Svar från GB: ”vissa tillsatser är nödvändiga” – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Svar från GB: ”vissa tillsatser är nödvändiga”

ann fernholmKära läsare, jag är lite överväldigad. Inte kunde jag tro att en genomgång av ingredienslistan för en GB:s Magnum Double Raspberry skulle skapa så mycket uppmärksamhet. Fler personer än vad som ryms i Friends Arena och Globen tillsammans har läst det. Nu till den glada nyheten: vi har fått ett svar från GB Glace.
Slutsatsen i mitt inlägg var att de 32 ingredienserna i glassen borde kunna strykas ner till 12-13 stycken. Om ingredienslistan blev kortare skulle den dessutom kunna skrivas med större bokstäver på förpackningen, så kunderna kunde läsa den. Och GB skulle kunna marknadsföra en nyhet: MAGNUM – NU MED RIKTIG GLASS.Jag undrade vad de trodde om detta och varför de valde att göra sina glassar på så hårdprocessade råvaror och tillsatser. Här är svaret:

Tack Ann för ditt mejl till oss. Glassen som du har gjort hemma ser jättegod ut!

När glassen tillverkas är vissa tillsatser nödvändiga för att glassen ska kunna hålla en bra kvalité genom hela fryskedjan, speciellt i pinnglass. Stabiliseringsmedel tex, behövs då de minskar risken för iskristaller, som inte skulle ge en trevlig upplevelse för konsumenten.

Innehållsförteckningen blir längre och ingredienserna fler när det gäller glassar som innehåller såsrippel, chokladöverdrag m.m. då alla ingredienser i den färdiga produkten ska redovisas. Detta betyder för produkten i fråga att till exempel samtliga ingredienser i både hallonsås och överdrag med mjölkchoklad redovisas separat.

Önskar dig en trevlig vecka och njutsamma stunder i köket med fler glassiga recept!

Med vänlig hälsning,

Riitta Jantunen

Communications Manager, Sustainable Business & Communications

Har ställt en följdfråga

Det här var inte riktigt svar på mina fråga om de kunde göra en riktig glass. Därför har jag skickat en följdfråga till Riitta Jantunen:

Hur ställer ni er till att tillverka en glass baserad på färsk mjölk/grädde och det naturliga och näringsrika emulgeringsmedlet äggula, så som man gjorde förr?

Vi får hoppas på ytterligare ett klargörande! Är ni också nyfikna på detta kan ni alltid mejla samma fråga till Konsumentkontakt@gb.se.

En sista sak: tack för alla glada hejarop och uppmuntrande ord. De har värmt enormt.

Ann Fernholm är författare av böckerna Ett sötare blodDet sötaste vi har och Smakäventyret. Hon har också grundat Kostfonden, en ideell forskningsfond med målet att se till att maten används som medicin i vården. Då och då skriver hon här på Food Pharmacy.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Petra sveberg Persson skriver:

  Tack för ditt arbete med denna glass! Och så kul o lärorikt för dina barn… och så himla bra för alla oss som vill slopa så mkt onödigt i livsmedlen som inte är bra för oss. Det är viktigt att det finns iaf 1 glass man kan köpa om man är som jag, en livsnjutare men har börjat prova mig fram att bli en näringsjägare (helt tack vare er). Eg skulle alla glassar vara fria från skit.
  Jag säger tusen Tack och nu ska jag maila GB.
  Storts tack för allt ni gör! 🙏
  Hälsningar Petra sveberg Persson

 2. Heja dig! Beundransvärt att du inte ger dig 💪👍 Har precis beställt dina två böcker om socker, ser så mycket fram emot att läsa dem 😍

 3. Så himla bra Ann bara på GB igen. Vi köper aldrig GBs glass numera. Styrka till dig!

 4. Saken är väl att Gb, likt andra tillverkare har experimenterat i många år och provat många recept för att få fram deras slutprodukt. Smak, doft, konsistens, hållbarhet, färg, osv allt ska ju hänga ihop.

  Säger inte att det inte går att få till detta med mindre och naturligare ingredienser, men det är ju av någon anledning inte lönsamt annars skulle dem väl satsa på det.

  Idag kommer det fler och fler glassar med färre och naturligare ingredienser. Tålamod så kommer säkert GB släppa liknande också.

 5. Verkar som GB inte visste vem de svarade och genomslagskraften för frågan och nu svaret.

  För många år sedan hade min då 10 åriga son ett glass race. Han åt då Vinetta (?) från GB något i den glassen tålde han inte, nej han hade inga allergier, och kräktes och det var inget tillfälligt han kräktes/blev illamående också senare när han åt GBs paketglass. Kom att tänka på det nu när jag många år senare när jag läste om Ann Fernholms mail till GB.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.