Mindre kött och mer baljväxter – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Mindre kött och mer baljväxter

fav

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

Visste ni att vi genom att halvera köttkonsumtionen och istället tillsätta bönor, ärtor och linser till den svenska kosten kan minska utsläppen av växthusgaser från kosten med hela 20%? Enligt en studie som publicerats i tidskriften Renewable Agriculture and Food Systems skulle dessutom vårt intag av viktiga näringsämnen förbättras, samtidigt som stora områden med jordbruksmark skulle frigöras och kunna användas till annat.

Det är en grupp forskare vid SLU, LNU och JIBS som har studerat ett scenario där köttkonsumtionen i Sverige minskas med 50% och ersätts med svenskodlade baljväxter (ärtor, bönor och linser). I scenariot bör köttkonsumtionen i första hand förändras genom minskad import och man utgår därför från en bibehållen mjölk- och nötköttsproduktion i Sverige, men räknar med en minskad gris- och kycklingproduktion på cirka 30%.

Studien visar att baljväxterna skulle höja vårt intag av fibrer och folat, något som de flesta av oss idag har svårt att få i oss tillräckligt av. Samtidigt skulle befolkningen som helhet bibehålla samma intag av både energi, protein, fett, vitamin B12, zink och järn. Bra, eller hur?

För att täcka det ökade behovet av baljväxter behöver vi odla mer, men också fler sorters ärtor, bönor och linser i Sverige. En sådan ökning bedöms av experterna som möjlig, och dessutom skulle diversifieringen av odlingssystemen innebära en hel del miljövinster. Om scenariot ska bli verklighet krävs också satsningar på infrastruktur, samt ett ökat intresse för svenska baljväxter hos fler konsumenter.

Det där sista kan vi ju alla hjälpa till med redan idag. Vi föreslår därför att du omedelbums snor ihop följande:

Snabb ärtpesto
(1 skål)

2 stora nävar basilika
1 dl pumpakärnor
1 liten vitlöksklyfta
1 dl kallpressad olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
300 gram gröna ärtor

Mixa basilika, pumpakärnor, vitlöksklyfta, olivolja och äppelcidervinäger. Mosa ärtorna lätt tillsammans med peston till ett lagom kross. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Recept från vår alldeles egna huskock Therese Enquist. Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Snabb ärtpesto

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 1 skål 1x
Scale

Ingredienser

2 stora nävar basilika

1 dl pumpakärnor

1 liten vitlöksklyfta

1 dl kallpressad olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

300 gram gröna ärtor

Instruktioner

Mixa basilika, pumpakärnor, vitlöksklyfta, olivolja och äppelcidervinäger. Mosa ärtorna lätt tillsammans med peston till ett lagom kross. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.