Rödbetsquinotto med sparris och svartkål – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Rödbetsquinotto med sparris och svartkål

fav

Gillar du också krämig italiensk risotto? Då tycker jag att du ska testa quinotto – risottons trevliga kusin från landet som du gör på quinoa istället för ris. Istället för ost använder jag i det här receptet en enkel kräm på vita bönor som blandas ner i slutet och gör rätten krämig – och samtidigt ger en extra dos protein.

Servera så här, alltså toppad med sparris eller svartkål, eller låt quinotton bli ett tillbehör till någon annan favoriträtt.

Print

Rödbetsquinotto med sparris och svartkål

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

1 förp. kokta cannellinibönor

1 tsk näringsjäst

1 msk färskpressad citronsaft (från ekocitron)

6 dl vatten

2 medelstora rödbetor, skalade och tärnade

1 schalottenlök, finhackad

10 färska salviablad, finhackade

2 msk kallpressad olivolja

3 dl röd quinoa

250 g grön sparris

100 g svartkål

havssalt och nymalen svartpeppar

Topping:

skalade hampafrön

Instruktioner

Värm ugnen till 150 grader. Kör bönor, näringsjäst, citronsaft och 1 deciliter av vattnet i en mixer till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Plocka fram en gryta och fräs rödbetor, lök och salvia på medelvärme i 1 matsked olivolja i 5 minuter, utan att löken tar färg. Tillsätt quinoa och vatten och låt sjuda i 15 minuter, tills det mesta av vätskan har absorberats.

Vänd ner bönpurén i grytan och rör om till en krämig quinotto (tillsätt en extra skvätt vatten om den känns för torr). Smaka av med salt och peppar.

Bryt av den nedre torra biten på sparrisen, och skär bort den nedre hårda stammen på svartkålen och riv bladen i mindre bitar. Blanda med 1 matsked olivolja och lägg på en bakplåt. Rosta mitt i ugnen i 10 minuter, tills sparrisen mjuknat något och svartkålen blivit krispig. 

Servera risotton med sparris och svartkål. Glöm inte att strö över lite hampafrön!

Receptet finns också i Therese nya bok The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla, läckra recept (Bonnier Fakta). 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.