Färre allergier hos möss med tillgång till jord – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Färre allergier hos möss med tillgång till jord

Stockholmsvitt. Ljust och fräscht. Efter många år med steril och avskalad inredning är vi många som blivit experter på att damma, polera och städa. Perfekt ska det vara, och kliniskt rent. Eller? När vi var barn fick vi ofta höra att ”lite skit rensar magen” och frågan är om det inte gömmer sig lite sanning i uttrycket trots allt. Åtminstone hoppas vi det, med tanke på hur mycket jord och sand våra barn har tryckt i sig genom åren.

En ny studie från Karolinska Institutet och Helsingfors universitet visar att möss som lever i burar med jordgolv får ökad motståndskraft mot allergiska inflammationer. Tydligen är det närkontakten med olika mikroorganismer i jorden som sätter igång mössens antiinflammatoriska gener, vilket i sin tur främjar deras tarmflora. Intressant!

I studien, som är publicerad i Journal of Allergy and Clinical Immunology, jämförde forskarna de allergiska reaktionerna hos möss som levde i burar med jordgolv, med de hos möss som levde i rena burar med spån. Båda grupperna utvecklade inflammation, men de möss som levde i närkontakt med jord utvecklade betydligt lindrigare inflammation än de andra. Forskarna fann också ett direkt samband mellan den allergiska inflammationen och utvecklingen av mössens tarmflora.

Noora Ottman, forskare vid institutet för miljömedicin, menar att om vi släpper in mer grönt i våra dagliga miljöer, så som kontor, skolor och hem, så påverkas vår hälsa positivt.

Vi drar slutsatsen att det är fritt fram för friluftsliv! Och om det går, gärna inne i lägenheten. Efter denna mycket spännande insikt struntar vi i dagens städning och tar en tur till blomaffären istället. Flower power!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.