Food Pharmacy budgetvecka – Så här enkelt äter du billigt och nyttigt – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Food Pharmacy budgetvecka – Så här enkelt äter du billigt och nyttigt

fav

Oj oj oj, det är inte en eller två eller tre som bett oss sammanställa recepten från förra veckans budgetvecka på Instastories, utan snarare femhundra. Så glada över detta stora gensvar! Det här gör vi garanterat om. Recepten nedanför är beräknade för fyra personer (två vuxna och två barn) och är vegan och glutenfria.

Vi tar det från början! På måndagen var vi klämdagslediga och synnerligen sugna på att äta billigt och nyttigt, så efter ett kallt besök på Gröna Lund så lagade vi följande middag:

Quinoa tabbouleh med kikärts-och morotsbullar
(två vuxna, två barn)

2 dl quinoa
1 rödlök
1 näve persilja
1 tomat
1/2 gurka
1 citron
1 förpackning kikärtor
1 morot
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1/2 chili
salt & svartpeppar
olivolja

Koka 2 dl quinoa med 4 dl vatten. Hacka rödlök, persilja, tomat och gurka i små bitar och pressa en halv citron över – blanda ut med quinoan. Mixa kikärtor, rivna morötter, hackad gul lök, vitlök och chili med en stavmixer, tillsätt salt och svartpeppar och gör till bullar som du steker i olja på låg värme. Servera på ett stort fat med extra persilja. 

På tisdag kände vi för soppa så då blev det den här:

billigt och nyttigt

Morotssoppa med avokadosalsa
(två vuxna, två barn)

1 näve koriander
1 avokado
2 morötter
1 burk kokosmjölk
valfri mängd ingefära
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 lime
1 chili

Mixa morötter, gul lök, vitlök, ingefära och chili med kokosmjölk. Sjud på låg värme, tillsätt lime, salt och svartpeppar + valfria kryddor. Hacka avokado och koriander, tillsätt lime och salt och gör till en röra.

Sedan blev det onsdag. Solen sken och vi gjorde lite sommarplaner kring köksbordet medan vi åt en somrig potatissallad:

billigt och nyttigt

Potatissallad med kidneybönor, champinjoner och granatäpple
(två vuxna, två barn)

8-10 potatisar
1 rödlök
1 näve persilja
1 förpackning kidneybönor
5-6 champinjoner
1 granatäpple
2 nävar spenat
1 näve solrosfrön
olivolja
salt & nymalen svartpeppar (eller chiliflakes)

Koka potatisen och låt svalna. Blanda med olivolja, salt och peppar. Hyvla rödlök och hacka persilja fint, häll av kidneybönorna och blanda runt med potatisen. Tillsätt bladspenat och finhyvla champinjoner och häll på granatäpple. Toppa med solrosfrön och alternativt flingsalt/chiliflakes.

På torsdagen var inte en dag som kommer gå till historien. Eller möjligtvis som en riktigt usel dag i så fall. Det enda som var bra med den här dagen var nedanstående gryta. Resten glömmer vi gärna.

Linsgryta med rostad paprika
(två vuxna, två barn)

2 dl quinoa
1 paprika
4-5 tomater
1 chili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 nävar bladspenat
1 näve färsk basilika
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning färdigkokta röda linser
salt & svartpeppar
olivolja

Koka quinoan med 4 dl vatten. Stek paprika, tomater, gul lök, chili och hela vitlökar länge på låg värme. Tillsätt krossade tomater och linser samt salt/peppar. Servera tillsammans med färsk basilika och bladspenat.

Och så var det äntligen fredag. Sista chansen att äta billigt och nyttigt. Och vad passar då bättre än följande:

billigt och nyttigt

Rödbets-och sötpotatispytt med grönkålssallad och rostade kikärtor
(två vuxna, två barn)

1 sötpotatis
4-5 rödbetor
1 äpple
1 vitlök
1 påse grönkål
1 rödlök
1 förpackning kikärtor
salt & svartpeppar
olivolja

Skär sötpotatis och rödbetor i bitar, ugnsrosta på låg värme med olivolja och flingsalt. Häll av kikärtorna och ugnsrosta även dom med olivolja och hela vitlöksklyftor. Skär äpplet i bitar, hyvla rödlöken och massera grönkålen – blanda runt med en skvätt olivolja. Blanda i sötpotatisen och rödbetorna. Häll på kikärtorna och toppa med hasselnötter.

Vad var det vi sa? Billigt och nyttigt!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Print

Quinoa tabbouleh med kikärts-och morotsbullar

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

2 dl quinoa

1 rödlök

1 näve persilja

1 tomat

1/2 gurka

1 citron

1 förpackning kikärtor

1 morot

1 gul lök

23 vitlöksklyftor

1/2 chili

salt & svartpeppar

olivolja

Instruktioner

Koka quinoa med vatten. Hacka rödlök, persilja, tomat och gurka i små bitar och pressa citron över – blanda ut med quinoan. Riv kikärtor, morötter, gul lök och hacka vitlök och chili fint, tillsätt salt och svartpeppar och gör till bullar och stek i olja på låg värme. Servera på ett stort fat med extra persilja. 

Print

Morotssoppa med avokadosalsa

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 näve koriander

1 avokado

2 morötter

1 burk kokosmjölk

valfri mängd ingefära

23 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 lime

1 chili

Instruktioner

Mixa morötter, gul lök, vitlök, ingefära och chili med kokosmjölk. Sjud på låg värme, tillsätt lime, salt och svartpeppar + valfria kryddor. Hacka avokado och koriander, tillsätt lime och salt och gör till en röra.

Print

Potatissallad med kidneybönor, champinjoner och granatäpple

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

810 potatisar

1 rödlök

1 näve persilja

1 förpackning kidneybönor

56 champinjoner

1 granatäpple

2 nävar spenat

1 näve solrosfrön

olivolja

salt & nymalen svartpeppar (eller chiliflakes)

Instruktioner

Koka potatisen och låt svalna. Blanda med olivolja, salt och peppar. Hyvla rödlök och hacka persilja fint, häll av kidneybönorna och blanda runt med potatisen. Tillsätt bladspenat och finhyvla champinjoner och häll på granatäpple. Toppa med solrosfrön och alternativt flingsalt/chiliflakes.

Print

Linsgryta med rostad paprika

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

2 dl quinoa

1 paprika

45 tomater

1 chili

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 nävar bladspenat

1 näve färsk basilika

1 förpackning krossade tomater

1 förpackning färdigkokta röda linser

salt & svartpeppar

olivolja

Instruktioner

Koka quinoan med vatten. Stek paprika, tomater, gul lök, chili och hela vitlökar länge på låg värme. Tillsätt krossade tomater och linser samt salt/peppar. Servera tillsammans med färsk basilika och bladspenat.

Print

Rödbets-och sötpotatispytt med grönkålssallad och rostade kikärtor

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 sötpotatis

45 rödbetor

1 äpple

1 vitlök

1 påse grönkål

1 rödlök

1 förpackning kikärtor

salt & svartpeppar

olivolja

Instruktioner

Skär sötpotatis och rödbetor i bitar, ugnsrosta på låg värme med olivolja och flingsalt. Häll av kikärtorna och ugnsrosta även dom med olivolja och hela vitlöksklyftor. Skär äpplet i bitar, hyvla rödlöken och massera grönkålen – blanda runt med en skvätt olivolja. Blanda i sötpotatisen och rödbetorna. Häll på kikärtorna och toppa med hasselnötter.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Carins skriver:

    Perfekt! Satt med papper och penna och såg insta storien om och om igen ????

    1. Food Pharmacy skriver:

      hahaha, sorry!

  2. Alexandra skriver:

    Love it! <3

  3. Marie skriver:

    Åhhh, blir ju lycklig i själen av enkla, billiga, färgglada och rena recept! TACK och KRAM!

  4. ellen skriver:

    Hej,
    Jag hörde i er podd här om dagen hur mycket ni ogillade att använda olja i varm matlagning, om den då inte härstammade från en kokosnöt. För att förenkla min vardag har jag valt att endast följa food pharmacys kostråd och blurra ut allt annat. Men.. jag har även en källkritisk sida och jag undrar om ni i ert ställningstagande tagit i åtanke att det är skillnad om det är en varmpressad eller kallpressad olja? T.ex. så har en varmpressad rapsolja högre rykpunkt än kallpressad (ref: google et al). Förstår att den varmpressade säkert har lägre näringsvärde men på något sätt känns det som kokosoljan hämnar min kreativitet i köket (allt får en lätt exotisk smak). Min fråga är alltså, är ni säkra på det att det endast är kallpressad kokosolja som gäller i varm matlagning?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack för tips, detta ska vi titta närmare på!

  5. Sara skriver:

    Jag har ett tips, eller ja en grej som jag brukar göra. Om man inte har druckit en gurkmejashott eller så på morgonen och vill få i sig sig lite antiinflammatoriska kryddor brukar jag bland torra kryddor ex gurkmeja, svartpeppar, kryddnejlika, kanel mm med lite olivolja till en gegga och sen fylla på med kallt vatten och svepa. Det som är den bra grejen är att kryddorna kapslas in i olja så det blir inte sträft och kornigt i munnen och de glider ner smakfritt och lätt som en plätt. Smart tycker jag 🙂
    Tack tack för en bra bok, podd och blogg!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ha, vilket grymt tips!

  6. Agneta Petersson skriver:

    Så gott det ser ut.
    Härligt.

  7. Jätte gott. Tack för inspirationen!

  8. Malin skriver:

    Stort Tack! Vilka härliga recept ni bjöd på.

  9. Tack snälla ni!! Så härliga recept!

    Jag har en fråga. Menar ni att man ska steka i olivolja på låg värme?
    Jag blir inte riktigt klok på vad man helst bör använda sig av att steka i..?
    Olivoljan är väl väldigt känslig för uppvärmning så jag har inte velat använda den till stekning..
    Skulle ni kunna göra ett inlägg och förklara vad man helst bör steka i?
    Jag brukar använda mig av kokosolja då den inte är lika värmekänslig, om jag fattat rätt?
    Men det hade varit jätteintressant att få veta vad ni anser som bäst att steka i..
    Tänker även på att man inte bör få i sig för mycket omega 6 som man lätt får från oljor osv..

    Hoppas ni orkar läsa och svara på denna långa fundering!

    Tack för all inspiration ni ger!!

    Kramar från Lisa

    1. Food Pharmacy skriver:

      Kokosolja är tveklöst bäst att steka i! Ha en jättefin dag!

  10. Emelie skriver:

    Detta var ett jätte bra initiativ som jag gärna ser mer av ???? Toppen med snabba och goda recept ???? Var en kul grej att köpa hem allt innan och få ett recept varje dag!

  11. Fint o gott ser det ut, men hur river jag kikärtor?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Nej, inte riva kikärtorna väl? Har vi skrivit det?

  12. Vilve skriver:

    Det här var jättegott! Jag la till lite oliver för att locka min sambo att äta och det gick också bra. ????

  13. Lotta skriver:

    Briljant idé med budgetvecka! Jag ska snart prova detta! 🙂 Tack för att ni inspirerar!!

  14. Hanna skriver:

    Gjorde rätt nr 1 igår (vi kör hela veckan nu!) fast med lite modifieringar. Barnen älskade det. Istället för quinoa blandade jag råris, mathavre och belungalinser och sen gjorde jag en sås till. 0,5 pkt tomatkross och lite kokosgrädde som jag värmde i med lite paprikapulver och spiskummin och mixade slät. Väldans gott till biffarna!

    Finns det ngt annat som ni kan tipsa om ifall man vill byta ut quinoa. Tyvärr är det ingen favorit hos kidsen.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Har du provat durrakorn eller nakenhavre? Båda två är favoriter här hemma!

  15. Hanna skriver:

    Oh tack det ska jag leta upp!

  16. Kidde Rydholm skriver:

    @Ellen, det finns kokosolja utan kokossmak… Den är helt neutral i smaken.

  17. Caroline skriver:

    Hej, och stort tack för budgetveckan! En fråga bara: vilken ugns-temperatur är “låg värme” för rödbets-och sötpotatispytten?

  18. Maria Johansson skriver:

    Jag är “nybörjare”, och har nyss börjat läsa er blogg och köpt den senaste boken. Jag har dock två småbarn (1,5 år och 3 år gamla) och jag undrar om ni anser är recepten funkar även till dom rent näringsmässigt? Tycker dom känns lite “magra” om ni förstår hur jag tänker. Har ju fått höra från BVC att vi bör tillsätta extra fett till vår “vanliga” hemlagade mat, och den här maten känns ju magrare redan från början.

    1. Julia Axelsson skriver:

      Det funkar absolut! Vill man tillsätta extra fett kan man boosta med chiafrön och solrosfrön.

  19. Hej!

    Det står i måndagens recept att kikärterna ska rivas? Finhackas, skulle jag tro 😁

    “Riv kikärtor, morötter, gul lök och hacka vitlök och chili fint, tillsätt salt och svartpeppar och gör till bullar och stek i olja på låg värme. ”

    Tack för supertips!

    1. Julia Axelsson skriver:

      Riv, hacka, mixa – det finns inga fel!

  20. Kikärtsbiffsrna är världens bästa biffar! Så sjukt goda och lätta! Brukar dock ha chulliflakes i istället för färsk. Brukar göra 6större biffar och jag steker på låg/medel värme i 20 min innan jag vänder första gången. Då håller de ihop finfint! Yoghurt sås med dill och rödlök till rekommenderas även starkt!
    Tack för bästa recepten!!

  21. Mattias Wikman skriver:

    Angående sista receptet, hur länge och vilken temperatur ska man ugnsrosta rödbetorna och sötpotatis?

  22. Hej
    Jag undrar som två andra: vilken temp är låg temp och hur länge ska pytten va i ugnen?!

    1. Julia Axelsson skriver:

      Det med temp kan vara lite klurigt då alla ugnar är olika, men mellan 100-150 grader är att rekommendera och då tiden därefter. Ha lite koll på pytten så den blir mjuk men inte bränd!

  23. Hej, receptet: ”Quinoa tabbouleh med kikärts-och morotsbullar”

    Undrar lite att när man ska riva kikärtorna. Ska de rivas direkt efter man öppnat burken, eller ska man man blötlägga dem först som till andra recept, inte gjort något med kikärtor och därför jag frågar 🙂

    Tack

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ah, vi hade skrivit fel i receptet men nu är det ändrat och förhoppningsvis enklare att följa med i instruktionerna. Kikärtorna river du inte, men du mixar dem tillsammans med övriga ingredienser tills du får en färs som du kan rulla till bollar och steka. Lycka till!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.