatten där man pressat ner färsk citron och lime. Tillsätt 3-4 msk lönnsirap och rör runt. Drick lite men ofta så att man förser hjärnan med energi.

Titt som tätt intervjuar vi näringsterapeuten Maria Rantén här på Food Pharmacy.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Dela

Kommentarer

 1. “fytokemikalier och antioxidantpulver”, var köper man det här? Någon som har produkttips? (Veganska)

 2. Oh, kan ni inte skriva mer om det där med fasta – jag kör själv ibland 16/8 fasta (mest för att försöka bli av med de sista gravidkilona, men tycker det funkar oväntat bra ur synpunkten allmänt mående, även om vikten inte direkt påverkas). Är väldigt nyfiken på eventuella fördelar/nackdelar och olika sätt man kan göra det på.

 3. “Alla vuxna bör kunna fasta i 12 timmar över natten. Hur man lägger upp fastan är upp till var och en: du kan fasta en dag i veckan eller kanske 2-3 dagar i månaden. Jag tycker inte man ska fasta längre än tre dagar utan läkare eller certifierad näringsterapeuts tillsyn för annars börjar kroppen bryta ner proteiner.”

  Menar hon att man bara får köra en 12-timmars över-natten-fasta en gång i veckan eller 2-3 dagar i månaden? Eller kan man köra 12 h över natten hur ofta man vill och ytterligare en heldagsfasta en gång i veckan?

 4. ”Har man normal värden av röda blodkroppar men högt ferritin” – ni menar lågt ferritin, eller? Finns det några referenser eller länkar till inflammationsdriven? Har inte direkt ngn känsla att en läkare skulle lyssna på det..,

 5. Skriv under och dela för #valfrivård och ett holistiskt synsätt inom vården.
  https://www.skrivunder.com/valar-2018_vi_vill_ha_valfri

 6. Länken bröts. Dess fullständiga namn är:
  Valår-2018 Vi vill ha valfri vård och helhetssyn på människan inom vården.

  Läs om detta och skriv gärna under ❤️.

 7. Carolin skriver:

  Jag googlade saltet ni skrev om.. enligt nedan artikel går det lika bra med vanligt salt.
  http://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/

 8. Jackie skriver:

  Frida, low or normal iron with elevated ferritin is absolutely the sign of an inflammatory condition and any good doctor will confirm that for you. Why would a doctor not ‘believe in it’? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3093720/ “In a large multiethnic population, the most common causes of elevated ferritin levels are likely obesity, inflammation, and daily alcohol consumption”. “Serum ferritin is a widely available enzyme-linked assay, which can be performed on a nonfasting blood sample. It is important to remember that elevated ferritin does not equal iron overload and there are many patients with elevated ferritin caused by inflammation”.

  Sofia, fasting overnight for 12 hours is what most healthy people should be doing every day. That’s a normal ‘fast’. I think maybe something got confused in this piece, probably she means that longer fasting periods should not be undertaken every day or for very long periods.

 9. Stephan skriver:

  Mycket konstig mening under Högt/ojämnt blodsocker:
  “När man inte tillför hjärnan energi så svälter man neuronerna och tillslut dör de (kallas för neurodegenerering).”

  Det låter ju tämligen dramatiskt och man får känslan av att om man inte hanterar sina blodsockerdippar så är det katastrof (för vem vill att ens neuroner ska dö och hjärnan degenera). Det är ju såklart helt fel och någon med lite insyn borde korrläsa inte det går ut på bloggen. I övrigt tycker jag att inlägget är okej.

 10. Camilla skriver:

  Ja, skriv gärna mer om fasta. Jag fastar varje dag i ca 20 timmar och det är så otroligt bra. Min företagsläkare sa att jag har värden som gör att min fysiska ålder är 10 år yngre. Jag har gått ner 15 kg och är pigg och fokuserad. Kommer aldrig mer att äta hela dagen. Våra kroppar klarar av att gå utan mat bara vi fyller på ordentligt med näringstät föda. I USA börjar detta bli mainstream eftersom det visat sig vara på diabetes 2 och fetma patienter med olika diagnoser. Men viktigt att man tar det försiktigt och känner efter vad som funkar.

 11. Global skriver:

  ””fytokemikalier och antioxidantpulver”, var köper man det här? Någon som har produkttips? (Veganska)”

  Översatt till svenska: broccoli och smör

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.