Växtbaserat protein (del 1) – Food Pharmacy

Therese Elgquist

Post image

Växtbaserat protein (del 1)

Vår fantastiska blogg-kock Therese Elgquist är inte bara en stjärna i köket, hon är också expert på växtbaserat protein. Och eftersom ni är många som frågar hur vi gör för att få i oss tillräckligt med protein när vi mest äter mat från växtriket tycker vi bestämt att det är dags för en ny följetong här på bloggen – nämligen en om just växtbaserat protein.

För att höja nivån ytterligare låter vi naturligtvis Therese hålla i både penna och taktpinne. Nu åker vi!

Grejen med protein

Jag har en grej för växtbaserad, näringsrik mat. Vi snackar seriöst nörderi och ett riktigt speciellt band som gör mig näst intill orimligt förtjust i att laga, äta, prata och inspirera kring mat och olika grönsaker, baljväxter, nötter, fröer, örter, bladgrönt osv.

En av de mest förekommande frågorna jag får när jag pratar om växtbaserad mat är: hur blir det då med proteinet? Många undrar om jag klarar mig utan kött och om jag orkar träna. Frågorna blev så många att jag till slut tänkte att – jo, jag måste nog skriva en bok. En bok för dig som äter växtbaserat någon gång ibland, och för dig som äter växtbaserat alla dagar i veckan. En bok som svarar på alla de där frågorna, och som bjuder in till att dyka ner i den underbara växtvärlden som – tro det eller ej – är FULL av protein!

Vi behöver ta död på missuppfattningen att protein är lika med kött som är lika med muskler, och att vi behöver otroliga mängder protein för att bli mätta och må bra. För verkligheten är en annan. Visst finns det sanning i att protein är livsviktigt (tillsammans med ALLA andra näringsämnen vår mat innehåller), men någonstans mellan proteinberikad glass och proteinberikat bröd blev allt lite snedvridet. Så, nu tar vi och benar ut det där med protein en gång för alla – och speciellt det där med växtbaserat protein. Men först, bara så att vi alla är på samma bana – här kommer min absoluta grundfilosofi när det gäller mat:

Mat är näring

Ur ett biologiskt perspektiv står det klart att vi behöver mat för att överleva. Vi behöver äta för att få i oss de näringsämnen som behövs för att alla funktioner i kroppen ska fungera. Vi kan äta för att tillfredsställa ett omedelbart hungerbehov – där vad vi faktiskt äter spelar mindre roll – eller så kan vi äta för att må bra idag men även på lång sikt: om 1 månad, om 1 år och om 10 år. Samtidigt som vi tillgodoser det där hungerbehovet, så klart.

Alltså, om vi är medvetna om vad vi äter, varför vi äter det vi gör och hur maten påverkar hur vi mår – både fysiskt och mentalt – kan vi göra aktiva val. Vilket innebär både god mat, en glad kropp och ett glatt sinne!

En kost som baseras på mat från växtriket bidrar förutom med protein (som ni snart kommer upptäcka), även med massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter, kostfibrer, hälsosamma fetter och ”snälla” kolhydrater. Många livsmedel från växtriket har en hög näringstäthet – alltså en hög koncentration av livsviktiga näringsämnen. Hur bra?

I del 2 av vår följetong närmar sig Therese proteinet ytterligare och reder ut skillnaderna mellan animaliskt och växtbaserat protein. 


Kolla in Therese senaste bok! I The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla, läckra recept (Bonnier Fakta) får du veta mer om protein i allmänhet och växtbaserat protein i synnerhet. Therese berättar hur mycket du behöver få i dig och du får tips på ännu fler extra bra växtbaserade proteinkällor. Dessutom får du lära dig om matens andra viktiga näringsämnen: fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Du får även tips på hur du exempelvis kan blötlägga och syra råvaror för att göra näringen extra tillgänglig. Och så bjuder Therese på sina favoritrecept så klart – på allt från frukost till dessert. Mums!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.