fbpx

Recept

Post image

Kriminellt god chokladkaka med svarta bönor

I vårt senaste avsnitt av Food Pharmacy-podden (släpptes i morse) pratar vi en hel del om järn, så idag bjuder vi på ett riktigt järnrikt recept här på bloggen. Spenatpaj, tänker du nu. Nähä du, svarar vi.

Den här magiska kakan blev vi bjudna på hos några vänner för bara några dagar sedan, och sedan den dagen har inget varit sig likt.

Kriminellt god chokladtårta med svarta bönor
(en rätt stor kaka)

250 gram svarta bönor
80 gram färska dadlar (cirka 7-8 stycken)
3 msk kokosolja
4 1/2 msk jordnötssmör
1/2 dl kakao

Skölj bönorna noggrant och låt rinna av medan du kärnar ur de söta små dadlarna. Smält kokosoljan och jordnötssmöret på låg värme, och mixa sedan bönorna, dadlarna, kokosoljan och nötsmöret i en mixer. Tillsätt kakao och fortsätt mixa tills smeten blir len. Tryck ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i frysen i cirkus 2 timmar. Ta fram kakan en stund före servering.

Tips!
Naturligtvis finns det andra sätt att få i sig järn på! Ett enkelt sätt är att äta en sallad med spenat och paprika eller göra en smoothie på grönkål och apelsin. Både spenat och grönkål är fulla av järn, och i kombination med paprikan och apelsinen som bägge är rika på vitamin C och som hjälper kroppen att ta upp järnet, når du snabbt ditt efterlängtade järnnirvana.

Foto- och recepttack till bloggens alldeles egna hovleverantörer Lisa och Kajsa Eckerström.

 

SparaSpara

SparaSpara

Dela

Kommentarer

  1. Jag har bara väntat på att ni ska tipsa om detta underbara recept som även går hem hos de skeptiska..
    Ett tips från mig är att addera lite flingsalt samt lägga på hackade valnötter vid servering och bjud på hallon till.
    Man kan även byta ut hälften av kakaon mot carobpulver. Mums!
    Tack för en superbra blogg!

  2. Hej,
    jag har bakat med svarta bönor innan och det har varit allt annat än gott, men detta var ju fantastiskt smarrigt. Min sexåring (aka socker-konny) åt med god aptit. Tack för receptet!

    /Anna

  3. Fantastiskt recept, såsom alltid från er. Tips: frys in i istärningsform-blir fina små bitar och enklare än att försöka skära i djupfryst kaka (som i min iver resulterade i böjd kniv..)

  4. Hejsan! Verkar vara grymt bra recept med vad kan man ersätta jordnötssmöret med? Min dotter är nötallergiker.

    1. Julia Axelsson skriver:

      Testa att blötlägg lite solrosfrön och mixa ner till en jämn smet!

  5. Susanna skriver:

    Den måste jag prova i helgen! Kriminellt god gör ju en väldigt nyfiken…
    Tack för alla goda recept!

  6. Sofia Wellborg skriver:

    Hurra! Har gjort detta recept förr, ett favvorecept från Tasteline som jag lyckades googla fram i våras. Ett tips för variation är att byta ut jordnötssmöret mot tahini (dock mycket mindre mängd, knappt 1 msk) plus lite Himalaya-salt för att få annan chokladsmak. Mumsigt gott! Alla barn (och vuxna) som jag gjort denna kladdkaka till har älskat den! Om man inte alltid först talar om att det är svarta bönor i… hihi!

  7. Hej och tack för inspirerande recept! Om man använder bönor på burk, är det 250 gram sköljda eller osköljda bönor isf? Hur stor form rekommenderar ni?

    Helena

    1. Julia Axelsson skriver:

      Det är vilket som! I detta recept användes blötlagda.

  8. Helen Röhnisch skriver:

    Vad kan man ha istället för jordnötssmör om man är nötallergiker

    1. Julia Axelsson skriver:

      Testa att göra en kräm på blötlagda solrosfrön och kikärtor, krydda med kanel och lite salt!

  9. Jag har bara väntat på att ni ska tipsa om detta underbara recept som även går hem hos de skeptiska..
    Ett tips från mig är att lägga till lite flingsalt samt lägga på hackade valnötter vid servering och bjud på hallon till.
    Man kan även byta ut hälften av kakaon mot carobpulver. Mums!
    Tack för en superbra blogg!

  10. Skulle nog inte vara råa bönor i.. Tips från coachen till er som kanske är lika mycket rookies som mig.

  11. Jag antar att det ska vara färdigkokta svarta bönor? Risk för att det blir lite hårt annars? 🙈 Eller? /nybörjaböna

    1. Julia Axelsson skriver:

      Exaaaaaakt! Eller om man föredrar att koka själv!

  12. Provade detta recept igår, så jeep – busted! Den känns verkligen nästan olaglig att äta. Så himla god! Jag testade även att dutta på lite arrakessens på en bit och då blev det exakt en ”dammsugare”, om man gillar sådana (vilket jag gör). Skulle dock kunna haft i ännu mer kakao för ännu mer djup chokladsmak, så det gör jag nästa gång. 🙂

  13. Angelica skriver:

    Denna bjuder jag och min sexåriga son hans vänner på under morgondagen😊

  14. Hej!
    Låter jätte spännande. Tål inte nötter kan man byta ut jordnötssmöret mot något annat eller bara hoppa över det ?

  15. Vilken typ av jordnötssmör använde ni er av? De flesta har ju salt och socker i sig men det finns även varianter utan…

    1. Julia Axelsson skriver:

      Vi väljer alltid ekologiska jordnötssmör utan socker!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.