Söta mandel- och havrescones med chia
I förra veckans avsnitt av Food Pharmacy-podden lovade vi att publicera Therese Elgquists recept på söta mandel- och havrescones med chia, och naturligtvis håller vi (nästan) alltid vad vi lovar. Testa att servera med avokado och groddar, eller varför inte kokosgrädde och mosade bär för en sötare variant?
Tack vare mandelmjölet blir de både krämiga, saftiga och knapriga. Om du vill vara extra snäll mot dina goda tarmbakterier bakar du dem på låg värme, runt 100 grader, och väntar 1 timme innan du tar ut dem från ugnen. Under tiden passar du på att läsa poesi eller vika strumpor.
Söta mandel- och havrescones med chia
(9 små scones)
2 dl mandelmjöl
4 dl havremjöl
1 dl havregryn (eller ytterligare 1/2 dl havremjöl)
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 msk chiafrön
1/2 tsk salt
1 näve torkad frukt eller bär, exempelvis ekologiska aprikoser eller mullbär
3/4 dl kallpressad kokosolja, smält
2 dl naturell växtyoghurt
Värm ugnen till 100 grader (gärna varmluft). Finhacka aprikoserna och blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke. Häll i oljan och rör runt tills oljan fördelas och du får ett smul. Blanda ner växtyoghurt och aprikoser, och rör om till en kletig smet.
Klicka ut nio små scones på en bakplåt och baka mitt i ugnen i ca 1 timme (tills sconsen fått en krispig yta). Ät direkt som små kakor, servera till frukost eller tillsammans med en värmande soppa!
Tips!
Har du slut på havremjöl hemma? Ingen fara! Mixa bara vanliga havregryn (förutsatt att du har det såklart) till ett fint mjöl.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här. Kolla också in Therese senaste bok The new green protein här.
PrintSöta mandel- och havrescones med chia
- Portioner : 9 stycken 1x
Ingredienser
2 dl mandelmjöl
4 dl havremjöl
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 msk chiafrön
1/2 tsk salt
1 näve torkad frukt eller bär, exempelvis ekologiska aprikoser eller mullbär
3/4 dl kallpressad kokosolja, smält
2 dl naturell växtyoghurt
Instruktioner
Värm ugnen till 100 grader (gärna varmluft). Finhacka aprikoserna och blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke. Häll i oljan och rör runt tills oljan fördelas och du får ett smul. Blanda ner växtyoghurt och aprikoser, och rör om till en kletig smet.
Klicka ut nio små scones på en bakplåt och baka mitt i ugnen i ca 1 timme (tills sconsen fått en krispig yta). Ät direkt som små kakor, servera till frukost eller tillsammans med en värmande soppa!
Anteckningar
TIPS!Har du slut på havremjöl hemma? Ingen fara! Mixa bara vanliga havregryn (förutsatt att du har det såklart) till ett fint mjöl.