Partytrick: Så klämmer du en hel vitlök på en minut – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Partytrick: Så klämmer du en hel vitlök på en minut

fav

I dag ska vi göra något väldigt spännande – vi ska ugnsrosta vitlök. Vi skriver spännande av två anledningar:

a) För att en ugnsrostad vitlök blir mycket snällare i smaken och passar utmärkt som smakförhöjare i en soppa, dipp eller som pålägg, och

b) för att den blir så mild av temperaturen att du kan trycka i dig hela vitlöken på stående fot (din eventuella partner hälsar att du gärna får öppna ett fönster ikväll innan ni går och lägger er).

Vi tar det steg för steg:

1 Sätt ugnen på cirka 100 grader. Passa på att putsa det kladdiga reglaget när du ändå är i farten.

2 Ta bort det yttersta skalet på vitlöken och skär bort toppen.

3 Lägg vitlöken i en bit papper (snällare mot miljön än folie!) och ringla över lite olja. Förslut paketet.

4 Så här alltså (ber om ursäkt för övertydlig bild). Ställ paketet på en plåt i ugnen.

5 Ställ timern på 30 minuter. Titta till vitlöken när klockan ringer och är den inte riktigt färdig så låter du den stå kvar i ugnen en sisådär 15 minuter till.

6 Voilà, ugnsrostad vitlök! Nu kan du försiktigt pressa ut de mjuka vitlöksklyftorna ur skalet. Tryck i dig alla på direkten om det var partytricket som du gick igång på i rubriken ovan.

7 Eller – använd vitlöken i din matlagning. Eftersom ugnsrostad vitlök är så söt i smaken så passar den som sagt perfekt som smakförhöjare. Vad tror du till exempel om att ugnsrosta 1 blomkålshuvud,1 hackad gul lök och 2 morötter samtidigt med vitlöken, och sedan låta dem koka någon minut med 1 liter lanbuljong innan du lägger allt i mixern med färska örter och 1 dl sojamjölk?

Tror du det blir äckligt? Det tror inte vi.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.