Blomkålsstek med chimichurri – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Blomkålsstek med chimichurri

fav

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

På grund av den stora risken för skogsbränder råder som ni vet grillförbud just nu. Trist så klart, men också en ganska liten uppoffring i sammanhanget. Det fina i kråksången är att vi kan passa på att tänka på alla giftiga ämnen som skapas vid för hård grillning, stekning och rostning. Din tarmflora och ditt immunförsvar vill helst att du sänker temperaturen några snäpp när du lagar mat.

Om sanningen ska fram är vi dessutom ganska trötta på grillad mat, och i väntan på regn för att brandrisken ska upphöra har vi haft tid att vara lite extra kreativa i köket. Skippa flanksteken och moonwalka bort från vegospetten för här kommer något helt nytt: blomkålsstek. Det här receptet görs på ett blomkålshuvud som vi skär till kotletter, grillar (eller ännu hellre ugnssteker) och toppar med en kaxig chimichurri full av färska örter.

Ingen tid att förlora. Nu kör vi!

Blomkålsstek med chimichurri
(4 portioner)

1 mellanstort blomkålshuvud
1 kruka färsk persilja
4 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 röd chili
juicen från 1/2 citron
1 msk äppelcidervinäger
1 dl olivolja
2 msk färsk (finhackad) oregano
salt

Lägg allt förutom blomkålen i mixern och kör tills du har en någorlunda slät sås. Voilà, chimichurri!

Ta bort löven från blomkålen (släng dem inte utan spara dem och lägg i din smoothie istället) och skär blomkålen i fyra “stekar”. Här är det viktigt att få med stammen i samtliga stekar så att de håller ihop.

Pensla blomkålen med en matsked (eller mer) chimichurri och lägg dem antingen 1) i en ugnsfast form i ugnen eller 2) på grillen. Om du kör på alternativ 1 så är det cirka 150 grader på ugnen som gäller, i strax under en timme. Men kolla blomkålen ofta och experimentera gärna med att sänka värmen på ugnen – ju lägre temperatur desto bättre!

Om du kör på alt 2 så är det cirka 5 minuter på vardera sida som gäller (eller tills blomkålen blir lagom mjuk, helt enkelt). Men vänta naturligtvis tills det är grönt ljus för grillning igen. Bon appétit!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Print

Blomkålsstek med chimichurri

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 mellanstort blomkålshuvud

1 kruka färsk persilja

4 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

1 röd chili juicen från

1/2 citron

1 msk äppelcidervinäger

1 dl olivolja

2 msk färsk (finhackad) oregano

salt

Instruktioner

Lägg allt förutom blomkålen i mixern och kör tills du har en någorlunda slät sås. Voilà, chimichurri!

Ta bort löven från blomkålen (släng dem inte utan spara dem och lägg i din smoothie istället) och skär blomkålen i fyra “stekar”. Här är det viktigt att få med stammen i samtliga stekar så att de håller ihop.

Pensla blomkålen med en matsked (eller mer) chimichurri och lägg dem antingen 1) i en ugnsfast form i ugnen eller 2) på grillen. Om du kör på alternativ 1 så är det cirka 150 grader på ugnen som gäller, i strax under en timme. Men kolla blomkålen ofta och experimentera gärna med att sänka värmen på ugnen – ju lägre temperatur desto bättre!

Om du kör på alt 2 så är det cirka 5 minuter på vardera sida som gäller (eller tills blomkålen blir lagom mjuk, helt enkelt). Men vänta naturligtvis tills det är grönt ljus för grillning igen. Bon appétit!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.