Kallbryggd flädersaft med vitamin C – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Kallbryggd flädersaft med vitamin C

fav

Hela vår gata doftar just nu fläder och på två sekunder är vi tillbaka till kedjehuset på Lövskogsåsen där Karins mamma alltid serverade oss flädersaft i stora saftglas. Monas saft var både läskande och god, men i dag tänker vi prova en kallbryggd variant med betydligt mindre socker. Det här receptet är gjort på 3 msk honung och det räcker mer än väl. Våga prova, du kommer inte att bli besviken.

Som vanligt så gillar vi enkla recept och det här kvalar väl ändå in som ett av de enklaste? Det enda du behöver göra är att plocka 15 fläderklasar, skiva upp en citron och lägga det i 1 liter vatten. Sedan kan du låta dem ligga där i 48 timmar (eventuellt att du orkar masa dig in i köket och röra runt/skaka flaskan en gång om dagen?). Därefter silar du saften och sedan är det klart.

kallbryggd flädersaft

Kallbryggd flädersaft
(1 flaska)

15 fläderblommor
1 liter vatten
1 citron
3 msk honung

Rengör blommorna noga, gärna i ett vattenbad. Skiva upp en citron och lägg den tillsammans med blommorna i en bunke. Häll på en liter vatten och 3 msk honung och rör runt ordentligt. Ställ i kylen i 48 timmar. Rör gärna runt en gång om dagen. Efter två dygn är saften klar. Sila den och häll upp på flaska. Mums!

kallbryggd flädersaft

Har du ingen saftsil?
Välkommen till klubben! I den här klubben så silar vi saften i en riktigt finmaskig sil i stället. Och har du ingen sådan så kan vi tänka oss att ett kaffefilter funkar? Inte provat detta dock, blott en vild gissning, men hur fel kan det gå kan man ju inte låta bli att undra?

Äkta och falsk fläder!
Blunda inte när du plockar flädern, för det finns tydligen två olika typer av fläder varav en är giftig (sk druvflädern). Verkar krävas en rätt stor ansträngning för att lyckas ta fel på dem men vill bara göra dig uppmärksam på detta. Googla om du är nervös så hittar du massa tips på hur du hittar rätt i fläderdjungeln.

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Print

Kallbryggd flädersaft

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 flaska 1x
Scale

Ingredienser

15 fläderblommor

1 liter vatten

1 citron

3 msk honung

Instruktioner

Rengör blommorna noga, gärna i ett vattenbad. Skiva upp en citron och lägg den tillsammans med blommorna i en bunke. Häll på en liter vatten och 3 msk honung och rör runt ordentligt. Ställ i kylen i 48 timmar. Rör gärna runt en gång om dagen. Efter två dygn är saften klar. Sila den och häll upp på flaska. Mums!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.