Recept

Post image

Jullans jordnötssmörkakor

Vi har fått en ny familjemedlem! Men det är varken en ny bebis, ponny eller lurvig liten hundvalp. Det är en vuxen människa med tio fingrar, tio tår (tror vi?) och mycket tålamod.

Hon heter Julia och har börjat jobba som vår projektledare, administratör och koordinator. Och i dag ska vi fira detta med att baka Jullans jordnötskakor.

Börja med att ta fram 1 dl jordnötssmör, två små bananer, 2,5 dl (glutenfria) havregryn och 1/2 dl sojamjölk.

Lägg i en mixer tillsammans med 1 msk kanel och 1/2 msk kardemumma och kör till en kladdig smet.

Nu föreslår Jullangullan i sitt recept att vi ska ”spritsa” ut småkakorna på en bakplåtspappersklädd plåt vilket avslöjar att Jullan är ny på jobbet. En spritser? Vi?

Men ok, alla ni som tillhör team ”Jullan”: Vänligen spritsa ut småkakorna nu.

Och vi som tillhör team ”alla-vi-andra-som-inte-äger-en-spritser”: Dags att kleta ut kakorna så jämnt som vi förmår över plåten.

Sedan tar du fram riktigt mörk choklad (gärna 80-85{80ea72b449e293845a8c937f589361186b895e95d0e65b8cc1c53139994e87d3}) som du hackar, kokosflarn och mandelspån och så strör du det generöst över kakorna tillsammans med pyttelite salt. In i ugnen på 150 grader (eller lägre om du har tålamod och vänta). Låt stå i ugnen cirka 25-30 minuter.

Färdigt!

Vänta lite nu, du vill ha mer sötma?
Ja men då byter du bara ut bananerna mot ett gäng dadlar förstår du. Inte provat själva men vi gissar på att cirka 8 stycken borde göra jobbet. Resultatet: segare och sötare. Prova dig fram!

 

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

Dela

Kommentarer

  1. Annika skriver:

    En ”spritser”? Är inte det en drink? 😉 Vi som (tydligen) är lite team Jullan har en sprits hemma. And we intend to use it!

  2. Matilda skriver:

    Jag gör själv liknande kakor, men föreslår att bara mixa hälften av havregrynen och blanda i den andra hälften efteråt, för att få lite mer tuggmotstånd i kakorna. 🙂

    P.S. För några år sen, före medvetenhet om kost & hälsa, hade jag ingått i team Jullan och kan meddela att substantivet heter ”sprits”; inte ”spritser”. Det är väl en drink? 😉 D.S.

  3. Julia skriver:

    Hej! Hur är det med att dricka äpplecidervigäger när man fastar?☺️

  4. Britt schönbeck skriver:

    Har ingen sojamjölk hemma. Kan man inte använda mandelmjölk?

  5. Food for Mood skriver:

    Ser riktigt smarrigt ut! Ska vi testa till lördagsmyset. Tack Julia 🙂

  6. Stella skriver:

    Hej,
    Testade mig på att göra kakorna igår och är lite fundersam till resultatet. Ska kakan bli mjuk? Torr-ish? Min blev seg och hm, bitter? Gott men mer åt det lagom-gott-kan-funka-ibland hållet.
    Tack till att ni fortsätter posta så bra inlägg på världens bästa blogg!

  7. Hej Food Pharmacy!
    Jag har sedan några veckor tillbaka lyssnat mig igenom nästan alla poddavsnitt, det är otroligt lärorikt och inspirerande! Jag har, precis som ni föreslår, fokuserat på vad jag kan lägga till i mina måltider (mer färg, gröna blad och kål!) snarare än att sätta upp godisförbud. Nu vill jag övertyga min kille till att bli näringsjägare tillsammans, men han är skeptisk vad det gäller kostråd då han menar att det inte finns några tydliga bevis (stora metastudier) för vad man ska äta för att må bra. Jag efterfrågar studier att läsa för att underbygga mina argument lite starkare än att säga ”enligt Food Pharmacy-podden”, har ni några bra tips?

  8. Natalie skriver:

    Vilka goda kakor!! 😀
    Tack för det!!

  9. Gjorde dessa ikväll och måste säga att jullan får 10/10 poäng för dessa. De blir perfekta får tågresa imorgon!

  10. Therese skriver:

    Provade att göra med dadlar istället för banan. Då blev smeten fastare och funkade alldeles utmärkt att rulla till bollar. Smälte chokladen istället och doppade bollarna i. Lördagsgodis deluxe!

  11. Susanna skriver:

    Så goda! Smeten var ju jättegod.
    Ville också passa på att säga att ert grafiska uttryck på blogg o böckerna är så fint. Gör ni det själva?
    Med vänlig hälsning,
    Susanna

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack snälla! Vi jobbar med världens bästa formgivare: Anna Lindelöw.

  12. Sofia fagerberg skriver:

    Kunde inte surfa vidare utan var tvungen att stanna allt och genast göra dessa. mums säger jag bara. Jag hade en banan hemma så fyllde på med 4-5 dadlar. Blev supergott!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.