Den perfekta strandsmoothien – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Den perfekta strandsmoothien

fav

Smoothie är den perfekta to go-maten. Dessutom går de att variera i ungefär en oändlighet och kan göras allt från chokladiga och läckert (naturligt) söta, till matiga och rejält mättande. När vi mixade ihop den här första gången var vi mer inriktade på det sistnämnda. En viktig detalj är att slänga i frysta bär – då blir smoothien extra sval och svalkande en varm sommardag!

Sluttjötat. Nu är du bara ca 6 minuter och 40 sekunder ifrån en läckert rosa och krämig smoothie. Om du inte ska plocka med dig den till stranden då så klart. Hur som – smaklig drink!

Den perfekta strandsmoothien
(4 smoothies, eller 2 rejäla!)

4 medelstora rödbetor
1 fänkål
4 dl frysta bär
1 1/2 dl torkat helt bovete, blötlagt i 8 timmar *
2 nävar färsk babyspenat
1 näve färsk mynta
1 ekologisk lime, juice + zest
8 dl växtdryck

Ta bort eventuella blad från rödbetorna och skär bort rotbiten. Skrubba skalet noga men låt det vara kvar när du slänger i det i smoothien – mer smak och mer näring! Häll av och skölj bovetet noga, så att den yttre geléiga hinnan försvinner.

Släng sedan ner allt i din höghastighetsmixer. Kanske behöver du dela upp allt i två omgångar beroende på hur stor mixer du har. Mixa tills slätt. Vi gillar när smoothien är ganska tjock, eftersom vi tycker att det blir mer matigt – men det går lika bra att tillsätta mer vätska om du är mer av en lös-smoothie-diggare. Häll upp i termos och förvara svalt tills du är redo att slurpa i dig din smoothie. Mums!

Blötlägga bovete?
När vi blötlägger helt bovete gör vi det i vatten och en skvätt äppelcidervinäger (1 msk vinäger/5 dl vatten). Varför? Jo, blötläggningen gör att bovetets yttre skyddande hinna bryts ner och fröet blir mer lättsmält och näringen mer tillgänglig. Äppelcidervinägern gör att hela processen påskyndas och förbättras.

Print

Den perfekta strandsmoothien

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 4 smoothies 1x
Scale

Ingredienser

4 medelstora rödbetor

1 fänkål

4 dl frysta bär

1 1/2 dl torkat helt bovete, blötlagt i 8 timmar

2 nävar färsk babyspenat

1 näve färsk mynta

1 ekologisk lime, juice + zest

8 dl växtdryck

Instruktioner

Ta bort eventuella blad från rödbetorna och skär bort rotbiten. Skrubba skalet noga men låt det vara kvar när du slänger i det i smoothien – mer smak och mer näring! Häll av och skölj bovetet noga, så att den yttre geléiga hinnan försvinner.

Släng sedan ner allt i din höghastighetsmixer. Kanske behöver du dela upp allt i två omgångar beroende på hur stor mixer du har. Mixa tills slätt. Vi gillar när smoothien är ganska tjock, eftersom vi tycker att det blir mer matigt – men det går lika bra att tillsätta mer vätska om du är mer av en lös-smoothie-diggare. Häll upp i termos och förvara svalt tills du är redo att slurpa i dig din smoothie. Mums!

Anteckningar

TIPS!

När vi blötlägger helt bovete gör vi det i vatten och en skvätt äppelcidervinäger (1 msk vinäger/5 dl vatten). Varför? Jo, blötläggningen gör att bovetets yttre skyddande hinna bryts ner och fröet blir mer lättsmält och näringen mer tillgänglig. Äppelcidervinägern gör att hela processen påskyndas och förbättras.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.