Tarmflorans linsgryta med koriander, gurkmeja och vitlök – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Tarmflorans linsgryta med koriander, gurkmeja och vitlök

fav

Idag kokar vi ihop tarmflorans linsgryta. Låt dig inte avskräckas av den lite längre ingredienslistan – hälften är kryddor som du hittar i vilken butik som helst. De goda bakterierna i tarmen älskar kryddor eftersom de är fullproppade med antioxidanter, och ännu bättre blir det om du blandar flera olika kryddor när du lagar mat.

Receptet passar dessutom fint ihop med Food Pharmacys matlagningsfilosofi half & half. Våra tarmfloror älskar råa grönsaker och enkelt förklarat handlar half & half om att blanda varm och kall mat.  Tänk råa grönsaker som du stoppar ner i en varm soppa, eller varm fisk som serveras med en raw sallad. Vill du läsa mer gör du till exempel det här.

Dagens linsgryta serveras med rivna råa morötter, babyspenat och färsk koriander – både i och vid sidan av.

Tarmflorans linsgryta
(4-6 portioner)

1 msk malen kanel
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk malen kardemumma
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk kallpressad kokosolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk ingefära, riven (eller 1 msk malen)
1 msk färsk gurkmeja, riven (eller 2 tsk malen)
3 dl röda linser
1/2 dl ekologiska russin
1 förp. krossade tomater à 500 g
4 dl vatten
2 dl kokosmjölk

Till servering:

5 morötter, finrivna
100 g ekologisk babyspenat
1 kruka färsk koriander
havssalt och nymalen svartpeppar

Ta fram en gryta eller en tjockbottnad kastrull och börja med att fräsa de torkade kryddorna på låg värme i olja tills det börjar dofta. Släng ner lök och vitlök och låt det bli mjukt. Häll sedan i ingefära, gurkmeja, linser, russin, tomatkross, vatten och kokosmjölk, och låt puttra på svag värme i ca 40 minuter tills du har en krämig linsgryta. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för en lösare eller krämigare gryta. Flytta kastrullen från värmen när du tycker att den är klar. För att smakerna ska komma fram får den gärna stå och dra sig lite innan servering.

Riv ett gäng morötter (skrubba väl och behåll skalet för att maximera näringsinnehållet) och skölj en rejäl näve spenat. Blanda sedan ner morötterna, spenaten och färsk koriander i grytan precis innan servering. Spara lite att ha vid sidan av också. Klart!

Om du vill toppar du grytan med en klick kokosyoghurt och lite äppelchutney (koka ihop säsongens äpplen och en skvätt vatten med valfri mängd kanel, kardemumma och ingefära). Gillar du inte färsk koriander kan du testa att byta ut den mot thaibasilika – det blir också väldigt gott!

Tips!
Blanda ihop en stor kryddblandning (ta alla kryddor x 4, exempelvis) och förvara den i burk med lock. Nästa gång det är dags för linsgryta eller soppa så tar du bara 3 msk utav blandningen och häller rakt ner. Lätt som en plätt!


Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här. Kolla också in Therese senaste bok The new green protein här.

Print

Tarmflorans linsgryta

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 46 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 msk malen kanel

2 tsk malen spiskummin

2 tsk malen gurkmeja

1 tsk chilipulver

1 tsk malen kardemumma

1 krm nymalen svartpeppar

2 msk kallpressad kokosolja

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

2 msk ingefära, riven

1 msk färsk gurkmeja, riven

3 dl röda linser

1/2 dl ekologiska russin

1 förp. krossade tomater

4 dl vatten

2 dl kokosmjölk

Till servering:

5 morötter, finrivna

100 g ekologisk babyspenat

1 kruka färsk koriander

havssalt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Ta fram en gryta eller en tjockbottnad kastrull och börja med att fräsa de torkade kryddorna på låg värme i olja tills det börjar dofta. Släng ner lök och vitlök och låt det bli mjukt. Häll sedan i ingefära, gurkmeja, linser, russin, tomatkross, vatten och kokosmjölk, och låt puttra på svag värme i ca 40 minuter tills du har en krämig linsgryta. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för en lösare eller krämigare gryta. Flytta kastrullen från värmen när du tycker att den är klar. För att smakerna ska komma fram får den gärna stå och dra sig lite innan servering.

Riv ett gäng morötter (skrubba väl och behåll skalet för att maximera näringsinnehållet) och skölj en rejäl näve spenat. Blanda sedan ner morötterna, spenaten och färsk koriander i grytan precis innan servering. Spara lite att ha vid sidan av också. Klart!

Anteckningar

TIPS!

Blanda ihop en stor kryddblandning (ta alla kryddor x 4, exempelvis) och förvara den i burk med lock. Nästa gång det är dags för linsgryta eller soppa så tar du bara 3 msk utav blandningen och häller rakt ner. Lätt som en plätt!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.