fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Raw chokladbollar med apelsin, kokos och rostade sesamfrön

Igår serverade vi med hjälp av Jenny Isenborg Sultan en fenomenal liten guide över varför det är viktigt att använda mer nordiska råvaror i matlagningen. Vi kom i kontakt med Jenny i samband med att vi träffade kostchefen Sara Jervfors på restaurang Braxen, en urtrevlig skolmatsal i Södertälje som också fungerar som utvecklingskök för MatLust (du vet det där EU-projektet vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen).

På Braxen lagas maten alltid efter ett hållbart matkoncept och målet är att all mat som serveras inte bara ska vara god, utan också ekologiskt producerad, till stor del vegetarisk och baserad på närproducerade varor anpassade efter säsong. Fatta vilken lyx för eleverna att få mumsa lunchbuffé just där varje dag!

Under intervjun med Sara blev vi bjudna på apelsinbollar och du förstår inte hur goda de var. Vi var helt enkelt tvungna att fråga efter receptet.

Braxens apelsinbollar
(cirka 15 stycken)

10 dadlar
2 dl pumpafrön
1/2 dl kakao
rivet skal + saften från 1 apelsin
1 dl rostad kokos
1 dl rostade sesamfrön eller vallmofrön (att rulla bollarna i)

Kör alla ingredienser i en blender/mixer (rekommenderar den här) tills smeten går ihop. Rulla bollarna till önskad storlek. Låt stå kallt i kyl i cirka två timmar innan du serverar dem.

Eller ja, en kan du förstås få smaka på innan du ställer in resten i kylen.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Braxens apelsinbollar

  • Författare: Jonna Andersson
  • Serverar: 15 stycken 1x
Scale

Ingredienser

10 dadlar

2 dl pumpafrön

1/2 dl kakao

1 apelsin (rivet skal + saften)

1 dl rostad kokos

1 dl rostade sesamfrön eller vallmofrön (att rulla bollarna i)

Så här gör du

Kör alla ingredienser i en blender/mixer tills smeten går ihop. Rulla bollarna till önskad storlek. Låt stå kallt i kyl i cirka två timmar innan du serverar dem.

Dela

Kommentarer

  1. Ida Johnsdotter skriver:

    Ni rekommenderar en blender med kanna av tritan. Varför inte glas? Är tritan helt ofarligt? Och är det miljövänligt?

  2. Susanna Norén skriver:

    Hej, är det färska eller torkade dadlar som ska användas? Hälsning Susanna

    1. Julia Axelsson skriver:

      Du använder torkade, se till att kärna ur dom bara!

  3. maria de frumerie skriver:

    Hade gärna sett att ni skrev ekologisk apelsin 🙂

  4. Vad är det för rostad kokos ni använder? Kokosflingor? Kokoschips?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Vi använder ekologisk riven kokos men går även bra med kokoschips eller liknande!

  5. Sanna skriver:

    WOW så goda dessa var! Rekommenderas verkligen

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.