fbpx

Närproducerat, Recept

Post image

Närodlad Poké Bowl

Aloha! En av våra godaste mattrender just nu kommer ända från Hawaii och grunden i en poké bowl är ofta ris som toppas med rå marinerad fisk, grönsaker och en het dressing. På hawaiiska betyder poke ungefär ”att skära i bitar” och det man syftar på i det här fallet är framför allt fisken.

Slut på lektion! Vi älskar poké bowls (allra mest för att de går att variera i all oändlighet), men efter de senaste dagarnas djupdykning i vårt nordiska, närproducerade skafferi inser vi behovet av en försvenskad variant. En mer svensk än hawaiiansk poké, helt enkelt. Klimatpåverkan från ris är stor och senast igår fick vi ju några exempel på helt svenskt spannmål som man kan byta ut riset mot, så som matvete och nakenhavre.

Vår vän Susanne på Saltå Kvarn och hela hennes familj är precis som vi och våra familjer poké bowl-fantaster, men hemma hos Susanne gör de alltid en lokalt producerad variant. Föga förvånande blir därför dagens rätt: närodlad poké bowl à la Susanne på Saltå Kvarn.

I dag gör vi vår bowl helt utan fisk, men vill du addera fisk så har du en bra lista här på vilka fiskar du ska välja (och välja bort), och allt du behöver veta om de olika märkningarna hittar här.

Närodlad Poké Bowl
(1 bowl)

1 dl kokt hel havre
1 sked mjölksyrade morötter
1 näve grönkålschips
1 sked picklad rödlök
1 2 dl strimlad rödkål
rostade bruna bönor

Rödbetsgucka:
1 riven rödbeta

1 dl valfri växtbaserad yoghurt

Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Koka sedan den hela havren, det tar cirka en halvtimme. Medan du väntar på att den ska koka klart kan du lägga valfri mängd grönkål och bruna bönor på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja och salt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.

Lägg upp alla ingredienser fint i en skål och toppa med rödbetsguckan. Färdigt att äta!

Grönkålschips och picklad rödlök?
Det är jätteenkelt att göra egna grönkålschips och en guide för hur du gör hittar du här. Rödlök är inte ett dugg svårare – du skivar bara en rödlök tunt och låter den dra i 1 dl vatten, 2 msk äppelcidervinäger och ett kryddmått salt i en halvtimme. That’s it!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Hejsan.
    Vi har precis börjat med era shots och smothisar.
    Kan vi ersätta gurkmejan med något annat?
    I vår familj är vi lite för ”yviga” för att använda den.
    Fläckarna går inte alltid att få bort……

    1. Julia Axelsson skriver:

      Hm! Varför inte boosta med mer ingefära, citron, chili och svartpeppar?

  2. Hej!
    Någon som vet vad ”nakenhavre” är?
    Maria

  3. Rödbetsgucka? Hur gör man den? Är det liksom bara att kasta allt i mixern eller river man rödbetan?

  4. Vad jag förstått är det samma som hel havre? Som är havre med allt skal kvar, ser ut som en slags riskorn typ fast mörka. Men jag kan också ha blandat ihop det, är inte helt 100.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.