fbpx

Recept

Post image

Kriminellt god chokladkaka med svarta bönor

I vårt senaste avsnitt av Food Pharmacy-podden (släpptes i morse) pratar vi en hel del om järn, så idag bjuder vi på ett riktigt järnrikt recept här på bloggen. Spenatpaj, tänker du nu. Nähä du, svarar vi.

Den här magiska kakan blev vi bjudna på hos några vänner för bara några dagar sedan, och sedan den dagen har inget varit sig likt.

Kriminellt god chokladtårta med svarta bönor
(en rätt stor kaka)

250 gram svarta bönor
80 gram färska dadlar (cirka 7-8 stycken)
3 msk kokosolja
4 1/2 msk jordnötssmör
1/2 dl kakao

Skölj bönorna noggrant och låt rinna av medan du kärnar ur de söta små dadlarna. Smält kokosoljan och jordnötssmöret på låg värme, och mixa sedan bönorna, dadlarna, kokosoljan och nötsmöret i en mixer. Tillsätt kakao och fortsätt mixa tills smeten blir len. Tryck ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i frysen i cirkus 2 timmar. Ta fram kakan en stund före servering.

Tips!
Naturligtvis finns det andra sätt att få i sig järn på! Ett enkelt sätt är att äta en sallad med spenat och paprika eller göra en smoothie på grönkål och apelsin. Både spenat och grönkål är fulla av järn, och i kombination med paprikan och apelsinen som bägge är rika på vitamin C och som hjälper kroppen att ta upp järnet, når du snabbt ditt efterlängtade järnnirvana.

Foto- och recepttack till bloggens alldeles egna hovleverantörer Lisa och Kajsa Eckerström.

 

SparaSpara

SparaSpara

Dela

Kommentarer

 1. Susanna skriver:

  Den måste jag prova i helgen! Kriminellt god gör ju en väldigt nyfiken…
  Tack för alla goda recept!

 2. Provade detta recept igår, så jeep – busted! Den känns verkligen nästan olaglig att äta. Så himla god! Jag testade även att dutta på lite arrakessens på en bit och då blev det exakt en ”dammsugare”, om man gillar sådana (vilket jag gör). Skulle dock kunna haft i ännu mer kakao för ännu mer djup chokladsmak, så det gör jag nästa gång. 🙂

 3. Angelica skriver:

  Denna bjuder jag och min sexåriga son hans vänner på under morgondagen😊

 4. Hej!
  Låter jätte spännande. Tål inte nötter kan man byta ut jordnötssmöret mot något annat eller bara hoppa över det ?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.