Fish taco med gott samvete – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Fish taco med gott samvete

fav

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

En stund i fiskdisken kan få vem som helst att känna sig bakom flötet. Med kurrande mage ska du hålla reda på KRAV-märkt, MSC-märkt och ASC-märkt, och samtidigt skilja på rödlistade och godkända firrar. Men är det verkligen så svårt? Den senaste veckan har vi djupdykt ner i fiskdisken för att en gång för alla räta ut frågetecknen.

Och vet ni vad? Att äta schysst fisk med gott samvete är inte svårt alls. Välj om möjligt KRAV-märkt fisk (då undviker du fisk som är fångad genom bottentrålning, en fiskemetod som förstör livsmiljön i havet och ger stora bifångster). Att välja MSC- eller ASC-märkt fisk är också bra. De är båda internationella hållbarhetsmärkningar som bland annat garanterar att fisken kommer från livskraftiga bestånd (MSC) eller har odlats på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt (ASC). Håller du dig till märkningarna är du naturligtvis på säkra sidan, men eftersom inte alla fiskar får en stämpel kan det vara bra att själv hålla koll på vad som är rödlistat (läs till exempel gårdagens inlägg här).

Nåväl, ikväll ska vi ha middag och vi har bestämt oss för att bjuda på Fish Taco à la Food Pharmacy. Det blir mangosalsa, guacamole och hemmagjort majsbröd. Men framför allt så blir det KRAV- och MSC-märkt sej!

Börja med att ta en snabb dusch, det uppskattar gästerna. Ta sedan fram två stora sejfiléer. Skär dem i fyrkantiga små munsbitar och marinera i valfri mängd koriander, chili, vitlök, lime, ingefära, tamari och honung. Stek på låg temperatur och ställ åt sidan.

Ta på dig något festligt och blanda 2 dl majsmjöl, 1 dl psylliumhusk, 1/2 tsk bakpulver och en nypa salt i en skål.

illsätt 2 dl vatten och 1-2 msk rapsolja och rör runt tills du får en smidig deg.

Dela upp degen i sex delar som du formar till små bollar. Lägg en boll mellan två bakplåtspapper och kavla ut dem till tunna runda tortillabröd, lägg i stekpannan och stek på låg temperatur i några minuter per sida.

Grattis! Du har precis bakat ditt livs första tortilla.

Fyll brödet med fisken och allt annat du gillar. En guacamole på avokado, vitlök, lime, koriander, havssalt och nymalen svartpeppar? Fint skivad rödlök snabbpicklad i 1 dl vatten, 1 msk äppelcidervinäger och en nypa salt? Fint tärnad mango? Hackad färsk koriander? Chilimajonnäs? Rubbet?

Middagen är färdig och gästerna kommer om fem minuter. Nu återstår bara en sak: att bestämma vad vi ska ha på oss.

Tac-o-hej.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Alltså det här var sjukt gott!! Tack för receptet!!

 2. Obeserverar bilderna och ser att du hade beslutsångest över klädvalet haha!

 3. Har ni testat frysa dem?

  1. Julia Axelsson skriver:

   Hm, faktiskt inte! Om du testar får du gärna höra av dig!

 4. Vad använder ni för chilimajonäs i receptet? Ser så gott ut!!

  1. Julia Axelsson skriver:

   Vi gör vår egen chilimajo faktiskt – testa du med!

   1 dl osötad sojadryck
   1 msk dijonsenap
   1 msk vitvinsvinäger
   2-2 1/2 mild kallpressad rapsolja
   salt & peppar
   Hacka önskad mängd chili och pressa lite lime

 5. Tack så mycket!

 6. Paulina Wahlström skriver:

  hej hej bästa ni, psylliumhusk är det samma som fiberhusk? på bilderna ser det ut som “större frön”?! Tack tack!! Kram!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, precis. Står det psylliumhusk kan du tänka fiberhusk och tvärtom. Lycka till!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.