Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2018 går till cancerforskning – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2018 går till cancerforskning

Förra veckan läste vi DN:s medicinreporter Amina Manzoors spaning, att forskning om hur cellerna använder sina gener kanske belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Enligt Amina Manzoor kunde priset mycket väl gå till forskarna Michael Grunstein och David Allis, som tillsammans har upptäckt hur histoner (proteiner i kromosomerna) kan reglera om gener är påslagna eller avstängda, något som i sin tur påverkar hur cellen fungerar.

Precis som Amina Manzoor tycker vi att det vore roligt om årets pris gick till epigenetisk forskning, men vi blir inte direkt ledsna när vi hör att det istället går till livsviktig cancerforskning. Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin tilldelas nämligen amerikanen James P. Allison och japanen Tasuku Honjo för sina upptäckter inom immunterapi mot cancer. De två pristagarnas forskning beskrivs som banbrytande och en ”milstolpe i kampen mot cancer” då deras upptäckter har lett till utvecklingen av flera nya cancerläkemedel.

Deras fynd har gjorts oberoende av varandra men båda har studerat protein som fungerar som en broms inom immunförsvaret och därmed påverkar kroppens inneboende förmåga att bekämpa cancer. Genom att släppa på bromsen hjälper man immunsystemet att attackera cancertumörer. Metoden är redan i bruk och har visat sig vara effektiv vid behandling av bland annat hudcancer och lungcancer. Otroligt!

Och ja just det, ni som läste hela Amina Manzoors Nobel-spaning uppmärksammade naturligtvis att hon inte bara tippade att priset kunde gå till forskning om hur cellerna använder sina gener, utan också till cancerforskningen och då sannolikt James P. Allison. Tänk vad rätt hon hade.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.