Därför väljer vi alltid ekologiskt – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Därför väljer vi alltid ekologiskt

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

En ekologisk tomat är dyrare än en konventionellt odlad tomat. Vi vet. Men även om prisskillnaden ibland är saftig har vi aldrig svårt att välja mellan ekologiskt odlat eller inte. Vill du veta varför?

En översiktsstudie som publicerades i tidskriften Environmental Health förra året pekar ut flera av de hälsofördelar som ekologisk matproduktion för med sig. Framför allt handlar det om att ekologisk frukt och grönt innehåller mindre rester av farliga bekämpningsmedel och kemikalier, än konventionellt odlade produkter. Artikeln, som backas upp av en rad forskare, har tagits fram på uppdrag av ett utskott inom EU-parlamentet och arbetet koordinerades av Axel Mie vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Karolinska Institutet. Efter att ha sammanställt den forskning som finns på området rekommenderar expertgruppen EU-parlamentet att prioritera och uppmuntra de ekologiska produktionsmetoderna före de konventionella.

Den slutsats som forskarna drar är att kemikalieresterna i konventionellt odlade frukter och grönsaker kan innebära stora hälsorisker för de som äter dem. Till exempel har man i flera av de studier som nämns i artikeln sett ett samband mellan kemikalierester i urinen under graviditet och fostrets utveckling, framför allt när det kommer till utveckling av hjärnans olika funktioner. Som gravid är det därför extra viktigt att välja den där ekologiska tomaten istället för den konventionellt odlade.

Även små barn är särskilt känsliga för kemikalieexponering och forskning visar bland annat att 5-åringar löper högre risk att utveckla ADHD om de har förhöjd koncentration av bekämpningsmedelsrester i urinen. Man ser också ett samband mellan kemikalier i urinen och en ökad risk för allergier hos barn, samt övervikt hos vuxna.

Samtidigt menar forskarna att vi måste komma ihåg att personer som väljer ekologiskt odlade frukter och grönsaker när de handlar mat också i andra avseenden har en mer hälsosam livsstil, något som kan påverka resultatet i den här typen av forskning. Jo, det är faktiskt sant. Studier visar att de som köper ekologisk mat också äter mindre kött och istället mer grönsaker, frukt och fullkorn – vanor som alla är förknippade med lägre risk för till exempel kroniska sjukdomar. Personer som väljer ekologiskt producerade livsmedel röker också mindre och är mer fysiskt aktiva.

Hur som helst, att våra kroppar innehåller rester från olika bekämpningsmedel kan vi till stora delar skylla på alla de besprutade frukter och grönsaker som vi stoppar i oss. Men som tur är visar forskningen att om du byter till ekologiskt minskar mängden kemikalierester i urinen avsevärt på bara en vecka. Otroligt, eller hur?

Står du ändå i valet och kvalet i mataffären ska du hellre välja konventionellt odlade grönsaker än inga alls. Forskarna säger nämligen också att de potentiella negativa effekter som bekämpningsmedlen för med sig aldrig ska överskugga vikten av att äta rikligt med frukt och grönsaker varje dag. Som tur är har Sverige en förhållandevis sträng syn på användningen av bekämpningsmedel (i vårt kalla klimat är behovet av kemiska tillsatser i jordbruket inte heller lika stort). Har du inte möjlighet att köpa ekologiska produkter bör du därför i så stor utsträckning som möjligt välja svenskodlat.

Summan av kardemumman? Lägg några extra kronor på den ekologiska tomaten och prioritera istället bort något annat. Vi (och en hel drös med forskare) lovar att det är värt det.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Foto: Brooke Lark via unsplash.com.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.