Vi gör egen kombucha: odla fram en SCOBY (steg 2) – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vi gör egen kombucha: odla fram en SCOBY (steg 2)

fav

Ni som tittade in på bloggen igår vet redan att vi idag ska påbörja odlingen av en SCOBY, alltså vår kombuchakultur. Målet är att ha några flaskor färdig kombucha till nyår och den som lever får se om vi lyckas. För den som inte vill försöka odla fram sin egen SCOBY går det alldeles utmärkt att få en kultur och lite sur startvätska från en vän som brygger kombucha, alternativt köpa ett startpaket på nätet.

Hur som helst, för att odla din egen SCOBY behöver du:

– en flaska opastöriserad, ofiltrerad kombucha
– en stor glasburk
– en tygbit + ett gummiband
– 1 liter sötat te (ca 1 msk ekologiskt te, 1 liter vatten och 0,5 dl socker)

Se till att din glasburk är ordentligt rengjord. Om kombuchan kommer i kontakt med smuts kan massvis med nyttiga mjölksyrabakterier dö. Använd gärna gummihandskar!

Koka sött starkt te och låt svalna till rumstemperatur.

Häll teet i din rengjorda glasburk och tillsätt en flaska kombucha. Det bör vara ca 3–5 gånger så mycket te i burken som kombucha. Täck glasburken med en tygbit eller en tunn kökshandduk och spänn åt med ett gummiband.

Ställ undan glasburken i ca 3–4 veckor, gärna några grader ovanför rumstemperatur (ovanpå kylskåpet brukar vara en bra plats). Drycken börjar snart dofta vinäger och efter ett tag kommer ett tunt lager SCOBY eller kombuchakultur att bildas i vätskan. När SCOBYn är ca 5 millimeter tjock är projektet klart och du är redo för din första riktiga bryggning.

Om ungefär en månad återkommer vi med Soki Chois grundrecept för en fantastisk kombucha, men också med tips på smaksättningar och drinkrecept till nyår. Till dess hoppas vi ha en fluffig kombuchakultur och en sur startvätska redo. Heja, heja!

Vilket te ska jag använda?
Traditionellt görs kombucha på ett svart, neutralt te av fin kvalitet, men många brygger idag på grönt eller en blandning av svart och grönt. Vår expert på området, Soki Choi, har rekommenderat oss att använda vitt te, närmare bestämt Pai Mu Tan (White Peony). Hon gör själv sin kombucha på just vitt te och tycker att det blir allra godast.

Spara både SCOBY och vätska till bryggningen
Soki Choi hälsar att det viktigaste för en lyckad kombucha är själva startvätskan, och egentligen inte kvaliteten på din SCOBY. Vätskan ska vara ordentligt sur och ha jäst i minst två veckor. Använd därför vätskan som du odlat fram din SCOBY i som startvätska vid din första bryggning.

Visste du förresten att en SCOBY innehåller 9 essentiella aminosyror, vilket gör den till ett fullvärdigt protein? Om du blir sugen är det därför fritt fram att äta upp din SCOBY som den är (men då blir det så klart ingen kombucha).

Vill du veta mer om kombucha föreslår vi att du läser Soki Chois bok Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Efter nyår kommer vi också att publicera en sammanfattning av hela kombucha-guiden här på bloggen. Där lär du dig hur du gör din alldeles egna kombucha – från start till färdig dryck.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.