fbpx

Recept

Post image

Kräftpremiär: istället för rostbrödet

Någon vecka in i augusti är vi många som börjar ladda för en av årets viktigaste högtider, nämligen kräftpremiären. Om den infaller den sjunde augusti kl. 17, den åttonde augusti eller en viss veckodag bryr vi oss inte så mycket om. Och skulle vi nu bry oss om det så vet vi att vi nu är på rätt sida av den magiska datumgränsen. Fritt fram för kräftskiva!

Traditionellt serveras matiga rätter så som paj, bröd och starka ostar till kräftorna. Rostbröd är som bekant inte alls poppis hos de goda bakterierna i tarmen och eftersom vi vill att alla ska få vara med och fira kommer här ett tarmflorevänligt alternativ.

Snällt bröd med havre och fänkål
(1 limpa)

2,5 dl havregryn
1,5 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 morötter
2 dl havremjölk
1 tsk fänkålsfrön
flingsalt

Blanda bovetemjöl och bakpulver i en bunke. Mixa sedan morötterna tillsammans med havremjölk, ägg och havregryn i en mixer.  Rör ihop. Tillsätt stötta fänkålsfrön och häll upp i en brödform. Grädda i mitten av ugnen på låg värme (strax över 100°C) i ungefär en timme.

Tips!
Variera smaksättning och innehåll efter vad du har hemma. Andra gången vi bakade brödet hällde vi i lite solrosfrön, linfrön och några droppar citron-olivolja och det blev hur gott som helst.


Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Jill Brant skriver:

    Hej,

    Gav mig på att baka ”Snällt bröd med havre och fänkål” i helgen, hade ingen havremjölk, så jag tog vanlig mjölk.
    Fick tyvärr problem med att brödet var smuligt, kunde inte få ur formen utan att det gick sönder. Kan det bero på att jag tog mjölk? Annars var brödet väldigt gott och vill prova igen.
    Hälsningar
    Jill

    1. Julia Axelsson skriver:

      Ajdå! Vi brukar alltid lägga bakplåtspapper i formarna för att undvika att brödet fastnar. Testa det!

  2. Hej, vill testa detta bröd, härligt med havre och fänkål, tror ni det går att byta ut mjölet mot t.ex. kokos/havremjöl, har ni testat ngt alternativ? Jag har lite svårt för smaken av bovete…

    1. Julia Axelsson skriver:

      Du kan absolut byta ut bovetemjölet mot andra alternativ. Kanske mandelmjöl? Utforska!

  3. Hej!

    Låter jättegott!
    Vad toppar ni brödet med?

    Hälsningar,
    Hanna

    1. Julia Axelsson skriver:

      Vi hade lite torkad fänkål på! Men strössla med fröer eller varför inte krossade nötter?

  4. ÅK Hammarberg skriver:

    Hej! Prövade att baka brödet men det blev väldigt kladdigt.. Höll era tider i ugnen så vad mer kan ha varit fel?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Ibland det variera lite beroende på vad man har för ugn. Att titta till sitt bröd då och då är att rekommendera.

  5. Brödet blev riktigt gott. Jag tog kummin i stället för fänkål, fungerade mycket bra. Det blev degigt, men det var nog för att jag tog ut från ugnen för tidigt. Tonåringarna smulade i sig det ändå.

  6. Detta ska jag göra om! För mig blev konsistensen mer som en mjuk kaka än bröd, men vad gör det? Jag hade pumpafrön i och det blev gott. Har dock lite svårt för bovetemjöl (är nog inte van vid smaken), så ska testa med durramjöl nästa gång. Tack för allt ert fantastiska jobb<3

  7. Jag älskar det här receptet! Idag gjorde jag en julig variant och slängde i lite dadlar och pepparkakskrydda i smeten. Det blev lite som en mjuk pepparkaka.😀👍

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.