Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen

I dag lämnar vi över ordet till våra vänner på Kostfonden med Ann Fernholm i spetsen.

Sedan mitten av 1800-talet har vår förbrukning av socker tiofaldigats, från 4 kilo per person till cirka 43 kilo. Nästa onsdag är det Världsdiabetesdagen och under två veckor kommer Kostfonden att syna sockret. Näringsfattiga sötsaker är en orsak till varför typ 2-diabetes ökar explosionsartat över hela världen och vi behöver gemensamt vända utvecklingen. 

Vet du hur mycket socker det finns i hälsofilen eller frukostflingorna? Har du koll på sockermängderna i läsken och glasstruten? Visste du att livsmedelsföretagen sötar spädbarnsmat med fruktjuice?

År efter år varnar forskare och läkare för att vi får i oss för mycket socker, ändå ligger konsumtionen kvar på historiskt höga nivåer. Många barn äter varje år motsvarande sin egen vikt i socker. Samtidigt lever vi ett allt mer stillasittande liv och allt fler blir sjuka. Antalet personer med fetma och typ 2-diabetes har ökat explosionsartat de senaste decennierna och i fotspåren följer cancer, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke, demens, fibromyalgi, urinvägsinfektioner, artros och mängder av andra åkommor.

Syna sockret

Den kraftiga ökningen av livsstilssjukdomar bidrar till den krisartade situationen i vården, men ingen vet säkert vilken mat som bäst motverkar dem. Kostråden till personer med typ 2-diabetes vilar enligt myndigheterna på en bräcklig grund. Samtidigt fylls de sjukas dosetter med läkemedel efter läkemedel.

Vi har fått nog av detta. Kostfonden satsar nu på att finansiera forskning kring hur typ 2-diabetes effektivast kostbehandlas (gör en god gärning: stötta den genom att bli månadsgivare). Under de kommande två veckorna kommer vi även att syna sockerinnehållet i våra livsmedel och presentera en rad förslag kring hur vi alla – medborgare, myndigheter, politiker och livsmedelsföretag – kan arbeta för att få ner konsumtionen.

Lagstifta om mängden tillsatt socker i livsmedel

Vår första uppmaning är riktad till Sveriges riksdag: lagstifta om att livsmedelsföretagen måste märka ut mängden tillsatt socker i alla livsmedel. Idag är det omöjligt för en konsument att veta hur mycket tillsatt socker det är i en vara. I näringsdeklarationen blandas det tillsatta sockret med naturligt socker från frukt, bär och grönsaker. En märkning liknande den här bredvid, utarbetad av amerikanska FDA, skulle underlätta för oss alla att göra medvetna val.

Häng med oss på Kostfonden under dessa veckor! Dela våra inlägg och sprid kunskapen vidare till fler personer. På Världsdiabetesdagen den 14 november – om en vecka – utlovar vi något extra. Missa inte det. I morgon ställer vi frågan: vad är en rimlig sockerkonsumtion?

Är du intresserad av att bli månadsgivare och stödja den här och framtida studier, klicka här.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.