Salt & vinäger-chips på låg temperatur i ugnen – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Salt & vinäger-chips på låg temperatur i ugnen

fav

Så sent som för ett år sedan gick Storbritanniens motsvarighet till Livsmedelsverket, FSA, ut och varnade britterna för att äta för mycket chips, hårt rostat bröd och hårt stekt potatis. FSA menade att folk konsumerade för mycket akrylamid som finns i dessa hårt upphettade ting.

Men britterna var långt ifrån först – redan 2002 slog svenska Livsmedelsverket larm om förhöjd cancerrisk för personer som äter bland annat chips, pommes frites och andra livsmedel som innehåller ämnet akrylamid, och sedan dess har sambandet mellan akrylamid och cancer stärkts och Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att “för mycket akrylamid under lång tid kan öka risken för cancer”.

Lina: Men gud, ska du verkligen inleda ett recept med så där deppig läsning?

Mia: Men det här är ju ett recept på chirre som bakas på låg temperatur i ugnen.

Lina: Jo det förstår jag, men känns det verkligen helt hundra att börja prata cancer och sedan hoppa tvärt till glada matskedar och decilitermått?

Mia: Nä, nu när du säger det så …

Lina: Släng in en till bild på potatis så hoppas vi att ingen orkade läsa inledningen.

Mia: Okej, här kommer den.

Salt & vinäger-chips (på låg temperatur i ugnen)

2-3 potatisar
äppelcidervinäger

olivolja
havssalt

Tvätta potatisen eller skala. Skiva den i tunna skivor, med en mandolin eller osthyvel, och lägg bitarna att torka på hushållspapper. Lägg sedan skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen (150 grader) i cirka 20 minuter. Ta ut dem, ringla över lite olivolja och vinäger och ställ in dem igen cirka 10-15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och lägg på ett hushållspapper och glöm för guds skull inte att salta dem.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Salt & vinäger-chips på låg temperatur i ugnen

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 plåt 1x
Scale

Ingredienser

23 potatisar

äppelcidervinäger

olivolja

havssalt

Instruktioner

Tvätta potatisen eller skala. Skiva den i tunna skivor, med en mandolin eller osthyvel, och lägg bitarna att torka på hushållspapper. Lägg sedan skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen (150 grader) i cirka 20 minuter. Ta ut dem, ringla över lite olivolja och vinäger och ställ in dem igen cirka 10-15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och lägg på ett hushållspapper och glöm för guds skull inte att salta dem.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.