fbpx

Ann Fernholm

Post image

Kan bebisar sova bättre om de får mat?

ann fernholmUnder ett antal år har föräldrar fått höra att de gärna får helamma sina bebisar till sex månaders ålder. Nu visar forskning att barnen verkar sova bättre om de får börja äta mat tidigare än så.

I Smakäventyret: att lära små barn äta mat ägnar jag ett kapitel åt den spännande forskning som nu visar att allergier kan förebyggas om bebisar får börja äta mat tidigt. Brittiska forskare har till exempel genomfört en stor och mycket välgjord undersökning som slår fast att risken för jordnötsallergi kan minska till en sjundedel om barn får äta små doser jordnötsprotein, exempelvis jordnötssmör, regelbundet redan under första året i livet. Det är sällan man ser en sådan enorm effekt inom medicinsk forskning och det ger goda skäl att misstänka att föräldrar har fått rekommendationer som varit direkt skadliga för deras barn. Tidigare har man sagt att barn med hög allergirisk ska undvika att äta mat som lätt framkallar allergier.

Allergier går att förebygga

Sedan Smakäventyret gick i tryck har det kommit flera liknande studier som bekräftar att en tidig matintroduktion kan skydda mot allergi. I en av dessa, kallad EAT, fick bebisar äta små doser jordnötter, ägg, mjölk, sesam, fisk och vete redan från tre månaders ålder. Många bebisar hade svårt att äta mat så tidigt, men bland de som lyckades minskade risken att bli allergisk till ungefär en tredjedel. Det var framförallt risken att bli allergisk mot jordnötter och ägg som gick ner.

Bebisar som får äta mat sover bättre

Nu har forskare också upptäckt att de bebisar som fick äta mat tidigt i EAT-studien hade en bättre sömn. Skillnaden var som störst vid sex månaders ålder, då bebisarna som sov 17 minuter längre per natt. Allvarliga sömnproblem var också dubbelt så vanliga i gruppen som helammades längre. Resultaten från studien publicerades i somras och New York Times skrev nyligen om den: For Babies, Solid Food at 3 Months May Lead to Sonder Sleep.

SLUTSATS: har du en liten bebis hemma, finns det verkligen inga skäl att vänta med att ge barnet mat till sex månaders ålder. Av olika anledningar (som har med en kommande bok att göra), har jag nära kontakt med logopeden Kajsa Lamm Laurin. Hon är expert på barns munmotoriska utveckling och hon menar att det är förtidigt att börja ge mat redan vid tre månader, eftersom bebisar då har svårt att röra tunga och käke på det vis som krävs för att äta annat än bröstmjölk eller ersättning. Men om barnet efter fyra månader visar en nyfikenhet på mat – kör på! Till en början ska det vara flytande puréer. När den lilla krabaten så småningom får lite bättre koll på sin tunga och käke, kan puréerna bli fastare och efter sex månaders ålder kan hen gärna börja öva på att äta hela bitar mat. Det kan du läsa mer om det här: Föräldrars rädslor kan hämma bebisars ätande.

Nog om detta. Nu måste jag fortsätta jobba med den där kommande boken, om den ska bli klar någon gång.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentarer

 1. Intressant! Men jag undrar då hur man ser på att dra ner på amningen redan vid 6 månaders ålder, om barnet börjar äta lite vanlig mat? Känns som det finns en massa viktiga ingredienser i bröstmjölken oxå, anpassat efter bebisens ålder. Eller?

 2. Rebecka skriver:

  Känns som aspekten om näringsinnehållet inte kom med här… varför man skall helamma tills barnet är 6 månader är väl för att barnet får i sig alla näringsämnen de behöver?

 3. Sjukt att ge barn fast mat från 3 månader! Deras mage och tarm är absolut inte mogna för det vid den åldern.

  Ann Fernholm har förövrigt inkluderat ägg i en lista av ”vegetabilier” i sin bok Smakäventyret. Inte så bra koll kan man tycka.

 4. Caroline skriver:

  När jag har läst på om BLW är ju rekommendationen att barnet inte ska äta nånting annat än ersättning el ammas innan 6 mån ålder, absolut inte puread mat eftersom det kan förvirra och försvåra för barnet att hantera maten i munnen när det blir större bitar. Vad är det som gäller egentligen?

  Och helt ärligt, att tidig introduktion av vissa ämnen kan minska allergi är ju såklart en suuuperbra upptäckt, men att man kan få 17 min längre sömn av att börja ge sitt barn mat tidigare…njäe det vet jag inte om jag köper faktiskt. Och jag är hellre vaken den kvarten än börjar laborera och stressa med att mitt spädbarn ska börja äta supertidigt. Men alla får ju göra som dom vill såklart!

 5. Ann Fernholm skriver:

  Sofia, där behöver jag protestera. Ägg finns med i en lista över mat som innehåller ”icke-hemjärn”. Det är något helt annat än vegetabilier. Däremot finns det många vegetabilier i samma lista.

 6. Ann Fernholm skriver:

  Caroline, logopeden Kajsa Lamm Laurin, som jag för tillfället jobbar mycket med, menar att det är bra om barnen får börja öva sin munmotorik tidigt. Och varför ska man ha en strikt gräns? Det är väl barnets nyfikenhet och vilja att upptäcka världen som ska få styra. Mina barn var supernyfikna på mat redan vid fyra månader. Dessvärre hade jag inte vett nog att ta tillvara den nyfikenheten.

 7. Så jäkla bra att detta kommer ut! När mitt barn var lite över fyra månader trodde jag att jag skulle gå in i väggen för han vaknade så ofta på natten. På BVC sa de ”ja så kan det vara”. Men en desperat natt ringde jag 1177 och de sa att jag skulle börja mata mitt barn med puré och gröt och låta honom äta hur mycket han vill. Han blev så nöjd och han har aldrig haft nå magploblem!! Och jag i min tur kände att livet var värt att leva igen.
  Tack för en bra och superviktig artikel Ann
  Mvh Louise

 8. Det här låter som den 60-tals bok om spädbarnsmat jag följde på 70-talet. Apelsinjuice tror jag vid tre månader sen puréer av potatis,grönsaker och frukt. Ägg introducerades vid fem månader om jag minns rätt. Målet var inte mättnad, utan att vänja barnet vid olika smaker och konsistenser. Här i England rekommenderades mest ’cereal’ som tillägg. Jag tror faktiskt att idéerna ändras med några generationers mellanrum för att hålla experterna sysselsatta och mormödrarna på plats. Alla barn är olika; vi ska ge småbarnsföräldrarna självförtroende att pröva sig fram. De är experter på just sitt barn.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.