Sex vardagsrätter vi äter i höst – Food Pharmacy

Recept, Podd

Post image
fav

Sex vardagsrätter vi äter i höst

fav

dagens avsnitt av Food Pharmacy-podden pratar vi bland annat om vad vi byter ut snabbköttbullarna, fiskpinnarna, blodpuddingen, snabbmakaronerna och fiskbullarna mot i höst. Här kommer ett urval av våra enklaste vardagsrecept att sätta kniven, gaffeln eller skeden i framöver – eventuellt de enda recept du behöver fram till nyår?

Linas kina
(4 portioner)

1 msk kallpressad kokosolja
1/2 vitkålshuvud
1/2 blomkålshuvud
1 hel liten broccoli
1-2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 gul paprika
1/2 dl tamarisoja
2 msk sesamolja
1 dl naturella cashewnötter
1 paket nudlar (t ex kelp)

Ta fram en stor kastrull och lägg i en klick olja. Hacka alla grönsaker och lägg i kastrullen. Sätt spisen på låg temperatur och rör runt då och då. Smaksätt med tamari och sesamolja lite i taget. Låt stå på spisen i cirka 15 minuter. Servera med nötter och nudlar.

Food Pharmacys makrill
(4 portioner)

1 paket fryst makrill
dill (färks eller fryst)
nymalen svartpeppar
potatis

Sätt ugnen på 70 grader och tina makrillen. Lägg filéerna i en ugnsfast form och strö över dill och peppar. Ställ in i ugnen och koka potatisen medan du väntar på att makrillen blir cirka 55 grader (det brukar ta drygt en halvtimme). Servera med rårörda lingon.

Majsans fiskbullar
(4 portioner)

600 g fisk
1 gul lök
2 msk örter (färska eller torkade)
några droppar citron
salt och peppar

Halvtina fisken och den är fryst och skär i grova kuber. Lägg i mixern tillsammans med löken, örterna, citronen, salt och peppar och kör till en färs. Forma till bullar eller burgare och stek på låg värme i stekpanna eller ugn. Servera med potatismos, broccolimos, jordärtkocksmos eller annat valfritt mos.

Food Pharmacys spagetti och köttfärssås utan spagetti och köttfärssås
(räcker till många)

1 1/2 dl svarta belugalinser
1 msk lantbuljong
1 vitlök, skalad och hackad
1 gul lök, skalad och hackad
2 dl vatten
500 g krossade tomater
2 nävar babyspenat
1 morot, skalad och riven
salt och nymalen svartpeppar
2 zucchinier (eller valfri bönpasta)
oregano

Koka upp linserna, buljongen och löken med dubbla mängden vatten. Ha i de krossade tomaterna när vattnet har kokat bort. Mixa tillsammans med spenaten och moroten. Salta och peppra efter smak. Riv zucchinin med mandolin/osthyvel/grönsakssvarv. Servera allt med drivor av oregano på toppen.

Grönkålssoppan som alla gillar
(4 portioner)

1 hackad lök
250 g grönkål
några krossade vitlöksklyftor
1 dl röda linser
vatten så det täcker (cirka 8 dl)
1 msk lantbuljong
½ dl kokosmjölk


Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!

Potatis- och löksoppa
(4 små portioner så dubbla gärna receptet)

1 gula lökar
1 liter vatten
1 msk lantbuljong
6 potatisar
massa valfria örter

Skala potatis och skär i skivor. Skala och finhacka löken och fräs i lite olja i en kastrull. Slå på buljongen och lägg i potatisskivorna och låt koka tills potatisen är mjuk. Vispa soppan för hand så att potatisen går sönder och soppan liksom “reder sig själv”. Krydda med mängder av färska, frysta eller torkade örter.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Linas kina

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 msk kallpressad kokosolja

1/2 vitkålshuvud

1/2 blomkålshuvud

1 hel liten broccoli

12 morötter

2 vitlöksklyftor

1 rödlök

1 gul paprika

1/2 dl tamarisoja

2 msk sesamolja

1 dl naturella cashewnötter

1 paket nudlar (t ex kelp)

Instruktioner

Ta fram en stor kastrull och lägg i en klick olja. Hacka alla grönsaker och lägg i kastrullen. Sätt spisen på låg temperatur och rör runt då och då. Smaksätt med tamari och sesamolja lite i taget. Låt stå på spisen i cirka 15 minuter. Servera med nötter och nudlar.

Print

Food Pharmacys makrill

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 paket fryst makrill

dill (färks eller fryst)

nymalen svartpeppar

potatis

Instruktioner

Sätt ugnen på 70 grader och tina makrillen. Lägg filéerna i en ugnsfast form och strö över dill och peppar. Ställ in i ugnen och koka potatisen medan du väntar på att makrillen blir cirka 55 grader (det brukar ta drygt en halvtimme). Servera med rårörda lingon.

Print

Majsans fiskbullar

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

600 g fisk

1 gul lök

2 msk örter (färska eller torkade)

några droppar citron

salt och peppar

Instruktioner

Halvtina fisken och den är fryst och skär i grova kuber. Lägg i mixern tillsammans med löken, örterna, citronen, salt och peppar och kör till en färs. Forma till bullar eller burgare och stek på låg värme i stekpanna eller ugn. Servera med potatismos, broccolimos, jordärtkocksmos eller annat valfritt mos.

Print

Food Pharmacys spagetti och köttfärssås utan spagetti och köttfärssås

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 1/2 dl svarta belugalinser

1 msk lantbuljong

1 vitlök, skalad och hackad

1 gul lök, skalad och hackad

2 dl vatten

500 g krossade tomater

2 nävar babyspenat

1 morot, skalad och riven

salt och nymalen svartpeppar

2 zucchinier (eller valfri bönpasta)

oregano

Instruktioner

Koka upp linserna, buljongen och löken med dubbla mängden vatten. Ha i de krossade tomaterna när vattnet har kokat bort. Mixa tillsammans med spenaten och moroten. Salta och peppra efter smak. Riv zucchinin med mandolin/osthyvel/grönsakssvarv. Servera allt med drivor av oregano på toppen.

Print

Grönkålssoppan som alla gillar

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 hackad lök

250 g grönkål

2 krossade vitlöksklyftor

1 dl röda linser

8 dl (vatten så det täcker)

1 msk lantbuljong

1/2 dl kokosmjölk

Instruktioner

Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!

Print

Potatis- och löksoppa

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 gula lökar

1 liter vatten

1 msk lantbuljong

6 potatisar

massa valfria örter

Instruktioner

Skala potatis och skär i skivor. Skala och finhacka löken och fräs i lite olja i en kastrull. Slå på buljongen och lägg i potatisskivorna och låt koka tills potatisen är mjuk. Vispa soppan för hand så att potatisen går sönder och soppan liksom “reder sig själv”. Krydda med mängder av färska, frysta eller torkade örter.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.