Fredagsmys mitt i veckan: bovete- och kokosbollar med chokladtäcke – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Fredagsmys mitt i veckan: bovete- och kokosbollar med chokladtäcke

fav

Bara ordet fredagsmys får oss att vilja hoppa i mysshortsen, tända ljus och krypa upp i soffan under en mysig filt. Och gärna snacksa på något gott, som de här bovete- och kokosbollarna med chokladtäcke. Mums. Men det allra bästa med det här receptet är att det innehåller så många nyttigheter att vi faktiskt inte alls måste vänta till fredag. Japp, ni hörde rätt. Det är fredag mitt i veckan!

Bovete- och kokosbollar med chokladtäcke
(ca 20 bollar)

2 dl torkat helt bovete, blötlagt i 8 timmar *
2 dl riven kokos
10 färska dadlar, urkärnade
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 krm flingsalt
1/2 dl gojibär

Easy peasy chokladtäcke:
1/2 dl kallpressad kokosolja
1 dl raw kakao
flingsalt

Börja med att blötlägga bovetet (se instruktion längre ned). Häll av och skölj sedan noga så att den yttre geléiga hinnan försvinner. Mixa alla ingredienser till bollarna förutom gojibären tills du får en slät smet som går ihop. Smaka av (viktig detalj!). Tillsätt gojibären och pulsa ett par gånger, och forma smeten till bollar.

Dags för chokladtäcke! Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull och blanda sedan ner kakao och flingsalt. Bollarna är ganska söta i sig och det blir därför gott att bryta av med ett chokladtäcke helt utan sötning (älskar 100%-ig choklad!), men vill du ha en ännu sötare smak kan du tillsätta en skvätt lönnsirap i chokladen också. Har du bråttom? För en ännu snabbare variant kan du rulla bollarna direkt i raw kakaopulver.

Klart! Ät på en gång eller förvara bollarna i frysen. Det blötlagda bovetet kan få en tråkig smak och bollarna ligger i kylen för länge.


Tips!

Testa att byta ut vaniljpulvret mot riven ingefära och malen kanel för en variant som dansar med smaklökarna och påminner om äppelpaj.

 

Blötlägga bovete?
När vi blötlägger helt bovete gör vi det i vatten och en skvätt äppelcidervinäger (1 msk vinäger/5 dl vatten). Varför? Jo, blötläggningen gör att bovetets yttre skyddande hinna bryts ner och fröet blir mer lättsmält och näringen mer tillgänglig. Äppelcidervinägern gör att hela processen påskyndas och förbättras.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Bovete- och kokosbollar med chokladtäcke

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 20 stycken 1x
Scale

Ingredienser

2 dl torkat helt bovete, blötlagt i 8 timmar

2 dl riven kokos

10 färska dadlar, urkärnade

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 krm flingsalt

1/2 dl gojibär

Easy peasy chokladtäcke:

1/2 dl kallpressad kokosolja

1 dl raw kakao

flingsalt

Instruktioner

Börja med att blötlägga bovetet (se instruktion längre ned). Häll av och skölj sedan noga så att den yttre geléiga hinnan försvinner. Mixa alla ingredienser till bollarna förutom gojibären tills du får en slät smet som går ihop. Smaka av (viktig detalj!). Tillsätt gojibären och pulsa ett par gånger, och forma smeten till bollar.

Dags för chokladtäcke! Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull och blanda sedan ner kakao och flingsalt. Bollarna är ganska söta i sig och det blir därför gott att bryta av med ett chokladtäcke helt utan sötning (älskar 100%-ig choklad!), men vill du ha en ännu sötare smak kan du tillsätta en skvätt lönnsirap i chokladen också. Har du bråttom? För en ännu snabbare variant kan du rulla bollarna direkt i raw kakaopulver.

Klart! Ät på en gång eller förvara bollarna i frysen. Det blötlagda bovetet kan få en tråkig smak och bollarna ligger i kylen för länge.

Anteckningar

TIPS!

Testa att byta ut vaniljpulvret mot riven ingefära och malen kanel för en variant som dansar med smaklökarna och påminner om äppelpaj.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.