fbpx

Podd, Recept

Post image
fav

Sex vardagsrätter vi äter i höst

fav

dagens avsnitt av Food Pharmacy-podden pratar vi bland annat om vad vi byter ut snabbköttbullarna, fiskpinnarna, blodpuddingen, snabbmakaronerna och fiskbullarna mot i höst. Här kommer ett urval av våra enklaste vardagsrecept att sätta kniven, gaffeln eller skeden i framöver – eventuellt de enda recept du behöver fram till nyår?

Linas kina
(4 portioner)

1 msk kallpressad kokosolja
1/2 vitkålshuvud
1/2 blomkålshuvud
1 hel liten broccoli
1-2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 gul paprika
1/2 dl tamarisoja
2 msk sesamolja
1 dl naturella cashewnötter
1 paket nudlar (t ex kelp)

Ta fram en stor kastrull och lägg i en klick olja. Hacka alla grönsaker och lägg i kastrullen. Sätt spisen på låg temperatur och rör runt då och då. Smaksätt med tamari och sesamolja lite i taget. Låt stå på spisen i cirka 15 minuter. Servera med nötter och nudlar.

Food Pharmacys makrill
(4 portioner)

1 paket fryst makrill
dill (färks eller fryst)
nymalen svartpeppar
potatis

Sätt ugnen på 70 grader och tina makrillen. Lägg filéerna i en ugnsfast form och strö över dill och peppar. Ställ in i ugnen och koka potatisen medan du väntar på att makrillen blir cirka 55 grader (det brukar ta drygt en halvtimme). Servera med rårörda lingon.

Majsans fiskbullar
(4 portioner)

600 g fisk
1 gul lök
2 msk örter (färska eller torkade)
några droppar citron
salt och peppar

Halvtina fisken och den är fryst och skär i grova kuber. Lägg i mixern tillsammans med löken, örterna, citronen, salt och peppar och kör till en färs. Forma till bullar eller burgare och stek på låg värme i stekpanna eller ugn. Servera med potatismos, broccolimos, jordärtkocksmos eller annat valfritt mos.

Food Pharmacys spagetti och köttfärssås utan spagetti och köttfärssås
(räcker till många)

1 1/2 dl svarta belugalinser
1 msk lantbuljong
1 vitlök, skalad och hackad
1 gul lök, skalad och hackad
2 dl vatten
500 g krossade tomater
2 nävar babyspenat
1 morot, skalad och riven
salt och nymalen svartpeppar
2 zucchinier (eller valfri bönpasta)
oregano

Koka upp linserna, buljongen och löken med dubbla mängden vatten. Ha i de krossade tomaterna när vattnet har kokat bort. Mixa tillsammans med spenaten och moroten. Salta och peppra efter smak. Riv zucchinin med mandolin/osthyvel/grönsakssvarv. Servera allt med drivor av oregano på toppen.

Grönkålssoppan som alla gillar
(4 portioner)

1 hackad lök
250 g grönkål
några krossade vitlöksklyftor
1 dl röda linser
vatten så det täcker (cirka 8 dl)
1 msk lantbuljong
½ dl kokosmjölk


Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!

Potatis- och löksoppa
(4 små portioner så dubbla gärna receptet)

1 gula lökar
1 liter vatten
1 msk lantbuljong
6 potatisar
massa valfria örter

Skala potatis och skär i skivor. Skala och finhacka löken och fräs i lite olja i en kastrull. Slå på buljongen och lägg i potatisskivorna och låt koka tills potatisen är mjuk. Vispa soppan för hand så att potatisen går sönder och soppan liksom ”reder sig själv”. Krydda med mängder av färska, frysta eller torkade örter.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Linas kina

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 msk kallpressad kokosolja

1/2 vitkålshuvud

1/2 blomkålshuvud

1 hel liten broccoli

12 morötter

2 vitlöksklyftor

1 rödlök

1 gul paprika

1/2 dl tamarisoja

2 msk sesamolja

1 dl naturella cashewnötter

1 paket nudlar (t ex kelp)

Instruktioner

Ta fram en stor kastrull och lägg i en klick olja. Hacka alla grönsaker och lägg i kastrullen. Sätt spisen på låg temperatur och rör runt då och då. Smaksätt med tamari och sesamolja lite i taget. Låt stå på spisen i cirka 15 minuter. Servera med nötter och nudlar.

Print

Food Pharmacys makrill

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 paket fryst makrill

dill (färks eller fryst)

nymalen svartpeppar

potatis

Instruktioner

Sätt ugnen på 70 grader och tina makrillen. Lägg filéerna i en ugnsfast form och strö över dill och peppar. Ställ in i ugnen och koka potatisen medan du väntar på att makrillen blir cirka 55 grader (det brukar ta drygt en halvtimme). Servera med rårörda lingon.

Print

Majsans fiskbullar

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

600 g fisk

1 gul lök

2 msk örter (färska eller torkade)

några droppar citron

salt och peppar

Instruktioner

Halvtina fisken och den är fryst och skär i grova kuber. Lägg i mixern tillsammans med löken, örterna, citronen, salt och peppar och kör till en färs. Forma till bullar eller burgare och stek på låg värme i stekpanna eller ugn. Servera med potatismos, broccolimos, jordärtkocksmos eller annat valfritt mos.

Print

Food Pharmacys spagetti och köttfärssås utan spagetti och köttfärssås

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 1/2 dl svarta belugalinser

1 msk lantbuljong

1 vitlök, skalad och hackad

1 gul lök, skalad och hackad

2 dl vatten

500 g krossade tomater

2 nävar babyspenat

1 morot, skalad och riven

salt och nymalen svartpeppar

2 zucchinier (eller valfri bönpasta)

oregano

Instruktioner

Koka upp linserna, buljongen och löken med dubbla mängden vatten. Ha i de krossade tomaterna när vattnet har kokat bort. Mixa tillsammans med spenaten och moroten. Salta och peppra efter smak. Riv zucchinin med mandolin/osthyvel/grönsakssvarv. Servera allt med drivor av oregano på toppen.

Print

Grönkålssoppan som alla gillar

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 hackad lök

250 g grönkål

2 krossade vitlöksklyftor

1 dl röda linser

8 dl (vatten så det täcker)

1 msk lantbuljong

1/2 dl kokosmjölk

Instruktioner

Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!

Print

Potatis- och löksoppa

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 gula lökar

1 liter vatten

1 msk lantbuljong

6 potatisar

massa valfria örter

Instruktioner

Skala potatis och skär i skivor. Skala och finhacka löken och fräs i lite olja i en kastrull. Slå på buljongen och lägg i potatisskivorna och låt koka tills potatisen är mjuk. Vispa soppan för hand så att potatisen går sönder och soppan liksom “reder sig själv”. Krydda med mängder av färska, frysta eller torkade örter.

Dela

Kommentarer

  1. Kerstin Karlsson skriver:

    Tack för härliga recept och nyttig information!! Vad är lantbuljong och var köper man det? 👍👍❤️❤️

  2. Tack! Superbra inspiration! 👌🏻
    Fråga; lantbuljong….var köper man det?
    Tack på förhand! 🤗

  3. Linas kina är så god!

  4. Hej!
    Vilken buljong använder ni? Läser frenetiskt på alla, men samtliga (inkl de ekologiska) innehåller en massa skräp.
    Tack för bra podd!
    /Annica

  5. Elisabeth skriver:

    Hej!
    Jag bifogar lite länkar här som jag tycker ni ska läsa. Jag blir lite störd av er ständiga svartmålning av kött och särskilt rött kött. Det anser jag är ett uttryck för att ni inte är pålästa utan har gått på vegopeopagandan. Jag rekommenderar er att läsa Lars Berns nyutkomna bok Den metabola pandemin, som jag just nu läser. Den borde tilltala er. Han berättar om nötkreaturens betydelse för naturens kretslopp.

    https://anthropocene.live/2018/09/20/den-metabola-pandemin-3/

    Här är en länk till en bild från en sida i boken där jag ringat in ett stycke som innehåller kärnan av mitt budskap. Det är i kapitel 10. https://app.box.com/s/hceckmw7um3y8ogwl5kktir61curshl6

    Jag tycker att ni ska intervjua honom i er podd. Han är i klass med Stig, er guru, men har en liten annan infallsvinkel och är en MYCKET intressant person. Han har bildat en förening för metabol hälsa. Läs på och samla uppslag till era intressanta poddar!

  6. Hej,
    Vad tror ni om att köra fryst grönkål i soppan? Tänker att jag hoppar över steget att fräsa isf? / Lovisa

  7. Potatis och löksoppan gick hem hos mina kräsna (som alla andra barn) barn! Tack!
    Idag ska vi prova grönkålssoppan 👍

  8. Gunilla skriver:

    Jag tål ingen form av lök och undrar om rätterna kräver lök för smakens skull?

  9. Härliga tips! Fanns det något recept på currygrytan ni pratade om i podden?

  10. Ni pratade även i podden om en currygryta med blomkål och broccoli, men hittar inte det receptet. 🙂

  11. Johanna skriver:

    Angående lök, jag kunde inte äta lök när jag ammade. Uteslöt lök ur prick varenda rätt jag lagade utan problem! Bara gört. 🙂

  12. Anna och Annika, jag har inte heller hittat lantbuljong men jag brukar använda ekologiskt örtsalt istället för buljong, t.ex. Trocomare eller Herbamare. Jag brukar smaka mig fram till rätt mängd.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.