fbpx

Press, Recept

Post image

Decembers bästa saffranskaka

Det här receptet publicerades först i SvD Perfect Guide.

För några dagar sedan knackade två grannbarn på dörren. De berättade entusiastiskt att de höll på att baka lussekatter men att sockret tagit slut. Kunde de snälla få låna lite socker av oss?

“Absolut!”, svarade vi och hämtade ivrigt några dadlar från köket. Säga vad man vill om barnens reaktion, men den var i alla fall samstämd. Med perfekt tajming sträckte de ut varsin lång tunga, skakade intensivt på sina små hjässor och rusade ner för trappan.

Barnen har vi gett upp hoppet om, men för dig kan vi berätta att vi hittat världens bästa recept på saffranskaka. Den här kommer vi göra både 1 och 44 gånger i december. Den är gjord på mandelmjöl och sötad med du vet vad. Dock fritt fram att dra ner på mängden dadlar – ju mindre socker du äter, desto mindre krävs för att du ska känna söt smak.

Food Pharmacys saffranskaka
(1 kaka)

3 ägg
15 dadlar
3 dl mandelmjöl
0,5 dl vatten
2 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 paket saffran

Sätt ugnen på 125 grader. Smörj en liten kakform med kokosolja. Mixa samman allt till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Klart!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden, ta en titt i vår shop och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Food Pharmacys saffranskaka

  • Författare: Food Pharmacy
  • Serverar: 1 kaka 1x
Scale

Ingredienser

3 ägg

15 dadlar

3 dl mandelmjöl

1/2 dl vatten

2 msk kokosolja

1 tsk bakpulver

1 paket saffran

Så här gör du

Sätt ugnen på 125 grader. Smörj en liten kakform med kokosolja. Mixa samman allt till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Klart!

Dela

Kommentarer

  1. Anna Tingbäck skriver:

    Otroligt god kaka! Stort tack för grymt recept.

  2. Inger Fridholm skriver:

    Hur mycket vatten ska ingå i saffranskakan?

    1. Julia Axelsson skriver:

      0,5 dl vatten!

  3. Den här låter jättegod, den vill jag prova, men… “0.5 vatten”; ska det vara dl eller l? ☺ Tycker det är lite svårt att gissa med den här typen av recept…

    1. Julia Axelsson skriver:

      Dl, dl dl – måtte blivit ett fel!

  4. Bakar precis denna kalla i ugnen – undrar om det vart rätt med 0,5dl vatten? Skulle det vara matsked? Ska bli spännande att smaka! Tack för inspiration!

  5. Ingel W skriver:

    Hej!
    Saffranskakan låter spännande, men 0,5 vad-för-något vatten?
    Deciliter? Liter? Matsked?
    Hälsningar
    Ingel

  6. 0,5 vatten – dl? Msk? Tack 🙂

  7. Camomilla skriver:

    Har ni prövat att ersätta äggen med aquafaba? Vad tror ni om det?

  8. Hej, jag har provat denna och hade i 0,5 dl vatten. Den blev jättesaftig och god.

  9. Anette Norling skriver:

    En av de godaste saffranskakorna som jag smakat. Fick tummen upp av hela familjen. Jag använda dock bara 9 dadlar och det räckte gott och väl. Blev tillräckligt (och lagom) sött ändå.

  10. Marie Fredholm skriver:

    Har ni nåt bra recept på saffranskaka utan ägg. Ägg är ju inflamatoriskt, eller?

    I övrigt tack för att ni inspererar till antiinflamatorisk och grön kost, det underlättar mitt och min familjs vardagsliv. Då jag pga sjukdom lagt om min kost, vilket har gjort mig så mycket bättre i min Me, så många symptom har försvunnit pga av en antiinflamatorisk kost!
    När jag jag var så sjuk att jag var sängliggande, för två år sedan fick jag tips om eran första bok å bl.a. med hjälp av den la jag om min kost så TACK för allt ni gjort och gjötr!

  11. Igår gjorde jag den här kakan men hade 2,5 dl mandelmjöl och ersätte saffran med 2,5 msk pepparkakskryddor, 11 dadlar (inget vatten dock) Hade smeten i en smalare form (klassiskt brödform) ca 115 grader i 25-30 min. Blev som en mjuk pepparkaka. Så. Jävla. Gott!

  12. Vad är en liten form?
    Vad tror ni om samma grundrecept fast med pepparkakskrydda?

  13. Helt underbart god!!! Mandelmassa med saffran precis dom ni beskrev i podden ♡

  14. Jeanette skriver:

    Tusen tack för tipset och receptet 🙏🏻 Snart ska vi smaka den goda saffranskaka 😋
    Glad Lucia 🤶

  15. Hej! Jag älskar er blogg! Älskar er inställning att inte fördöma utan uppmuntra!
    Jag har ett tag kört food Pharmacy mat, men har KU diagnostiserats med IBS så jag äter numera låg foodmap kost, vilket är krångligt och jag vet inte om ni är något insatta i den kosten men jag skulle så mycket uppskatta någon slags food pharmacy mat som är foodmap vänligt!
    Bara ett önskemål från en food pharmacy wannabe!
    Tack för det ni gör och hur ni gör det!
    Hanna

  16. Marie Törnblom skriver:

    Så kul att ni har detta. Min dotter i Sydney har just skickat saffranskaka o h kriminella chokladkakan.
    Jag är matjournalist kreativ och stylist…

  17. Anita Säfbom skriver:

    1/2 dl är tre msk plus 1/3 msk eller en tsk.

  18. Den blev jättelös och svår att skära. Följde receptet precis som det står.

    1. Julia Axelsson skriver:

      Ajdå, testa att köra den lite längre i ugnen?

  19. Hur liten kakform? I en 28cm lång, 11cm bred och 7cm djup (en avlång) blev smeten 4 cm tjock och ärvfortfarande lika lös efter 40 min….

    1. Julia Axelsson skriver:

      Vi använde en vanlig brödform med måtten 13 x 8 x 31!

  20. Hej! Ett litet tips: jag och mamma bakade dessa i jul, men adderade rivet skal från 1 apelsin och 2-3 rutor hackad mörk choklad (85%). Blev magiskt gott!
    🙂

  21. Finns det något hopp för en mandelallergiker när det gäller den här kakan? Kan man ta något annat istället för mandelmjöl tro?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Testa att baka med bovetemjöl istället vetja! Eller 50/50 bovetemjöl/kokosmjöl?

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.