Fredagsmys mitt i veckan: bovete- och kokosbollar med chokladtäcke – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Fredagsmys mitt i veckan: bovete- och kokosbollar med chokladtäcke

fav

Bara ordet fredagsmys får oss att vilja hoppa i mysshortsen, tända ljus och krypa upp i soffan under en mysig filt. Och gärna snacksa på något gott, som de här bovete- och kokosbollarna med chokladtäcke. Mums. Men det allra bästa med det här receptet är att det innehåller så många nyttigheter att vi faktiskt inte alls måste vänta till fredag. Japp, ni hörde rätt. Det är fredag mitt i veckan!

Bovete- och kokosbollar med chokladtäcke
(ca 20 bollar)

2 dl torkat helt bovete, blötlagt i 8 timmar *
2 dl riven kokos
10 färska dadlar, urkärnade
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 krm flingsalt
1/2 dl gojibär

Easy peasy chokladtäcke:
1/2 dl kallpressad kokosolja
1 dl raw kakao
flingsalt

Börja med att blötlägga bovetet (se instruktion längre ned). Häll av och skölj sedan noga så att den yttre geléiga hinnan försvinner. Mixa alla ingredienser till bollarna förutom gojibären tills du får en slät smet som går ihop. Smaka av (viktig detalj!). Tillsätt gojibären och pulsa ett par gånger, och forma smeten till bollar.

Dags för chokladtäcke! Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull och blanda sedan ner kakao och flingsalt. Bollarna är ganska söta i sig och det blir därför gott att bryta av med ett chokladtäcke helt utan sötning (älskar 100%-ig choklad!), men vill du ha en ännu sötare smak kan du tillsätta en skvätt lönnsirap i chokladen också. Har du bråttom? För en ännu snabbare variant kan du rulla bollarna direkt i raw kakaopulver.

Klart! Ät på en gång eller förvara bollarna i frysen. Det blötlagda bovetet kan få en tråkig smak och bollarna ligger i kylen för länge.


Tips!

Testa att byta ut vaniljpulvret mot riven ingefära och malen kanel för en variant som dansar med smaklökarna och påminner om äppelpaj.

 

Blötlägga bovete?
När vi blötlägger helt bovete gör vi det i vatten och en skvätt äppelcidervinäger (1 msk vinäger/5 dl vatten). Varför? Jo, blötläggningen gör att bovetets yttre skyddande hinna bryts ner och fröet blir mer lättsmält och näringen mer tillgänglig. Äppelcidervinägern gör att hela processen påskyndas och förbättras.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Bovete- och kokosbollar med chokladtäcke

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 20 stycken 1x
Scale

Ingredienser

2 dl torkat helt bovete, blötlagt i 8 timmar

2 dl riven kokos

10 färska dadlar, urkärnade

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 krm flingsalt

1/2 dl gojibär

Easy peasy chokladtäcke:

1/2 dl kallpressad kokosolja

1 dl raw kakao

flingsalt

Instruktioner

Börja med att blötlägga bovetet (se instruktion längre ned). Häll av och skölj sedan noga så att den yttre geléiga hinnan försvinner. Mixa alla ingredienser till bollarna förutom gojibären tills du får en slät smet som går ihop. Smaka av (viktig detalj!). Tillsätt gojibären och pulsa ett par gånger, och forma smeten till bollar.

Dags för chokladtäcke! Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull och blanda sedan ner kakao och flingsalt. Bollarna är ganska söta i sig och det blir därför gott att bryta av med ett chokladtäcke helt utan sötning (älskar 100%-ig choklad!), men vill du ha en ännu sötare smak kan du tillsätta en skvätt lönnsirap i chokladen också. Har du bråttom? För en ännu snabbare variant kan du rulla bollarna direkt i raw kakaopulver.

Klart! Ät på en gång eller förvara bollarna i frysen. Det blötlagda bovetet kan få en tråkig smak och bollarna ligger i kylen för länge.

Anteckningar

TIPS!

Testa att byta ut vaniljpulvret mot riven ingefära och malen kanel för en variant som dansar med smaklökarna och påminner om äppelpaj.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej!

  Tack för all fantastisk inspiration ni bjuder på. Dessutom ackompanjerad av alltid lika vackra bilder.

  Jag har en fråga om dadlar som kanske ni redan besvarat en miljon gånger förut, ber om ursäkt isåfall: dadlar innehåller ju riktigt mycket fruktos, som ju i många studier pekas ut som lite boven i dramat vad gäller negativa hälsoeffekter vid hög konsumtion av frukosrika livsmedel som tex läsk. När jag läste de studierna fick jag nästan uppfattningen att vanligt socker nästan är bättre, eftersom fruktosen iallafall då är uppblandad med glukos.

  De extra fibrer och näringsämnen en får i sig med dadlar jämfört med ren fruktos tänker jag kanske är ungefär som när en pratar om honung, att visst finns det lite mer än bara socker – men att de mängderna nyttigheter egentligen är försumbara i sammanhanget. Eller? Jag HOPPAS att jag är helt fel ute, för jag och hela min familj älskar ju dadlar. Dadlar doppade i lakritspulver är så gott så jag får gåshud…

  Ni har så stor kunskap och klokhet kring näring och hälsa och det skulle vara så kul att höra era reflektioner kring detta.

  Bästa hälsningar,
  Teresa

 2. Martina skriver:

  Hej!

  Älskar er och er blogg. Första gången jag kommenterar här, i hopp om att bli lite klokare. Jag läste nyligen denna artikel: https://www.businessinsider.com/harvard-speaker-busts-coconut-oil-health-myth-calling-it-pure-poison-2018-8?IR=T&utm_content=bufferbc83b&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer-cheese Och undrar nu, stämmer detta? Jag som lagar all min mat i kokosolja nuförtiden blev ganska rädd, går man runt och tror man är nyttig men äter i själva verket på något som försämrar hälsan? Tacksam om ni kan hjälpa mig med svar!

 3. Hej,
  Hur ställer ni er till de uttalande som nu göras om att kokosolja inte är speciellt nyttigt? Senast idag var det en artikel om det: https://www.nyteknik.se/teknikrevyn/professor-dissar-kokosolja-nagot-av-det-varsta-du-kan-ata-6927011

 4. Ylva Ceder skriver:

  Hej!

  Provade ert recept idag (rullade bollarna i kakao) och blev lite besviken, för bollarna fick en himla konstig bismak som jag inte förstår var den kommer ifrån (alla ingredienserna var ok, men det smakar ändå konstigt). Förvirrande! Kan det vara att jag inte har sköljt bovetet tillräckligt? Tror ni att det går att tillsätta någon ingrediens, så att det smakar bättre? Tråkigt om jag måste slänga bollarna ju… 😯

  Hur som helst, tack för en bra blogg! ☺️

  /Ylva

  1. Julia Axelsson skriver:

   Ajdå! Detta var inte bra. Kan du addera lite kanel eller kardemumma kanske?

 5. Anneli Eriksson skriver:

  Jag tyckte att de här blev riktigt goda. Hade i både vanilj, kanel och riven, färsk ingefära

  1. Food Pharmacy skriver:

   Mums! 💚

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.