Därför väljer vi alltid ekologiskt – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Därför väljer vi alltid ekologiskt

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

En ekologisk tomat är dyrare än en konventionellt odlad tomat. Vi vet. Men även om prisskillnaden ibland är saftig har vi aldrig svårt att välja mellan ekologiskt odlat eller inte. Vill du veta varför?

En översiktsstudie som publicerades i tidskriften Environmental Health förra året pekar ut flera av de hälsofördelar som ekologisk matproduktion för med sig. Framför allt handlar det om att ekologisk frukt och grönt innehåller mindre rester av farliga bekämpningsmedel och kemikalier, än konventionellt odlade produkter. Artikeln, som backas upp av en rad forskare, har tagits fram på uppdrag av ett utskott inom EU-parlamentet och arbetet koordinerades av Axel Mie vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Karolinska Institutet. Efter att ha sammanställt den forskning som finns på området rekommenderar expertgruppen EU-parlamentet att prioritera och uppmuntra de ekologiska produktionsmetoderna före de konventionella.

Den slutsats som forskarna drar är att kemikalieresterna i konventionellt odlade frukter och grönsaker kan innebära stora hälsorisker för de som äter dem. Till exempel har man i flera av de studier som nämns i artikeln sett ett samband mellan kemikalierester i urinen under graviditet och fostrets utveckling, framför allt när det kommer till utveckling av hjärnans olika funktioner. Som gravid är det därför extra viktigt att välja den där ekologiska tomaten istället för den konventionellt odlade.

Även små barn är särskilt känsliga för kemikalieexponering och forskning visar bland annat att 5-åringar löper högre risk att utveckla ADHD om de har förhöjd koncentration av bekämpningsmedelsrester i urinen. Man ser också ett samband mellan kemikalier i urinen och en ökad risk för allergier hos barn, samt övervikt hos vuxna.

Samtidigt menar forskarna att vi måste komma ihåg att personer som väljer ekologiskt odlade frukter och grönsaker när de handlar mat också i andra avseenden har en mer hälsosam livsstil, något som kan påverka resultatet i den här typen av forskning. Jo, det är faktiskt sant. Studier visar att de som köper ekologisk mat också äter mindre kött och istället mer grönsaker, frukt och fullkorn – vanor som alla är förknippade med lägre risk för till exempel kroniska sjukdomar. Personer som väljer ekologiskt producerade livsmedel röker också mindre och är mer fysiskt aktiva.

Hur som helst, att våra kroppar innehåller rester från olika bekämpningsmedel kan vi till stora delar skylla på alla de besprutade frukter och grönsaker som vi stoppar i oss. Men som tur är visar forskningen att om du byter till ekologiskt minskar mängden kemikalierester i urinen avsevärt på bara en vecka. Otroligt, eller hur?

Står du ändå i valet och kvalet i mataffären ska du hellre välja konventionellt odlade grönsaker än inga alls. Forskarna säger nämligen också att de potentiella negativa effekter som bekämpningsmedlen för med sig aldrig ska överskugga vikten av att äta rikligt med frukt och grönsaker varje dag. Som tur är har Sverige en förhållandevis sträng syn på användningen av bekämpningsmedel (i vårt kalla klimat är behovet av kemiska tillsatser i jordbruket inte heller lika stort). Har du inte möjlighet att köpa ekologiska produkter bör du därför i så stor utsträckning som möjligt välja svenskodlat.

Summan av kardemumman? Lägg några extra kronor på den ekologiska tomaten och prioritera istället bort något annat. Vi (och en hel drös med forskare) lovar att det är värt det.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Foto: Brooke Lark via unsplash.com.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Visst är det konstigt att det behövs forskning bakom allting. Sunt bondförnuft borde ju räcka…tycker jag:). Det e ju klart att en vara utan gift borde vara nyttigare. Tycker det e dags att dom varor som innehåller gifter märks upp. Skall ju inte vara den ekologiska som skall behöva märkas. Det borde ju vara det normala när man handlar något…att det inte innehåller gifter. Konstigt hur det har blivit.
  /Maria

 2. Var finns gilla-knappen? 🙂

 3. eller välj bort just tomaten, särskilt under vintern, och satsa på rotfrukterna istället. Jag köper aldrig tomater okt-juni pga att de knappt smakar någonting och ofta är dyra

 4. Ann-Christine Reimer skriver:

  Ni har inte läst boken
  Den ekologiska drömmen : myter och sanningar om ekologisk odling
  https://www.bokus.com/bok/9789187513534/den-ekologiska-drommen-myter-och-sanningar-om-ekologisk-odling/
  Och sedan har ni missat det är inslaget också
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5968316

 5. Ann-Christine Reimer skriver:

  Och min kommentar igår om att ni missat att läsa Den ekologiska drömmen : myter och sanningar om ekologisk odling och om tomaterna på Sveriges Radio var tydligen obekväm och har valts bort att släppas igenom här … Då gillar ni inte den här texten från Hallandsposten heller.
  http://www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/ledare/sluta-sv%C3%A4lja-myterna-om-ekologisk-mat-1.5639457

 6. Det förbryllar mig verkligen varför det finns människor som lägger så mycket energi på att ifrågasätta värdet av att äta färre kemikalier. I vilket intresse, undrar jag. Det kan vara väldigt svårt för forskare att isolera effekten av saker och ting på ett vetenskapligt hållbart sätt. Och så ska det vara. Men när det finns starka indicier för något, som dessutom rimmar med sunt förnuft, finns det ingen anledning att vänta på att det vi misstänker ska ta sig hela vägen förbi lobbyister och starka kommersiella krafter till ett förbud från ansvariga myndigheter för att jag ska ta till mig kunskapen. Vi har en ohälsosituation i Sverige, inte minst bland barn och unga, som är djupt allvarlig och som kommer från något. Mycket pekar på att det är alla kemikalier i maten – från odlingen till tillagningen – som är en av huvudbovarna. För mig som mamma räcker detta och gör det väldigt lätt att redan nu välja bort sådan mat för mig och min familj.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.