Snäll och antiinflammatorisk frögröt – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Snäll och antiinflammatorisk frögröt

fav

Först snöade vi in fullständigt på fröknäcke, sedan avancerade vi till fröbröd och nu har vi fått total dille på frögröt. En gröt som helt enkelt görs på fröer, växtbaserad mjölk eller vatten och kryddor. Är ju som du vet inga stora frukostätare på vardagarna, men på helgerna älskar vi att smyga upp lite tidigare än resten av familjen (lärt oss undvika de knarrande golvplankorna) och dricka en kopp kaffe i stillhet tillsammans med den här snälla gröten.

För det är verkligen så den smakar. Snällt! Det känns som att den landar mjukt i magen och värmer precis lagom. Snäll frögröt. Prova!

Har till råga på allt gjort det extremt enkelt för dig och doserat alla fröer i samma mått = 1 msk. Sk vardagslycka.

Snäll frögröt
(1 portion av avnjutas under egentid)

2 dl växtbaserad mjölk/vatten
1 msk chiafrön
1 msk solrosfrön
1 msk pumpakärnor
1 msk hampafrön
1 msk linfrön
1 msk (glutenfria) havregryn
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
en nypa salt och lite nymalen svartpeppar

Värm upp samtliga ingredienser snällt på spisen. Ta av när gröten ser lagom tjock ut. Ta ett djupt andetag, landa i kroppen och njut av tystnaden (och gröten!).

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Snäll frögröt

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 1 port. 1x
Scale

Ingredienser

2 dl växtbaserad mjölk/vatten

1 msk chiafrön

1 msk solrosfrön

1 msk pumpakärnor

1 msk hampafrön

1 msk linfrön

1 msk (glutenfria) havregryn

1 tsk gurkmeja

1 tsk kanel

en nypa salt och lite nymalen svartpeppar

Instruktioner

Värm upp samtliga ingredienser snällt på spisen. Ta av när gröten ser lagom tjock ut. Ta ett djupt andetag, landa i kroppen och njut av tystnaden (och gröten!).

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej! Jag har en lite fråga ang havregryn… det står oftas Glutenfria antiinflammatoriska recept, men havregryn är väl glutenfria? (förutom att det kan finnas spår av gluten..) Jag som inte verkar ha något större problem med gluten men undviker det pga av att det inte är så bra för kroppen… Kan jag köra på “vanliga” havregryn då eller finns det anledning att byta till glutenfria ändå?

  Tack för er underbara blogg, bok och pod… 🙏🏼 Ni är så härliga!!
  // Anna

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vad kul att du gillar! Du kan köra på vanliga om du inte har celiaki (vi har celiaki i familjen så ibland råkar vi skriva “glutenfria” av bara farten)!

   1. Fiberhavregryn är dock inte glutenfria. Jag höll på att ramla i den fällan när jag skulle bjuda min glutenintoleranta väninna på efterrätt. Det kanske frågeställaren redan visste, men delar med mig i fall att….

 2. Tack för så snabbt svar! Då fortsätter jag “gröta” på vanliga havregryn 😉

  Ha en underbara dag!
  // Anna

 3. Intressant recept, sitter och tuggar i mig gröten i skrivande stund..
  Antar att det tar ett tag att vänja sig vid gurkmejan!? En tesked var ju ganska mycket.. Får kanske “mjukstarta” med mindre nästa gång..

  Pratar man något om gifter i gurkmeja numera? Ett tag fanns det gurkmeja-kapslar (det finns säkert ff) som substitut för vanliga värktabletter men då kom det larm om att det var någon tungmetall (?) i, så då slutade jag med dessa..

  Alltid lika läsvärt det ni tar upp – tack!

 4. Hej, vad tror ni om att laga bröd på överbliven frögröt? Utan att lägga till massa vetemjöl dock (som folk verkar göra i de flesta grötbröds-recept). Skulle tycka det vore spännande om ni hade något sådant recept 🙂

 5. Britta Larsson skriver:

  Underbar gröt!! Precis så snäll och go som ni beskrev den! Kommer bli en stående favorit här hemma.
  Tack!

 6. Hej, nu måste jag fråga om det finns nån särskild anledning till att ni väljer att koka gröten och inte bara låta den stå och dra i kylskåpet över natt? Jag har testat båda och det är gott kallt oxå 🙂
  /Anna

  1. Julia Axelsson skriver:

   Vi gillar all sorts gröt – kall, varm, guldig, kryddig..

 7. Svar till Aino,
  Jag tror att det du syftar på egentligen var kosttillskott som såldes precis som du säger mot ledvärk, i dem hade man för säkerhets skull (för att folk verkligen skulle bli värkfria) blandat i ett anti-inflammatoriskt, men ofta leveskadligt, läkemedel (ej godkänt i de flesta eu-länder). Tyvärr kan man ju göra lite som man vill när man säljer kosttillskott och som konsument vet man aldrig vem man kan lita på. Bättre att hålla sig till livsmedel, köp gurkmeja som krydda så riskerar du inte att nån gömt lite medicin i!

 8. Julia skriver:

  Vilken god gröt! Jag använder 1,5dl havredryck för att snabbare få rätt konsistens. Och serverar med hallon, havredryck och en stor klick smör, mums!

 9. Caijsa skriver:

  Ja den var riktigt mjuk och snäll! Hittade den först i dag men den blir det fler gånger. Magen känns lugn och glada lite som efter guldmjölk. Bra start på lördagen.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.