Skippa mjölk och få bättre hy – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Skippa mjölk och få bättre hy

Som de flesta andra tonåringar ville vi undvika finnar till varje pris. I vår umgängeskrets testades det alltid krämer och foundations, och huruvida man skulle klämma finnar eller inte – om det kanske till och med riskerade att förvärra problemet – var alltid ett hett ämne. Redan på den tiden (stenåldern om du frågar våra barn, igår om du frågar oss) pratades det om att det kunde finnas en koppling mellan mjölkprodukter och akne. De flesta av oss tyckte att det lät alternativt och flummigt och istället för att lyssna på forskarna fortsatte vi att lägga våra fickpengar på dyra krämer.

Nu kan vi äntligen berätta att vi hade kommit långt, väldigt långt, med att skippa mjölken.

Även om det tidigare har forskats en del på eventuella samband mellan mjölkprodukter och dålig hy har resultaten inte varit entydiga. Forskare valde därför att sammanställa 14 studier och göra en metaanalys på sambanden mellan olika slags mjölkprodukter och akne. Resultaten visade att de ungdomar som konsumerade mest mjölk hade 161% (förstår ni, etthundrasextioen procent!) ökad risk för akne jämfört med de som konsumerade minst mjölk. Däremot hittade man inga signifikanta samband med att äta yoghurt eller ost.

Veckans hetaste tips måste härmed bli att skippa mjölken.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hur är det med laktosfri mjölk? Eller mjölkdryck ?Är det nån skillnad?

 2. Tack FoodPharmacy för er fantastiska blog, bok och pod! 🙂 Jag är en av dem som led oerhört av acne som tonåring och även idag i vuxen ålder – och att det börjar komma bevis på detta är enormt viktigt. Det var först när jag fick en mjölkintollerant dotter som jag verkligen förstod att mjölk finns i någon form i nästan ALLA hel och halvfabrikat och att för mig var det mjölkproteinet som orsakade mina problem, och varför jag inte blev kvitt acnen av att bara skippa den “flytande” mjölken (lagrad ost undantaget). Om ni någon gång får tid att utveckla ämnet vidare så tror jag det skulle hjälpa många att förstå vad i mjölken som orsakar acnen och alla de olika benämningar för mjölk/mjölkprotein som man ska vara uppmärksam på.
  Kämpa på med er viktiga budskap och ha en bra dag i solen! //Sara

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack själv för viktig input, det gräver vi med glädje djupare i!

 3. Amanda skriver:

  Hej!

  Är det bara ren mjölk och grädde och maträtter som innehåller det som gäller då?
  Eller bör man försöka undvika mejeriprodukter helt (tänker creme fraiche, keso etc). Lider av vuxenacne som vägrar ge med sig hur mycket krämer jag än använder 🙁 //Amanda

 4. Sedan flera år tillbaka äter jag inga mjölkprodukter, ingen gluten (eller glutenfria ”substitut”, inget socker. Äter bara ren mat, rena ekologiska produkter utan innehållsförteckning, syrade grönsaker varje dag och tar supersynbiotics probiotika sen ett halvår tillbaka och jag ser ändå ut som en finnig tonåring trots att jag är medelålders! Så kosten och livsstilen har haft absolut noll och ingen inverkan alls på min hud! Sad but true!! Ibland är det nog inte så enkelt som folk vill framställa det som 😉

 5. Sanna Andersson skriver:

  Hej! Kan ni inte göra ett poddavsnitt om sambandet mellan mjölkprodukter och akne?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Berör ämnet i senaste podden!

 6. Anneli skriver:

  En fråga som är lite relaterad till inlägget (men bara lite)… Varför dissar ni franska ostar i podden? Avsnitten där någon av er är i Alperna respektive i Paris (ledsen men jag kan inte riktigt skilja på vem som är vem ännu ???? – ganska ny lyssnare). Jag trodde att franska ostar, som ofta är opastöriserade, var proppade med goda bakterier och därmed bra att äta.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aha, intressant input. Värt att gräva djupare i!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.