Närodlad Poké Bowl – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Närodlad Poké Bowl

fav

Aloha! En av våra godaste mattrender just nu kommer ända från Hawaii och grunden i en poké bowl är ofta ris som toppas med rå marinerad fisk, grönsaker och en het dressing. På hawaiiska betyder poke ungefär “att skära i bitar” och det man syftar på i det här fallet är framför allt fisken.

Slut på lektion! Vi älskar poké bowls (allra mest för att de går att variera i all oändlighet), men efter de senaste dagarnas djupdykning i vårt nordiska, närproducerade skafferi inser vi behovet av en försvenskad variant. En mer svensk än hawaiiansk poké, helt enkelt. Klimatpåverkan från ris är stor och senast igår fick vi ju några exempel på helt svenskt spannmål som man kan byta ut riset mot, så som matvete och nakenhavre.

Vår vän Susanne på Saltå Kvarn och hela hennes familj är precis som vi och våra familjer poké bowl-fantaster, men hemma hos Susanne gör de alltid en lokalt producerad variant. Föga förvånande blir därför dagens rätt: närodlad poké bowl à la Susanne på Saltå Kvarn.

I dag gör vi vår bowl helt utan fisk, men vill du addera fisk så har du en bra lista här på vilka fiskar du ska välja (och välja bort), och allt du behöver veta om de olika märkningarna hittar här.

Närodlad Poké Bowl
(1 bowl)

1 dl kokt hel havre
1 sked mjölksyrade morötter
1 näve grönkålschips
1 sked picklad rödlök
1/2 dl strimlad rödkål
rostade bruna bönor

Rödbetsgucka:
1 riven rödbeta

1 dl valfri växtbaserad yoghurt

Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Koka sedan den hela havren, det tar cirka en halvtimme. Medan du väntar på att den ska koka klart kan du lägga valfri mängd grönkål och bruna bönor på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja och salt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.

Lägg upp alla ingredienser fint i en skål och toppa med rödbetsguckan. Färdigt att äta!

Grönkålschips och picklad rödlök?
Det är jätteenkelt att göra egna grönkålschips och en guide för hur du gör hittar du här. Rödlök är inte ett dugg svårare – du skivar bara en rödlök tunt och låter den dra i 1 dl vatten, 2 msk äppelcidervinäger och ett kryddmått salt i en halvtimme. That’s it!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Närodlad Poké Bowl

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 portion 1x
Scale

Ingredienser

1 dl kokt hel havre

1 sked mjölksyrade morötter

1 näve grönkålschips

1 sked picklad rödlök

1/2 dl strimlad rödkål

rostade bruna bönor

Rödbetsgucka:

1 riven rödbeta

1 dl valfri växtbaserad yoghurt

Instruktioner

Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Koka sedan den hela havren, det tar cirka en halvtimme. Medan du väntar på att den ska koka klart kan du lägga valfri mängd grönkål och bruna bönor på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja och salt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.

Lägg upp alla ingredienser fint i en skål och toppa med rödbetsguckan. Färdigt att äta!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.