Syna sockret dag 3: Många äter fler kalorier från godis än från grönsaker – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Syna sockret dag 3: Många äter fler kalorier från godis än från grönsaker

Varje dag i två veckor lämnar vi över ordet till våra vänner på Kostfonden med Ann Fernholm i spetsen.

Sverige ligger på tio-i-topp listan över de länder i världen där invånarna konsumerar mest godis. Varje år köper vi runt 15 kg choklad, karameller, kolor, gelé- och skumgodisar. Många får i sig fler kalorier från allt detta godis än från färska grönsaker.

Visste du att vår största sockerkälla är godis? I gelégodis och karameller packar sig sockret förvånansvärt tätt. En normalstor påse godis rymmer ofta 30-40 sockerbitar – dubbelt så mycket som en vuxen person maximalt bör äta på en dag.
Fullt av kalorier, men fritt från vitaminer

Ett stort problem med godis är att det i princip är fritt från näring. Vitaminer, mineraler och antioxidanter fungerar som smörjmedel i kroppens molekylära maskineri – de är nödvändiga för att vi ska må bra. Men när vi äter en normalstor påse godis får vi i oss mellan en fjärdedel och en femtedel av vårt dagsbehov av energi, utan att tillföra detta smörjmedel till kroppen.

Köp aldrig godis för mer än 9 kronor

Samtidigt som vi borde dra ner på godiset, blir godispåsarna i butikerna bara större och större. Nu säljs till och med godis i hinkar och många får i sig fler kalorier från vitaminfritt godis än från näringsrika grönsaker. Ingen av oss klarar detta i längden. Om lösgodiset kostar 9,90 kr/hg kan en vuxen person maximalt köpa godis för 9 kronor (90 gram) innan dagsransonen socker överskrids (och då behöver resten av dagen vara helt fri från tillsatt socker). För en femåring går gränsen vid 6 kronor (60 gram).

Till livsmedelsbutikerna vill vi säga: ta bort godiset från kassorna och sluta ge rabatt när folk köper över 1 kg godis. Det uppmuntrar till en farlig överkonsumtion. Många livsmedelsbutiker har återinfört 70-talets påsar vid smågodishyllorna:

Det är ett bra initiativ! Använd aldrig en större påse än så om du köper godis.

Grönsaker är många gånger dyrare än godis

Till politikerna vill vi säga: räknat per kalori är morötter ungefär fyra gånger dyrare än godis. Spenat är 20 gånger dyrare. Ska vi få en friskare befolkning, behöver ni på något vis ändra på det förhållandet.

Apropå politiker. På Världsdiabetesdagen på onsdag bjuder Kostfonden in våra folkvalda riksdagsledamöter till årets kalas. Vill du vara med? Bege dig till Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm. Där kommer det att hända grejer – vi lovar!

Sprid nu detta inlägg till så många som möjligt! Få personer har koll på hur otroligt mycket socker de får i sig när de äter godis. I morgon kommer vi att ta oss en titt på kanelbullarna. Välkommen tillbaka hit då!

Foto: Cristian Bogdan

Vill du hjälpa Kostfonden att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.