Växtbaserat protein (del 3) – Food Pharmacy

Therese Elgquist

Post image

Växtbaserat protein (del 3)

Idag är det dags för den tredje och sista delen i vår följetong om växtbaserat protein. Det är som ni vet vår bloggkock och proteinexpert Therese Elgquist som trycker på tangenterna och hennes tidigare två inlägg på temat hittar ni här och här.

Fram tills nu har vi lärt oss mer om vad protein är för något, men också om skillnaden mellan animaliskt och växtbaserat protein. Idag sammanfattar Therese med en härlig lista på växtbaserade proteinkällor. 

10 görgoda växtbaserade proteinkällor

Om du har läst mina tidigare två inlägg vet du nu att mer eller mindre allt du äter innehåller protein – men i olika mängder. Här kommer några av mina favoriter med extra högt innehåll av protein.

Bovete
En fullvärdig växtbaserad proteinkälla. Mixa blötlagda hela korn till en kall bovetegröt, mixa ner i en smoothie eller koka med havregryn till en värmande gröt. Blötlagda eller rostade blir de hela kornen också goda att använda i bakning. Rostade funkar de fint som sallads- eller gröttopping.

Quinoa
En fullvärdig växtbaserad proteinkälla. Mättande proteinrik bas till sallader, biffar, bollar, som topping till soppor, fyllning i wraps eller som bas i en matig gröt.

Durra
Samma användningsområden som quinoa. Jag har allt som oftast en burk med kokt quinoa, durra eller någon annan bas, t.ex. mathavre, hemma – räddar nästan vilken måltid som helst!

Kikärtor
Perfekta att rosta som snacks, toppa en soppa med, blanda ner i en sallad eller mixa till en hummus – alltid smaksatt med vad jag är sugen på för dagen! Örter? Rödbetor? Sötpotatis?

Sojabönor
En fullvärdig växtbaserad proteinkälla. Välj mellan hela sojabönor (i många olika färger, gröna och vita är förmodligen de vanligaste här hos oss) eller sojaprodukter så som tofu, tempeh och sojadryck.

Belugalinser
En bra och matig bas till sallader, men även goda att ha i matiga wraps eller toppa lite rostade rotsaker med för ett matigt tillbehör på buffén.

Hampafrön
En fullvärdig växtbaserad proteinkälla. Små frön som är goda att strö över gröt, müsli och sallader. Toppen att mixa ner i en smoothie!

Pumpakärnor
Samma användningsområden som hampafrön. Extra goda blir de om du rostar dem på låg värme tills de börjar poppa och får en lätt nötig smak. Går också finfint att mixa till ett vackert grönt pumpafrösmör!

Jordnötter
Lägg en klick nötsmör på gröten, mixa ner en i en smoothie, toppa våfflan med eller mixa ihop till en enkel och krämig dressing. Hela naturella nötter kan användas till precis samma ändamål – och som snacks.

Näringsjäst
En inaktiv jästform. Ger en lätt ostig och nötig smak. God att sprida över en växtbaserad risotto, eller strö över kålchips, rotsaker eller pizza efter att de bakats i ugnen. Eller mixa ner i en pesto på grönkål eller spenat, vitlök och örter.

Raw kakao
Smoothies och de flesta bakade (raw eller ej) godsaker blir, om du frågar mig, ännu lite godare med en släng av kakao. Mer kakao i allt, alltså!

Kolla in Therese senaste bok The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla, läckra recept (Bonnier Fakta). I den får du veta mer om protein i allmänhet och växtbaserat protein i synnerhet. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.