Det är aldrig för sent att ändra livsstil – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Det är aldrig för sent att ändra livsstil

I helgen skrev vi en ny krönika till SvD Perfect Guide. Handlar bland annat om en studie som visade att personer som bytte till en vegetarisk kost uppvisade hela 53% lägre risk för att drabbas av diabetes typ 2 än tidigare. Läs här eller här i sin helhet:

Vinden har vänt! Häromveckan uppmärksammade vi att tv-kocken Gordon Ramsay har bestämt sig för att testa veganlivet, samt att 2017 var året då trenden vände och köttkonsumtionen i Sverige faktiskt minskade. Fler och fler studier visar dessutom att en växtbaserad kost kan rädda både miljön och vår hälsa. Inte minst är det positivt för de som oroar sig över vår nya stora folksjukdom diabetes typ 2 – en sjukdom som kostar samhällen i vår del av världen många miljarder kronor per år.

Sedan 1980 har antalet vuxna med diabetes runt om i världen ökat från 100 miljoner till över 425 miljoner, och de allra flesta har diabetes typ 2. Antalet beräknas stiga till över 629 miljoner år 2045. Många lever med sjukdomen utan att veta om det och 2017 orsakade diabetes 4 miljoner dödsfall, vilket motsvarar ungefär en person var sjunde sekund. Samma år kostade sjukdomen minst 727 miljarder amerikanska dollar i hälso- och sjukvårdskostnader världen över. Skrämmande siffror, eller hur? Tyvärr ser det inte så mycket ljusare ut i Sverige.

De samlade sjukdomskostnaderna i Sverige för behandling av diabetes typ 2 har fördubblats under de senaste drygt 10 åren och ligger nu på en bra bit över elva miljarder kronor per år. Runt fem procent av befolkningen har diabetes, men ett mörkertal finns eftersom många får diagnosen långt efter att de egentligen insjuknat.

Statistiken är inte direkt upplyftande, men det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns hopp. Nyligen publicerade tidskriften Nutrition and Diabetes resultaten från en ny studie som visar att personer som äter vegetarisk kost uppvisar en 35% lägre risk för att drabbas av diabetes typ 2, i jämförelse med de som inte är vegetarianer. Vi brukar säga att det aldrig är för sent att ändra sin livsstil. Därför var det extra glädjande att läsa att personer som bytte till en vegetarisk kost uppvisade hela 53% lägre risk för att drabbas av diabetes typ 2 än tidigare.

Varför då, kanske du undrar?

Jo, genom att äta en växtbaserad kost får vi i oss fler fibrer och mer magnesium, vilket i sin tur ökar insulinkänsligheten. Behöver vi ens berätta att forskarna även rekommenderar en växtbaserad kost för att minska risken att drabbas av kroniska sjukdomar?

Sammanfattningsvis är det hög tid för mer grönsaker på tallriken. Eftersom det aldrig är för sent för förändring och för att det ska vara enkelt att komma igång avslutar vi med att dela med oss av våra tre bästa kom-igång-tips:

1. Kunskap. I vårt fall var det tveklöst all spännande forskning kring matens påverkan på vår hälsa som inspirerade oss i början. Tänk bara på allt vi nu lärt oss om vegetarisk kost och diabetes typ 2.

2. Tänk att du ska lägga till saker i stället för att ta bort. Börja med att lägga till en grön smoothie, en färgglad sallad eller ett par skedar fermenterade grönsaker varje dag.

3. Hitta små genvägar. Vi vet att det kan vara kämpigt att ändra för mycket på en gång, men vill du försöka begränsa intaget av kött en smula kan du till exempel börja med att byta ut hälften (eller mer) av köttfärsen till belugalinser när du lagar din favoritbolognese. Ta det stegvis!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.