Salt & vinäger-chips på låg temperatur i ugnen – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Salt & vinäger-chips på låg temperatur i ugnen

fav

Så sent som för ett år sedan gick Storbritanniens motsvarighet till Livsmedelsverket, FSA, ut och varnade britterna för att äta för mycket chips, hårt rostat bröd och hårt stekt potatis. FSA menade att folk konsumerade för mycket akrylamid som finns i dessa hårt upphettade ting.

Men britterna var långt ifrån först – redan 2002 slog svenska Livsmedelsverket larm om förhöjd cancerrisk för personer som äter bland annat chips, pommes frites och andra livsmedel som innehåller ämnet akrylamid, och sedan dess har sambandet mellan akrylamid och cancer stärkts och Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att “för mycket akrylamid under lång tid kan öka risken för cancer”.

Lina: Men gud, ska du verkligen inleda ett recept med så där deppig läsning?

Mia: Men det här är ju ett recept på chirre som bakas på låg temperatur i ugnen.

Lina: Jo det förstår jag, men känns det verkligen helt hundra att börja prata cancer och sedan hoppa tvärt till glada matskedar och decilitermått?

Mia: Nä, nu när du säger det så …

Lina: Släng in en till bild på potatis så hoppas vi att ingen orkade läsa inledningen.

Mia: Okej, här kommer den.

Salt & vinäger-chips (på låg temperatur i ugnen)

2-3 potatisar
äppelcidervinäger

olivolja
havssalt

Tvätta potatisen eller skala. Skiva den i tunna skivor, med en mandolin eller osthyvel, och lägg bitarna att torka på hushållspapper. Lägg sedan skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen (150 grader) i cirka 20 minuter. Ta ut dem, ringla över lite olivolja och vinäger och ställ in dem igen cirka 10-15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och lägg på ett hushållspapper och glöm för guds skull inte att salta dem.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Salt & vinäger-chips på låg temperatur i ugnen

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 1 plåt 1x
Scale

Ingredienser

23 potatisar

äppelcidervinäger

olivolja

havssalt

Instruktioner

Tvätta potatisen eller skala. Skiva den i tunna skivor, med en mandolin eller osthyvel, och lägg bitarna att torka på hushållspapper. Lägg sedan skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen (150 grader) i cirka 20 minuter. Ta ut dem, ringla över lite olivolja och vinäger och ställ in dem igen cirka 10-15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och lägg på ett hushållspapper och glöm för guds skull inte att salta dem.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Katariina skriver:

  Ni två är så roliga! Jag läste faktiskt inledning men den kommer inte att hejda mig från att prova detta recept. Som utlandssvensk frågar jag mig dock, varför i hela världen vinäger??? Vad är det för fel på (för mig) den svenskaste av alla örter: dill!? Finns inget godare än svenska hederliga dillchips som för övrigt inte går att få tag på här.
  Åååh, solen skiner, jag har underbara alper framför kontorsfönstret och det ända jag tänker på är fredagsmys. Tack för den hörrni! 😉

 2. Hej!
  Jag är mitt uppe i utforskandet av food pharmacys idévärld och ser inget annat alternativ än att successivt anpassa min (och familjens) kost därefter. Men det krävs både tid och kunskap att göra förändringar, vilket inte alltid finns. Just nu befinner jag mig i ett (inte så lyckat) mellanläge av att veta vad jag inte vill äta, utan att åstadkomma bra substitut.

  Så, det jag vill komma till: Snälla – börja sälja en food-pharmacy matkasse!! Jag skulle köpa en helårsprenumeration direkt! Det vore nämligen ett perfekt sätt att lära känna nya råvaror och nya recept medan vardagen rullar på. Och mycket lättare att övertyga sambo om att maten är både god och bra än att först be honom läsa boken…

 3. Anna-Carin skriver:

  Hej på er godingar!
  Jag har en fråga angående olivolja…lyssnade på nåt klipp på Youtube där er eminenta professor pratade om olivolja och att mycket av den olivolja som säljs inte skulle vara just kallpressad extra Virgin….detta får mig att vilja krypa in i en garderob och stanna där i mörkret och gömma mig, en stund.

  Min fina lokalproducerade olja som jag köpte i Italien håller på att ta slut och jag står inför det faktum att jag måste stå där om någon månad och stirra på hyllorna inne i ICA-butiken. Blir torr i munnen av att bara skriva det…VAD ska jag välja? Finns det någon olja som ni eller Stig kan rekommendera som är “bättre” än någon annan? Där man kanske köper äkta vara och inte nån lur-produkt som är utspädd? Har försökt söka på detta men blir.inte.klok.

  Tack, er blogg är som att ta fram vinterjackan från garderoben – stoppa ner handen och hitta en hundring. Varje dag 🙂

  //A-C

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.